"przychodzień z miasta Rygi"

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wiciu

Sympatyk

Post autor: Wiciu »

Witam,

W akcie urodzenia prababci mojego pradziadka z 1811 znajduje się takie oto zdanie na temat ojca dziecka: "sławetny, przychodzień z miasta Rygi, komornik lat 45 liczący we wsi Kaleń zamieszkały pod numerem 10".

Jest to dla mnie niezła "zagwozdka" ponieważ a) moi przodkowie w tej linii to dotychczas sami chłopi byli z parafii w okolicach Mińska Mazowieckiego i Wyszkowa więc skąd teraz z Rygi ? b) Ojciec dziecka z aktu nazywał się Karol Nowicki więc nic nie wskazuje na łotewskie pochodzenie

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś chciałby podzielić się swoimi teoriami jak mogło dojść do tej "migracji". Wiem, że trochę mało danych ale na chwilę obecną nie mamwiele więcej. Mogę coś doprecyzować gdyby była taka potrzeba.

Mam nadzieję niedługo zdobyć skan aktu ślubu Karola Nowickiego, też z tej samej parafii, czyli Okuniew. i może wtedy będę wiedział więcej.

z góry dziękuję za chęć wspomożenia intelektualnie moich poszukiwań genealogicznych :)

pozdrawiam

Paweł Witczak
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Ojciec dziecka z aktu nazywał się Karol Nowicki więc nic nie wskazuje na łotewskie pochodzenie
Jeśli spojrzymy na wpisy z ksiąg kościołów katolickich w Rydze:
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10580.html

to nazwisko przestanie dziwić. Bardzo wiele wpisów z rdzennie polskim brzmieniem. Już na pierwszych stronach księgi z 1804r widać paru Nowickich. Nie potwierdza to, lub wyjaśnia zagadki migracji, ale przynajmniej zwiększa prawdopodobieństwo, że osoba z nazwiskiem Nowicki mogła faktycznie z Rygi przywędrować.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Romku, czyli trzeba sie zarejestrowac by moc przejrzec wpisy z ksiag?? Podales link do rejestracji.
(Przy okazji czy znasz moze link do ksiag protestanckich na Lotwie?)

Pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Raduraksti - Łotewski portal archiwalny, ma skany ksiąg różnych denominacji. Szerzej o zasobach tutaj:
http://genealogia.kresowa.info/index.ph ... 4&Itemid=5
http://genealogia.kresowa.info/index.ph ... 7&Itemid=5

Żeby korzystać z ich zasobów trzeba się zarejestrować ale jest to darmowe i żadnego spamu do mojej skrzynki nie wniosło. Link który podałem będzie działał po zalogowaniu i doprowadzi do księgi Ryskiej parafii katolickiej z 1804r.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Re: "przychodzień z miasta Rygi"

Post autor: jurekstefan »

Wiciu pisze:Witam,
Byłbym wdzięczny jeśli ktoś chciałby podzielić się swoimi teoriami jak mogło dojść do tej "migracji". Wiem, że trochę mało danych ale na chwilę obecną nie mamwiele więcej. Mogę coś doprecyzować gdyby była taka potrzeba.
Mam nadzieję niedługo zdobyć skan aktu ślubu Karola Nowickiego, też z tej samej parafii, czyli Okuniew. i może wtedy będę wiedział więcej.
z góry dziękuję za chęć wspomożenia intelektualnie moich poszukiwań genealogicznych :)
pozdrawiam
Paweł Witczak
Witaj Pawle!
W tamtym okresie każdy, kto nie był urodzony w danej parafii był; przychodni, przechodni, przybysz, itp. - bo obcy, z zewnątrz.
A w Rydze zawsze było sporo Polaków (np., http://pl.wikipedia.org/wiki/Ryga), zwłaszcza za czasów II RP... 8)
Masz i tak sporo szczęścia, bo masz ślad skąd przybył - ja w tej samej parafii 'gubię' przodka, bo jest przybyszem, ale nie podano skąd :( :!:
Powodzenia w poszukiwaniach na Łotwie!
Jurek
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Twój przodek był zapewne rzemieślnikiem w mieście Rydze. Pytania na które trudno w tej chwili odpowiedzieć to:
Czy urodził się na terenach obecnej Łotwy? Przypomnę, że Ryga należała do Rzeczpospolitej 1561-1621, do Szwecji 1621-1710, Rosji 1710-1917. Polacy na obecnej Łotwie osiedlali się już w XVI w., głównie w Łatgalii / dawne woj. inflanckie /i właśnie Rydze. Tego dowiesz się jak dostaniesz akt ślubu.

I drugie pytanie, na które pewnie chcesz znać odpowiedź, to dlaczego opuścił Rygę i przeniósł się w granice Księstwa Warszawskiego / tak sądzę, że to był ten moment – tu również w jakimś stopniu pomoże akt ślubu /
Ponieważ mało prawdopodobne, by w tym przypadku można było uzyskać odpowiedź wprost, warto przyjrzeć się sytuacji polityczno – gospodarczej w danym momencie.

Początek XIX w. to czas niespokojny w Europie /Napoleon/. Ryga od średniowiecza była ważnym portem bałtyckim i dużym ośrodkiem rzemieślniczym.
W latach 1806 – 1812 Francja narzuciła swoim aliantom tzw. blokadę kontynentalną wobec gospodarki Wielkiej Brytanii. Miała na celu odcięcie WB od jakiejkolwiek wymiany handlowej z państwami Europy kontynentalnej. Zamknięcie europejskich portów dla brytyjskiej floty odcięło Zjednoczone Królestwo od rynków zbytu i dostaw surowców, ale jej skutki były również negatywne dla gospodarki państw europejskich. Rosja przystąpiła do blokady na mocy pokoju w Tylży w 1807 r.

Ta sytuacja dotknęła również Księstwo Warszawskie / ceny zbóż spadły o ponad 40 % /, ale jednocześnie wzrosło zapotrzebowanie na towary przemysłowe / rynek wewnętrzny, wojsko/
Rząd Księstwa dążył do rozwoju przemysłu krajowego, zwłaszcza w drodze imigracji rzemieślników. Wydano szereg ustaw zapewniających im różne ulgi : zwolnienie od służby wojskowej, opłat czynszowych / przez 6 lat/ , zwolnienie od cła przywiezione przez nich bydło i majątek ruchomy. Te zabiegi niewielkie jednak dały rezultaty, a to ze względu na ciężkie położenie ekonomiczne i finansowe kraju uniemożliwiające poważniejszą pomoc materialną imigrantom.
Krzysztof
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Krzysztof. Z wielka przyjemnoscia przeczytalam to co piszesz o Inflantach. Jest to temat ktory moich bliskich niezwykle interesuje. Od lat krecimy sie wkolko... Literatury nie ma wiele. Nasi sa (wedlug przekazow rodziny) z Kurlandii i ponoc z tzw szlachty piltynskiej co podobno nie jest powodem do dumy :roll: , ale nie jestesmy pewni wiec szukamy. Byli ewangielikami, przybyli w okolice Gorzowa Wielkopolskiego w pierwszej polowie XVIIIw. czyli wtedy gdy Rosja zajela Inflanty. Czy moglbys przytoczyc jakas literature, artykuly na temat Kurlandii, szlachty piltynskiej i szczegolnie archiwum piltynskiego jesli mozesz.

Pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Roman. Wielka radosc ze dotarlam dzieki Tobie do ksiag "Raduraksti" i mysl, ze moze uda mi sie przejrzec metryki..... Tylko zaraz rozczarowanie spowodowane technicznym problemem ..... zupelnie nie wiem co zrobic by poryszac obrazem na ekranie, klikniecie na zdjecie i poruszanie nie daje rezultatu. Czy to tylko u mnie taki problem? Czy moglbys cos mi podpowiedziec aby moja radosc z dotarcia do tych archiwow byla pelna..... :D

Dziekuje i pozdrawiam

Elzbieta
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Tylko zaraz rozczarowanie spowodowane technicznym problemem ..... zupelnie nie wiem co zrobic by poryszac obrazem na ekranie, klikniecie na zdjecie i poruszanie nie daje rezultatu. Czy to tylko u mnie taki problem? Czy moglbys cos mi podpowiedziec aby moja radosc z dotarcia do tych archiwow byla pelna.....
Sprawdź inną przeglądarkę. U mnie ten sam problem gdy używam internet explorer, google chrome działa bez problemów.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Dokladnie jak piszesz: uzywalam internet explorer i nie dziala, weszlam przez chrome i .... dziala. Wspaniale!!!! "Biegne" przegladac, a jest co :D

Dziekuje bardzo i pozdrawiam
Elzbieta
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Elżbieta
Powiat piltyński to nieco inny „kawałek” historii, ze zmienną koleją losów, ale przez długi okres należący do Rzeczpospolitej Obojga Narodów / do III - rozbioru -1795 r./, później do Rosji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_pilty%C5%84ski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pilty%C5%84

W pierwszej połowie XVIII w. kontrreformacja w Polsce miała się jeszcze zupełnie nieźle. Poczytałbym na Twoim miejscu o tym, bo być może tu tkwi zagadka przesiedlenia się Twoich przodków.
Abstrahując od powodów dla których w latach 1767 - 1768 r. zbierał się tzw. Sejm „Repninowski”, ale 26.02.1768 r. uchwalił prawa kardynalne, gdzie m.in. gwarancje równouprawnienia innowierców, w tym powiatu piltyńskiego.
Wolumina Legum t.7 str. 274
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication

Blog poświecony Księstwu Kurlandii i Semigalii Mariusza Balcerka. Tam m.in. podział administracyjny Księstwa / mapka/.
http://kurlandia.wordpress.com/author/kurlandia/
Krzysztof
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Krzysztof
Dziekuje za cenne wskazowki do poznania historii Kurlandii i powiatu piltynskiego. Blog jest bardzo interesujacy - pochlonelam jednym tchem. Kontreformacja - to ciekawe..... musze poczytac......

By uzupelnic temat: w Towarzystwie Naukowym w Toruniu (dzial historyczny) zamowilam i mam : "Zapiski Historyczne" z podtytulem: "Poswiecone Historii Pomorza i krajow baltyckich" (tom LXVII - rok 2002, zeszyt 2). Jest tam rozdzial o Unii kurlandzko - piltynskiej w 2-giej polowie XVIIx autorstwa Boguslawa Dybasia.

Poszukuje nadal spisu szlachty piltynskiej, kurlandzkiej i wiadomosci o archiwum piltynskim.

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie.

Elzbieta
Wiciu

Sympatyk

Post autor: Wiciu »

Witam,

bardzo dziękuję za wszystkie wpisy i hipotezy ! Niektóre sązbieżne z tym, co sam myślałem.

Romanie, bardzo dziękuję za link do strony z łotewskimi metrykami ! Super źródło, napewno je przeszukam.

Jurku, wiem co oznacza "przychodzień". Co prawda nigdy nie spotkałem się z tym słowem w akcie urodzenia, a jedynie w aktach zgonów żebraków, którzy zmarli we wsi przez którą akurat przechodzili. I wogóle nigdy nie widziałem tak szczegółowego opisu pochodzenia ojca dziecka. Zwykle jest tylko wiek i zawód oraz gdzie mieszka. Także też wydaje mi się, że mam sporo szczęścia z tym aktem :)

Właśnie otrzymałem skan aktu ślubu Karola Nowickiego i Krystyny Ojrzak, niestety to tylko "okienkowa" metryka więc informacji zbyt dużo nie ma ale zawsze :)

Mam w związku z tym prośbę, nie potrafię odczytać imienia ojca panny młodej, zaczyna się na Ch ale dalej nie wiem co jest. Napoczątku myślałem, że to Jacenty ale po łacinie Hiacinti pisze się prze "h" a nie "ch" chyba...Teraz z kolei sądzę, że tam jest napisane Christophi czyli Krzysztofa ale nie jestem pewien. Gdyby komuś chciało się spojrzeć na skan i pomóc mi to będę bardzo wdzięczny

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a4368.html

pozdrawiam

Paweł Witczak
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Mam w związku z tym prośbę, nie potrafię odczytać imienia ojca panny młodej, zaczyna się na Ch ale dalej nie wiem co jest. Napoczątku myślałem, że to Jacenty ale po łacinie Hiacinti pisze się prze "h" a nie "ch" chyba...Teraz z kolei sądzę, że tam jest napisane Christophi czyli Krzysztofa ale nie jestem pewien. Gdyby komuś chciało się spojrzeć na skan i pomóc mi to będę bardzo wdzięczny
Jak dla mnie to: Christophi

Pozdrawiam,
Roman
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Witam
Nazwisko musiało być dosyć popularne na Łotwie.
W dzisiejszej Rydze mieszka kilkadziesiąt osób
z nazwiskiem Nowicki.I drugie tyle nazwisk podobnych.
W większości z imionami rosyjskimi ale są też polskie typu Mieczysław,Hipolit etc.

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”