Witam
Czy orientuje sie ktoś pod którą parafie podlegało Godlewo-Łuby w 1818-1819 roku?Nur, Ostrowie Maz. czy jeszcze jakąś inną?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Rutar
Godlewo Łuby
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Re: Godlewo Łuby
Godlewo to była okolica szlachecka, w Słowniku geograficznym można znaleźć ciekawe informacje:Rutar pisze:Witam
Czy orientuje sie ktoś pod którą parafie podlegało Godlewo-Łuby w 1818-1819 roku?Nur, Ostrowie Maz. czy jeszcze jakąś inną?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Rutar
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/644
Też o parafiach do jakich należały poszczególne części tej okolicy (1827 r. chyba informacje), ale Godlewo Łuby nie ma podanej parafii.
Według "Regestru diecezjów .. w Koronie 1783-1784" Godlewo Łuby należały do parafii Zuzel w owym czasie.
Łucja
Re: Godlewo Łuby
Tak, Godlewo Łuby oraz inne Godlewa i wioski okoliczne należały do Zuzeli i chyba nadal z resztą tak jest. Swoją drogą polecam wycieczkę do Zuzeli, piękny kościółek, muzeum poświęcone prymasowi Wyszyńskiemu, a na zuzelskim cmentarzu oszołomił mnie widok tak licznie występującego nazwiska Godlewski na grobach 
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Interesujący Cię okres masz tu: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=zuzela a młodsze są w księgach parafialnych też w Pułtusku (i w GenBazie!). Niestety nie wiem kto ma starsze, a właśnie przełom XVIII i XIX w. najbardziej mnie interesuje.
Pozdrawiam!
Marcin W.
--
Szukam krewnych Leopolda Wągla (lub też Wągiela) ur. w 1896 r. w Suchej Beskidzkiej, syna Franciszka i Apolonii, wnuka Błażeja.
Marcin W.
--
Szukam krewnych Leopolda Wągla (lub też Wągiela) ur. w 1896 r. w Suchej Beskidzkiej, syna Franciszka i Apolonii, wnuka Błażeja.