Gdzie znajduje się Turek Kroczyński

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

J_25

Post autor: J_25 »

Witam wszystkich,

Potrzebuje pomocy w zlokalizowaniu miejscowości Turek Kroczyński w którym urodziła się moja prababka w 1875 roku.

Dziekuje za wszelką pomoc
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Najpierw warto zerknąć na Kroczyn gmina Turka, lubelskie:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/679
owa Turka znajduje się w pow. chełmskim (patrz pod hasłem Istrów)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/307
Prawdopodobnie o to chodzi - czyli Turka kroczyńska (odrobinę zmieniliśmy płeć :wink: )
J_25

dziekuje. tez o tym myslalem tylko zgubna jest dla mnie informacja o zamieszkaniu mojej prababki w chojnym kolo sieradza oraz w uniejowie koło turku w wielkopolsce i dlatego nie bylem pewien. ale może ma Pan racje że to własnie o lubelszczyzne chodzi.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Nigdy do końca nic pewnego .. W okolicy Sieradza jest oczywiście Chojne i droga na Turek, ale nie znalazłem w pobliżu Kroczyna, stąd 'wybrałem się' na lubelszczyznę ...
Życzę powodzenia w ostatecznym ustaleniu miejsca urodzin babci.
Jerzy
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Warto podać:
- na podstawie jakiego dokumentu nazwa miejscowości - Turek Kroczyński? kiedy wydany, przez kogo, w jakim języku, gdzie itp., może dysponujesz skanem tego dokumentu? może nazwa nie została poprawnie odczytana?
- nazwisko babci (mapa nazwisk w Polsce pokaże aktualny rozkład nazwiska);
- wyznanie, może narodowość (jak na wschód od Chełma może nie być katolickie, a narodowość nie być polska);
- czym zajmowała się rodzina (czy mogła być mobilna czy raczej nie)?
Już odpowiedź na te kilka pytań ukierunkuje poszukiwania, a może nawet da odpowiedź. Od razu warto uprzedzić, że jeżeli nazwa miejscowości pochodzi z aktu zgonu prababci, to jest to bardzo mało wiarygodne źródło (wiem, bo szukałam tak swojej prababci).

Łucja
J_25

cała rzecz polega na tym ze w akcie zgonu z 1957 roku jest zapisane miejsce urodzenia Turek Kroczyński
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Może prababcia miała rodzeństwo i w ten sposób, porównać akty zgonu chociaż, jak nie ma na razie innych dokumentów, rodzeństwo mogło się urodzić w jednym miejscu. Rozumiem, że gdzie wyszła za mąż nie wiesz i na akt ślubu prababci nie ma na razie co liczyć? Tam byłoby porządniej napisane. Zawsze możesz też sprawdzić czy nie urodziła się po prostu w mieście Turek.

Ł.
J_25

wiem tylko ze z męża nazywala się Jadwiga Wasilewska z domu Wielgórska lub Wielogórska żona Hipolita, córka Aleksandra i Teodory zd. Bednarek

moze ktos cos wie na ten temat
J_25

dodam ze JAdwiga i Hipolit mieszkali we wsi Bożewisko koło Chojnego blisko Sieradza. Zmarla we wsi Krzydlinie Małej koło Wołowa i stad wlasnie jest wspomniany akt zgonu. zyla w latach 1875-1957
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

W archiwum sieradzkim znajduje się zespół "Akta gminy Bogumiłów" zawierający księgi ludności i różnego rodzaju spisy mieszkańców. Być może gdzies tam zachowała się informacja o miejscu urodzenia Twojej prababci.

tomek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

No to masz zagadkę (mnie też wciągnęła), odszukałam w genetece jakąś Teodozję (nie Teodorę) Bednarek, urodzoną w parafii Goszczanów, która to miejscowość leży w powiecie sieradzkim.
Jak zajrzysz to Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Goszczan%C3%B3w
i zerkniesz w przypisy, zobaczysz, że jest tam artykuł:
"Kobierzycki J., Turczynki goszczanowskie, [w:] „Ziemia Sieradzka”, nr 8-10/1922."

Turczynki??? Ciekawe o co może chodzić????
I czy to faktycznie jest jakaś dla Ciebie informacja, czy "zmyła". Chodzi o legendę miejscową, no ale może i była jakaś wieś na cześć tej legendy.
Z tym, że okolice miasta Turek też są bardzo możliwe, bo tam nazwisko Wielgórski (Poznań Project - baza małżeństw Wielkopolski jest wyławia, między Turkiem i Uniejowem).

Mam nadzieję, że szybciej odszukasz miejsce urodzenia swojej prababci, niż ja upewnię się co do swojej, niestety.

Łucja
Ps. Post należy podpisać imieniem.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Turczynki??? Ciekawe o co może chodzić????
W tym wypadku o zwłoki.

http://gimgoszczanow.com/index.php?opti ... &Itemid=27

t.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Bardzo romantyczna i tragiczna zarazem historia.
Wracając do sedna sprawy. J-25 napisał:
wiem tylko ze z męża nazywala się Jadwiga Wasilewska z domu Wielgórska lub Wielogórska żona Hipolita, córka Aleksandra i Teodory zd. Bednarek

moze ktos cos wie na ten temat
Przejrzałem rody Wielgórskich (jest jeden tylko ród z Ziemi Łukowskiej) i Wasilewskich (jest wśród nich jeden z Ziemi Drohickiej) a więc kłaniają się znowu okolice Chełma i Lubelszczyzny. Bożewisko k. Chojnego wydaje się być wynikiem migracji podobnie jak i Krzydlina Mała w okolicach Wołowa.
To tyle co mogę jeszcze na ten temat dodać, po przeczytaniu powyższych informacji.
Jerzy
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

A i owszem, Ziemia Łukowska Wielgórskich pełna jest, nawet dzisiaj rozpowszechnione tu nazwisko. A pochodzą z dóbr Wielgor z parafii Zbuczyn. Turki też tu znajdziemy, była taka wieś w parafii Ulan, ale już nie istnieje dzisiaj (a tam nazwisko Turek h. Korczak).
Zastanawia mnie jeszcze jedno, Turek Kroczyński, jest nazwisko Kroczyński, niezbyt liczne, ale jest ich dużo stosunkowo w powiecie Zduńska Wola, na mapie nazwisk w Polsce, a powiat Zduńska Wola leży na wschód od powiatu Sieradz. Jeżeli jest tam takie nazwisko, to może była i jakaś miejscowość (??), albo to w akcie zgonu to .. nazwisko (??), a nie miejscowość (??).

Prawdziwa łamigłówka, ciekawe czy się znajdzie rozwiązanie.

Łucja
J_25

Dziekuje za wszelkie wskazówki wejde do archiwum w sieradzu bo z sieradza jestem. bede jeszcze kopal gdzie sie da, moze komus sie cos jeszcze nasunie:)

Pozdrawiam cieplo

Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”