Młyny w Opalenicy lub w Buku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mytka6

Sympatyk

Młyny w Opalenicy lub w Buku

Post autor: mytka6 »

"Pomoc w poszukiwaniach młynu w Opalenicy lub w Buku"

Chciałabym się zapytać w jaki sposób mogę znaleźć informacje na temat prowadzonego przez brata mojego pradziadka, młyn w Buku lub w Opalenicy, działał od na przestrzeni lat 1910-1939. Ostatecznie splajtował.
klotocki

Sympatyk
Kontakt:

Re: Pomoc w poszukiwaniach młynu w Opalenicy lub w Buku

Post autor: klotocki »

mytka6 pisze:Chciałabym się zapytać w jaki sposób mogę znaleźć informacje na temat prowadzonego przez brata mojego pradziadka, młyn w Buku lub w Opalenicy, działał od na przestrzeni lat 1910-1939. Ostatecznie splajtował.
Witam,
można poszukać w wielkopolskiej bibliotece cyfrowej.
pod poniższym linkiem znajdzie Pan historię wielkopolski oraz tytuły książek opracowań na temat miejscowości w tym regionie. To pewien początek w którą stronę pójść.
http://www.ptpn.ig.pl/drupal/sites/defa ... owosci.pdf

pozdr

Krzysiek
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Re: Pomoc w poszukiwaniach młynu w Opalenicy lub w Buku

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Buk to miasto powiatowe niedaleko Poznania. Jeszcze w XIX w. młyny były na terenie powiatu w Nowym Tomyślu, Lwówku, Brodach, Sempolnie, Matrędze i Nepruszewie oraz młyn parowy w Sędzinie. Może to ułatwi sprawę. Warto też poszukać w spisach ludności i księgach adresowych oraz w księgach sądowych i notarialnych.
Powodzenia
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”