Kuśmierski [Czyżów Szlachecki] / Głąb [Zochcin] -> Opatów

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Novamente

Sympatyk

Kuśmierski [Czyżów Szlachecki] / Głąb [Zochcin] -> Opatów

Post autor: Novamente »

Witam :)
Od niedawna po dłuższym "odpoczynku" od genealogii postanowiłem na nowo zebrać trochę informacji i odtworzyć ile tylko się da gałęzi swych przodków.
Jeśli ktokolwiek mógłby wspomóc swą wiedzą - byłbym bardzo wdzięczny...

Poniżej piszę ile wiem... jako pierwszy trop
wiem, że to mało, ale... być może na start starczy
z góry dziękuję :) pozdrawiam

moi dziadkowie:
Stanisław Kuśmierski [Opatów] ? - 16.08.2004 [ur. w Czyżowie Szlacheckim]
Bogumiła Kuśmierska zd. Głąb [Opatów] 18.04.1929 - 22.12.2011 [ur. w Zochcinie]

rodzice Stanisława:
Aniela i Jan Kuśmierscy [Czyżów Szlachecki]

rodzice Bogumiły:
Walenty Głąb [Zochcin] 14.02.1900 - 06.1989 [grób w Opatowie],
Balbina Głąb zd. Gajewska [Zochcin] 17.01.1907, ma 105 lat, mieszka w Opatowie

siostry Bogumiły:
Maria Arczewska zd. Głąb [żona ś.p. Zdzisława] - Opatów,
Eugenia Sionek zd. Głąb [żona ś.p. Ignacego] - Pilawa,
ś.p.Stefania Biernacka [żona ś.p. Kazimierza] - Ostrowiec Św.,
ś.p.Zdzisława Chlebna [żona ś.p. Jana] - Goździelin, Bodzechów,... bezdzietni

rodzice Balbiny Głąb:
Gajewscy, matka zd. Cieszkowska

rodzice Walentego Głąbia:
Jan Głąb i Ewa z Broćków lub Stojków

rodzeństwo Walentego Głąbia
*brat Jan [najstarszy] ur. 19.11.1887, zm. kwiecień 1964 - Illinois, USA, social security nr: 344-07-2620
*brat Tomasz [najmłodszy] ur. 1892 - wyjechał do Paterson, New Jersey, USA
---Tomasza żona: Stanisława/Stella Glomb ur. 1897
------Tomasza dzieci:
------Helena/Helen Glomb [po mężu Yacovelli - niepotwierdzone] ur. 1921
------Władysław/Walter Glomb, 1923 - 1998
------Irena/Irene Glomb ur. 1925
------Janina/Jane Glomb ur. 1927
------Lottie Glomb ur. 1929, zm. 1995 lub 20 grudnia 2000
------Władysława/Genevieve Glomb ur. 1931
------Stanisław/Stanley Glomb ur. 1933
------Teresa/Theresa Glomb ur. 1936
------Dorota/Dorothy Glomb ur. 1938

*siostra Maryanna ur. 1894 - wyjechała do Paterson, New Jersey, USA
*siostra Helena... nazwisko po mężu Borkowska, została w rodzinnych stronach
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz 2012, 21:02 przez Novamente, łącznie zmieniany 11 razy.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Kuśmierski [Czyżów Szlachecki] / Głąb [Zochcin] -> [Opató

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Z herbarzy: Jan Głąb właściciel Gluzy 1508 r., a Andrzej właściciel Chrzelczyc w pow. chęcińskim 1540 r. - herb nieznany
Pozdrawiam Jerzy
Novamente

Sympatyk

dziękuję za pierwsze informacje :) pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne puzzle układanki :)
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Jeśli idzie o Kuśmierskich, to na początek powinieneś wyczytać z aktu zgonu Twojego dziadka, kiedy dokładnie się urodził (bo ochrzczony był prawdopodobnie w Czyżowie Plebańskim? - musisz to sprawdzić). W owym akcie będzie podany wiek rodziców dziecka - w ten sposób dowiesz się, kiedy się urodzili. Dobrze byłoby też, gdybyś dowiedział się, kiedy urodziło się ich pierwsze dziecko (może był to Twój dziadek?), bo wtedy, cofając się w czasie, mógłbyś znaleźć ich akt małżeństwa...

Jeśli chodzi o rodzinę o nazwisku Głąb, to powinieneś znaleźć w parafii przodków (nie wiem, czy jest to Opatów czy Sadowie) akty urodzenia Walentego i Balbiny (zd. Gajewskiej) Głąbów - znasz ich daty urodzenia, więc nie powinno być problemów. Z owych aktów dowiesz się wieku ich rodziców (a więc Twoich prapradziadków, których imiona i nazwiska także znasz).

Powodzenia!

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Być może Antoni to brat Twojego pradziadka:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 13sk&op=gt

Może któreś z wymienionych osób, to brat/siostra Twojej prababci:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 13sk&op=gt

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, jest taki link z opisem stron Opatowa który podaje poniżej, nazwisko Głąb jest obecnie w Ostrowcu, starsza pani, syn jej mieszkał w Ożarowie, ale już chyba nie żyje, natomiast nazwisko Arczewski jest w latach 1880 w parafii Kiełczyna, tu są w necie metryki na Gen - Polu z okolic Opatowa, a sam Opatów jest tu w metrykach od 1708 roku, pozdrawiam i podaje link - Julian ;
http://gadkowski.pl/publikacje/
Novamente

Sympatyk

dziękuję za kolejne podpowiedzi :)
uzupełniłem datę urodzenia mojej babci, Bogumiły Kuśmierskiej zd. Głąb
a także rodzeństwo pradziadka Walentego Głąbia :)
będę dopisywał ewentualne informacje do pierwszego postu :)
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

W razie jakichkolwiek pytań związanych z szeroko pojętą emigracją do USA, polecam ten wątek:
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 721#141721

Tam pomocy w tej kwestii udzielają Panie o złotych sercach i często wielkiej cierpliwości :) (mi też pomogły, a w zasadzie odnalazły krewnych w okolicach Milwaukee - na podstawie bardzo skąpych danych).

Pozdrawiam, Marcin!
Novamente

Sympatyk

Dzięki uprzejmości "Pań o złotych sercach i często wielkiej cierpliwości" w wątku dot. USA...

"znalazło" się już rodzeństwo WALENTEGO GŁĄBIA... a właściwie daty ich urodzin [rok] i statki, którymi płynęli do USA :)
więc daty dopisuję w pierwszym "poście" tematu
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Jeśli więc spośród rodzeństwa Twojego pradziadka najstarszy był Jan urodzony w roku 1887, to ja szukałbym na początek aktu małżeństwa ich rodziców w parafii, w której on był ochrzczony (Opatów?) od lat 1888/1887 do tyłu.
Nawiasem mówiąc, akt chrztu Jan Głąbia powinien być jeszcze w parafii - pomimo, że to XIX wiek (możesz skontaktować się z księdzem i się dowiedzieć, czy akta z tego okresu są jeszcze na plebanii i może zgodzi się na wgląd do nich - po co masz jechać do AP, jak być może masz na miejscu) :)

Pozdrawiam, Marcin!
Novamente

Sympatyk

Witam ponownie :)
Postaram się podczas wyprawy w Świętokrzyskie cośzdziałąć oczywiście :) Jak tylko czas pozwoli się wyrwać z Mazowsza.
Pani Joanna sporo pomogła i pomaga dalej, znalazła kolejne pokolenie moich przodków w USA :)

PS
Panie Marcinie,
córka Ignacego Sionka i Eugenii Sionek zd. Głąb, Jolanta Sionek wyszła za Zbigniewa o nazwisku ZAJĄC, mieszkają w Pilawie...
mają trójkę dzieci - najstarszą Katarzynę ur 1983, Grzegorza i Iwonę
Tak pomyślałem, że być może mają również i z Panem coś wspólnego...

Również żona wnuka Marii Arczewskiej zd. Głąb nosiła nazwisko rodowe ZAJĄC do czerwca tego roku, jej rodzice mieszkają w Opatowie koło Ostrowca Świętokrzyskiego

mogę dowiedzieć się czegoś więcej, jeśli się da oczywiście i jeśli ma Pan przeczucie, że mogą mieć coś z Panem wspólnego

pozdrawiam serdecznie
Kuba K.
Błażejewski_Artur

Sympatyk

Post autor: Błażejewski_Artur »

Szanowni Panstwo, czy ktos z Panstwa natknal sie na nazwisko Błażejewski w rejonie Czyżów Szlachecki, Opatow?
Znalazlem moje korzenie w miescie Zawichost i utknalem na nazwisku Błażejewski Jozef z poczatkow XIX wieku.
Czy ktos moze mi pomoc w dalszych poszukiwaniach? A moze ktos ma dostep do archiwum parafii NMP w Zawichoscie lub sw. Trojcy. Niestety mieszkam bardzo daleko a na odleglosc zaden z ksierzy nie pomogl mi.
Bede wdzieczny za wszelko okazana pomoc. Kazda rada i informacja moze mi pomoc. Z pozdrowieniami
Artur Błażejewski
Novamente

Sympatyk

ja bym proponował może w osobnym temacie z Nazwiskiem i Czyżowem w tytule... tak chyba najlepiej :)
wtedy więcej osób widzi kluczowe słowa i może odpowiedzieć coś więcej jeśli ma kontakt z rodziną...
łatwiej to zauważy...

osobiście nie natknąłem się na to nazwisko, a w Czyżowie byłem tylko raz w życiu i to przejazdem kilka lat temu...
niewiele, a właściwie nic nie wiem o swojej rodzinie z Czyżowa oprócz nazwiska swoich przodków...
moja wiedza kończy się na imionach moich pradziadków, Kuśmierskich, z tamtych okolic...

pozdrawiam serdecznie
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Re: Kuśmierski [Czyżów Szlachecki] / Głąb [Zochcin] -> [O

Novamente pisze:
PS
Panie Marcinie,
córka Ignacego Sionka i Eugenii Sionek zd. Głąb, Jolanta Sionek wyszła za Zbigniewa o nazwisku ZAJĄC, mieszkają w Pilawie...
mają trójkę dzieci - najstarszą Katarzynę ur 1983, Grzegorza i Iwonę
Tak pomyślałem, że być może mają również i z Panem coś wspólnego...

Również żona wnuka Marii Arczewskiej zd. Głąb nosiła nazwisko rodowe ZAJĄC do czerwca tego roku, jej rodzice mieszkają w Opatowie koło Ostrowca Świętokrzyskiego

mogę dowiedzieć się czegoś więcej, jeśli się da oczywiście i jeśli ma Pan przeczucie, że mogą mieć coś z Panem wspólnego
Jestem potomkiem Zająców z ziemi łowickiej, ale prawdę mówiąc jeszcze nie badałem rodziny mojego ojca (nigdy nie miałem czasu jechać na Mazowsze w celach genealogicznych - tym bardziej, że od kilku lat mieszkam w Kole, więc historię rodziny mojej mamy mam 'pod nosem' i nią się aktualnie zajmuję).
Wracając do tematu, 'moi' Zającowie to rodzina jeszcze przeze mnie nie odkryta (bo jak można nazwać informacje sięgające ~1880 roku) - póki co pochodzą, jak już mówiłem, z okolic Łowicza, lecz możliwym jest, że przywędrowali na te tereny, a ja jeszcze o tym nie wiem...
No nic - przyszłość pokaże :)

Za rok przeprowadzam się do Łodzi lub Warszawy, więc będę bliżej 'korzeni ojcowskich' i planuję się Zajączkami zająć - w razie coś, będę pisać... :)

Pozdrawiam, Marcin! :)
szczep338

Sympatyk

Post autor: szczep338 »

Jeśli chodzi o księgi metrykalne z Opatowa, to wszystko, co jest na plebanii, jest już sfotografowane i umieszczone w metryki.genealodzy.pl. Niestety, są duże braki :( A na pomoc księdza proboszcza raczej bym nie liczył.

Pozdrawiam,
szczep338
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”