Kalińskich h.Topór - korzenie unickie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Babcia_Ela

Kaliński Józef ur. ok.1868 r. Szukam rodziny
"Szukam rodziny Józefa Kalińskiego ur.ok.1868 r."
Witam !
Poszukuje rodziny Józefa Kalińskiego lub jakichkolwiek informacji , urodzonego w latach 1867-1869 w Piszczacu lub Złojcu. W roku 1885 wstąpił na Uniwersytet Warszawski.
Był synem Pawła Kalińskiego , unickiego proboszcza parafii Piszczac , Zlojec , Dubienka i Emilii Koncewicz i wnukiem chełmskiego, unickiego biskupa-nominata Jana Mikołaja Kalińskiego (1799-1866).
Witam !
Poszukuje rodziny Józefa Kalińskiego lub jakichkolwiek informacji , urodzonego w latach 1867-1869 w Piszczacu lub Złojcu. W roku 1885 wstąpił na Uniwersytet Warszawski.
Był synem Pawła Kalińskiego , unickiego proboszcza parafii Piszczac , Zlojec , Dubienka i Emilii Koncewicz i wnukiem chełmskiego, unickiego biskupa-nominata Jana Mikołaja Kalińskiego (1799-1866).
Ostatnio zmieniony śr 26 wrz 2012, 17:03 przez Babcia_Ela, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
- Babcia_Ela

Szukam rodziny Józefa Kalińskiego ur.ok.1868 r.
Wznawiam ten wątek ponieważ poprzednio podałałam błędne dane odnosnie Pawła Kalińskiego,ojca Józefa.
Przepraszam.
Przepraszam.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
-
MirosławaP

Witaj Elu, ja wprawdzie nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale pierwszą żoną mojego 3Xpradziadka Ignacego Skrzyneckiego była Agnieszka Kalińska, która zmarła prawdopodobnie ok 1792r. Oni mieszkali m.in w Żakowicach par. Łąkoszyn k/Kutna. Może coś wiesz na ich temat? - pozdrawiam Mirosława
- Babcia_Ela

Witaj Mirosławo !
Niestety nie wiem w tej chwili,ale zbieram wszystko co dotyczy Kalińskich "toporczyków" , nawet tych niespokrewnionych z moją rodziną,bo kiedyś mogą sie okazać rodziną. Mam trochę wiadomości , muszę poszukać.Najstarszy , znany mi mój przodek Grzegorz Kaliński urodził się mieszkał w roku 1754 w Krasnymstawie. Jak cokolwiek znajdę o Agnieszce- dam Ci znać.
Ale koligacje moich Kalińskich, w XVIII w.zubożałej szlachty zagrodowej ze Skrzyneckimi ? To raczej wątpliwe, chociaż nie wykluczone.
Piszesz,że Ignacy Skrzynecki to Twój 3xpradziadek, a jegp żona zmarła ok. 1792 .Może w 1892 roku ?
Niestety nie wiem w tej chwili,ale zbieram wszystko co dotyczy Kalińskich "toporczyków" , nawet tych niespokrewnionych z moją rodziną,bo kiedyś mogą sie okazać rodziną. Mam trochę wiadomości , muszę poszukać.Najstarszy , znany mi mój przodek Grzegorz Kaliński urodził się mieszkał w roku 1754 w Krasnymstawie. Jak cokolwiek znajdę o Agnieszce- dam Ci znać.
Ale koligacje moich Kalińskich, w XVIII w.zubożałej szlachty zagrodowej ze Skrzyneckimi ? To raczej wątpliwe, chociaż nie wykluczone.
Piszesz,że Ignacy Skrzynecki to Twój 3xpradziadek, a jegp żona zmarła ok. 1792 .Może w 1892 roku ?
Pozdrawiam.
Ela
Ela
-
MirosławaP

No aż taka młoda to ja nie jestem
, żeby mój 3xpradziadek miał żonę z IIp XIX. potwierdzam Agnieszka Kalińska zmarła ok. 1792 r lub 1793, bo potem Skrzynecki ożenił się z Rozalią Rożnowską. tak wnioskuję na podstawie aktów urodzin dzieci Ignacego Skrzyneckiego. Wtedy moi Skrzyneccy też byli ubogą szlachtą. Tylko z tego co piszesz geograficznie troche odlegly teren
.
- Jakubas_Eugeniusz

- Kontakt:
Re: Szukam rodziny Józefa Kalińskiego ur.ok.1868 r.
Babciu Elu,Babcia_Ela pisze: ... zbieram wszystko co dotyczy Kalińskich "toporczyków"
szukając informacji o Kalinie Wielkiej, gdzie urodził się mój ojciec Stanisław, znalazłem informacje, że z Kaliny Wielkiej wywodzi sie ród Kalińskich herbu Topór. W 1382 roku właścicielem wsi był Maciej Kaliński. Mam jeszcze wiele innych informacji o Kalińskich z XIII - XV wieku, ale nie wiem czy o nich pisać, bo może to wszystko już wiesz.
Pozdrawiam, Eugeniusz
- Babcia_Ela

Witaj Eugeniuszu !
Oczywiście wiem , że Kalińscy h.Topór wywodzą się z Kaliny Wielkiej.Wiem o nich głownie to, co jest w herbarzach i znalazłam w innych
żródłach. Mój ród to Kalińscy tego herbu w XVIII i XIX wieku duchowni uniccy w diecezji chełmskiej.
Nie wiem jeszcze czy duchownym był tez najstarszy, znany mi Grzegorz ,któremu w 1754 r urodził się syn Teodor (proboszcz unicki w Radzyniu , ojciec Jana Mikołaja (biskupa-nominata). Siedmiu synów Jana Mikołaja było unickimi proboszczami w chełmskich parafiach, a nawet kilku jego wnuków,ale już w Galicji.
Skąd przybył Grzegorz do Krasnegostawu ? Prawdopodobnie ze wsi Janów k.Trembowli ,gdyż tam w XVIII wielu Kalińskich z obrządku rz.katolickiego przeszło na gr.katolicyzm.
Będę wdzięczna za Twoje informacje , które może pozwolą połaczyć tych z Janowa z przodkami z Kaliny Wielkiej.
Oczywiście wiem , że Kalińscy h.Topór wywodzą się z Kaliny Wielkiej.Wiem o nich głownie to, co jest w herbarzach i znalazłam w innych
żródłach. Mój ród to Kalińscy tego herbu w XVIII i XIX wieku duchowni uniccy w diecezji chełmskiej.
Nie wiem jeszcze czy duchownym był tez najstarszy, znany mi Grzegorz ,któremu w 1754 r urodził się syn Teodor (proboszcz unicki w Radzyniu , ojciec Jana Mikołaja (biskupa-nominata). Siedmiu synów Jana Mikołaja było unickimi proboszczami w chełmskich parafiach, a nawet kilku jego wnuków,ale już w Galicji.
Skąd przybył Grzegorz do Krasnegostawu ? Prawdopodobnie ze wsi Janów k.Trembowli ,gdyż tam w XVIII wielu Kalińskich z obrządku rz.katolickiego przeszło na gr.katolicyzm.
Będę wdzięczna za Twoje informacje , które może pozwolą połaczyć tych z Janowa z przodkami z Kaliny Wielkiej.
Ostatnio zmieniony śr 26 wrz 2012, 23:31 przez Babcia_Ela, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
- Jakubas_Eugeniusz

- Kontakt:
Chyba da się to połączyć z przodkami z Kaliny Wielkiej. W moich informacjach mam taką: "W latach 1460-78 właścicielem Kaliny Wielkiej był Mikołaj Kaliński (syn Jana Włodkowica), który później działał na Rusi."Babcia_Ela pisze: ... połączyć tych z Janowa z przodkami z Kaliny Wielkiej.
Nie badałem dalej wątku dotyczącego Rusi, ponieważ nie dotyczy moich przodków, no i nie mam dostępu do ksiąg ziemskich krakowskich z których ta informacja pochodzi. Jeśli uda Ci się odnaleźć szczegóły działalności Mikołaja na Rusi będziesz miała ciągłość rodu Kalińskich od XIII wieku!
Życzę Ci tego i pozdrawiam, Eugeniusz
- Babcia_Ela

Bardzo dziękuję, Eugeniuszu za tę informację !
Od wielu lat staram się znalezć te powiązania i wiedziałam o tym Mikołaju ,ale jakoś przegapiłam to ,że przeniósł sie na Ruś.
Z drugiej strony, to te moje badania nie były zbyt dogłębne. Koncentrowałam się raczej na stopniowym odnajdywaniu kolejnych
osób i zbieraniu wiadomości o nich.Dalej to robię ,ale perspektywy dalsze ,dzięki Tobie - wspaniałe !
Bardzo dziekuję. Kwiatki dla Ciebie.

W międzyczasie znikł nam tutaj poszukiwany przeze mnie Józef Kaliński, ur.ok 1868 w Piszczaczu lub Dubience ,syn Pawła, wnuk Jana Mikołaja , prawnuk Grzegorza.
Od wielu lat staram się znalezć te powiązania i wiedziałam o tym Mikołaju ,ale jakoś przegapiłam to ,że przeniósł sie na Ruś.
Z drugiej strony, to te moje badania nie były zbyt dogłębne. Koncentrowałam się raczej na stopniowym odnajdywaniu kolejnych
osób i zbieraniu wiadomości o nich.Dalej to robię ,ale perspektywy dalsze ,dzięki Tobie - wspaniałe !
Bardzo dziekuję. Kwiatki dla Ciebie.
W międzyczasie znikł nam tutaj poszukiwany przeze mnie Józef Kaliński, ur.ok 1868 w Piszczaczu lub Dubience ,syn Pawła, wnuk Jana Mikołaja , prawnuk Grzegorza.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
nastusia: gdybyś podała co wiesz (imiona, daty, miejsca) to szansa na znalezienie informacji o przodkach i/lub zyjących potomków tych przodków znacznie by wzrosła w porównaniu do "Kalińscy - szukam"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Babcia_Ela

Poszukuję Kalińskich h.Topór - korzenie unickie
Witam !
Poszukuję potomków 4 synów unickiego biskupa Jana Mikołaja Kalińskiego (1799-1866).
Dalszy ciąg proszę czytać tutaj:
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.ph ... 98#p123498
Pozdrawiam serdecznie.
Ela
Poszukuję potomków 4 synów unickiego biskupa Jana Mikołaja Kalińskiego (1799-1866).
Dalszy ciąg proszę czytać tutaj:
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.ph ... 98#p123498
Pozdrawiam serdecznie.
Ela
Pozdrawiam.
Ela
Ela
-
Sawicki_Julian

Witam Elu, pewnie już to znasz, jest trochę opisów o Kaliński na Wikipedii i w grafice ( na górze ) widzę są zdjęcia i metryki, może coś znajdziesz nowego, podaję dwa linki, ten drugi to czasy z 1467 roku, można sobie wpisać np. nazwę wsi lub nazwisko i szukać.
O Kalinowskim wiem ze w latach około 1820 był chyba burmistrzem Oleśnicy i jej właścicielem ( tego klucza ) z racji ożenku z wdową po Lanckorońskim w Oleśnicy koło Połańca. Więcej jest pewnie o tych nazwiskach u dr Marka Minakowskiego, jako ze to szlachta, tam nie mam wejścia, pozdrawiam - Julian ;
https://www.google.pl/search?q=Unici+ka ... 8Qfx4oHADw
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ki&d=0&t=0
O Kalinowskim wiem ze w latach około 1820 był chyba burmistrzem Oleśnicy i jej właścicielem ( tego klucza ) z racji ożenku z wdową po Lanckorońskim w Oleśnicy koło Połańca. Więcej jest pewnie o tych nazwiskach u dr Marka Minakowskiego, jako ze to szlachta, tam nie mam wejścia, pozdrawiam - Julian ;
https://www.google.pl/search?q=Unici+ka ... 8Qfx4oHADw
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ki&d=0&t=0
- Babcia_Ela

Witaj Julianie!
Dziękuję Ci bardzo , ale biogram biskupa w Wikipedii dobrze znam .Opracował to, na moją prośbę , pewien mily Wikipedysta na podstawie moich materiałow. Nie szukam już nowych materiałow o tej rodzinie, lecz szukam potomków 4 synów bpa Jana Kalińskiego:
Henryka , Leona . Seweryna i Szymona .
Pozdrawiam.
Ela
Dziękuję Ci bardzo , ale biogram biskupa w Wikipedii dobrze znam .Opracował to, na moją prośbę , pewien mily Wikipedysta na podstawie moich materiałow. Nie szukam już nowych materiałow o tej rodzinie, lecz szukam potomków 4 synów bpa Jana Kalińskiego:
Henryka , Leona . Seweryna i Szymona .
Pozdrawiam.
Ela
Pozdrawiam.
Ela
Ela