Witam wszystkich, mam ogromną prośbę o pomoc w identyfikacji herbu ze zdjęcia. Spędziłem już wiele godzin na poszukiwaniu jakiegoś punktu zaczepienia, ale ciągle nic. Wpinka ze zdjęcia jest mała - ma około 2x1,5 centymetra. Jest prawdopodobnie srebrna bo z tyłu ma dwie próby - jedna "H.T" druga to "84". Mocowanie jest na słupek, nakrętka jakby starszego wzoru tzn., ma przylutowane takie dwa małe kółka. Wizerunek, tarcza i korona sugerują herb, problem w tym, że nigdzie nic podobnego nie znalazłem. Próba "84" sugeruje też wykonanie rosyjskie z XIX w., ale nie wiem czy to dobre tropy. Za wszelką pomoc dziękuję
Rozpoznanie herbu (jaki to herb)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
Jaki to herb? Proszę o pomoc
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum ... 1_copy.jpg
Witam wszystkich, mam ogromną prośbę o pomoc w identyfikacji herbu ze zdjęcia. Spędziłem już wiele godzin na poszukiwaniu jakiegoś punktu zaczepienia, ale ciągle nic. Wpinka ze zdjęcia jest mała - ma około 2x1,5 centymetra. Jest prawdopodobnie srebrna bo z tyłu ma dwie próby - jedna "H.T" druga to "84". Mocowanie jest na słupek, nakrętka jakby starszego wzoru tzn., ma przylutowane takie dwa małe kółka. Wizerunek, tarcza i korona sugerują herb, problem w tym, że nigdzie nic podobnego nie znalazłem. Próba "84" sugeruje też wykonanie rosyjskie z XIX w., ale nie wiem czy to dobre tropy. Za wszelką pomoc dziękuję
-
Marcin_Piotr_Zając

Jaki to herb? Proszę o pomoc
Witam!
Jeśli to rzeczywiście herb, to radziłbym się zwrócić z tym 'fantem' do Pana Szczerbińskiego (słynie ze swej bazy heraldycznej).
Bardzo łatwo go znaleźć na forum, ale że widzę, że jesteś nowy/a, podaje na wszelki wypadek nick: Szczerbiński
Pozdrawiam, Marcin!
Jeśli to rzeczywiście herb, to radziłbym się zwrócić z tym 'fantem' do Pana Szczerbińskiego (słynie ze swej bazy heraldycznej).
Bardzo łatwo go znaleźć na forum, ale że widzę, że jesteś nowy/a, podaje na wszelki wypadek nick: Szczerbiński
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
anna-grażyna

-
Marcin_Piotr_Zając

-
Sawicki_Julian

Dziękuję za wszystkie głosy. Odznaka wydaje się być kompletną, zwłaszcza, że została znaleziona w całości - ze słupkiem i nakrętką. Fakt, jest tarcza, jest korona i symbol o którym w sieci jest niewiele - trójząb, krzyż Św. Ducha, litera PSI, symbol gołębicy w locie, symbol drzewa życia - ale żeby na jakimś herbie się pojawił to nic mi nie wiadomo. Przez to, że jest to przedmiot mały i w doskonałym stanie to nawet wydatować to ciężko. Zagwozdka jest zatem nie lada.
-
Marcin_Piotr_Zając

Rozpoznanie herbu
T:"rozpoznanie herbu"
witam,
Może ktoś z Państwa rozpozna herb na załączonym zdjęciu,
dziękuje za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Mariusz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd0 ... 523aa.html
witam,
Może ktoś z Państwa rozpozna herb na załączonym zdjęciu,
dziękuje za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Mariusz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd0 ... 523aa.html
- Aftanas_Jerzy

- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
A na www.genealogia.okiem.pl są spisani herbowni i zdjęcia herbów. Poszukaj przykładowo herbu Korwin i zobacz
:)
Dodatkowo ( choć żmudna to praca) możesz przejrzeć wszystkie tam spisane lub wysłać zdjęcie do Administracji strony:)
Dodatkowo ( choć żmudna to praca) możesz przejrzeć wszystkie tam spisane lub wysłać zdjęcie do Administracji strony:)
- Aftanas_Jerzy

Oto link do zeszłorocznej naszej dyskusji -->>Jankowski_Kamil pisze:A na www.genealogia.okiem.pl są spisani herbowni i zdjęcia herbów. Poszukaj przykładowo herbu Korwin i zobacz :):)
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... light=gajl
A na marginesie: Ten sygnet nie jest poprawnym wizerunkiem znanych polskiej heraldyce herbów, a więc można znaleźć podobieństwo tylko poszczególnych elementów, ale odnośnie całości to raczej nasze domysły tego co chciał przedstawić wykonawca sygnetu. Tak sądzę....
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Herb ???
Witam.
Czy według tego opisu będzie można ustalić jak wyglądał ten herb, bo mi mimo usilnych poszukiwań nie udało się ustalić grafiki tego herbu, za pomoc będę wdzięczny.
Jest to herb Rudolfa von Gneist.
Opis
Na czarnej tarczy (tle) srebrny mur obronny z otwartymi wrotami w których dwa otwory strzelnicze. W murze ambrazura po środku której siedzi srebrna sowa trzymająca w dziobie w poprzek pióro (do pisania). Na hełmie na czarno-srebrnych labrach sowa.
Pozdrawiam
Andrzej.
Czy według tego opisu będzie można ustalić jak wyglądał ten herb, bo mi mimo usilnych poszukiwań nie udało się ustalić grafiki tego herbu, za pomoc będę wdzięczny.
Jest to herb Rudolfa von Gneist.
Opis
Na czarnej tarczy (tle) srebrny mur obronny z otwartymi wrotami w których dwa otwory strzelnicze. W murze ambrazura po środku której siedzi srebrna sowa trzymająca w dziobie w poprzek pióro (do pisania). Na hełmie na czarno-srebrnych labrach sowa.
Pozdrawiam
Andrzej.