Szukam ślubu Aleksandra Kurowskiego i Anny Wasiak oraz Szczepana Wasiaka z Franciszką z Myszkowskich.
Aleksander Kurowski urodził się 25 lutego 1885 roku w Pietrusach parafii Hadynów z Agnieszki Kurowskiej - panny. W 1895 roku Agnieszka wyszła za mąż za Krzysztofa Rzewuskiego w parafii Przesmyki.
Aleksander został przymusowo wcielony do armii rosyjskiej i brał udział w wojnie rosyjsko - japońskiej. Wracał z niej długo, ale w 1909 roku był w Warszawie w Parafii Św. Barbary ojcem chrzestnym Eleny (Heleny?) córki Szczepana Wasiaka l. 37 i Franciszki z Myszkowskich l. 35.
W roku 1912 był już z Anną Wasiak lat 23 żonaty i urodziła mu się córka Janina (też w par. św. Barbary), której ojcem chrzestnym był Szczepan Wasiak. Stawiam, że ten sam, więc szukam Anny Wasiak, która miała w rodzinie Szczepana ok. 17 lat starszego.
Ślub Anny i Aleksandra nie odbył się w Warszawie (informacja z USC, przeszukiwanie zasobów AP bez rezultatu), a ja nie wiem skąd pochodziła Anna. Zmarła prawdopodobnie około roku 1920, już jako Anna Kurowska, pozostawiając po sobie owdowiałego Aleksandra, również nie wiem gdzie...
Aleksander po śmierci Anny ożenił się ponownie z matką chrzestną swojej córki Janiny - Antoniną z Kaczorowskich i tego aktu ślubu też nie znalazło USC w Warszawie. Niewykluczone, że Antonina była spokrewniona z Anną.
Akty zgonu Aleksandra i Antoniny z 1939 roku niczego nie wnoszą do poszukiwań poza imionami rodziców Antoniny - Jan i Antonina z domu Dudek.
I tak utknęłam w martwym punkcie
Anna Kurowska z domu Wasiak to moja babcia.
Pomożecie?