Upublicznienie posiadanych skanów z niektórych parafii Wołyn

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Post autor: eneanka »

Dzień dobry,
chciałam się dopytać - mam nadzieję, że nie jest to zbyt naiwne pytanie - czy znalazłoby się tutaj miejsce (i czy nie byłoby to bezprawne), by upublicznić fragmenty ksiąg z niektórych parafii Wołynia, z diecezji łuckiej, w których prowadzę poszukiwania.
Na każdej stronie księgi mamy zwykle 4 - 6 wpisów; mnie najczęściej interesuje tylko jeden z nich, ale może pozostałe byłyby przydatne dla innych?
Doskonale wiem, ile czasu trzeba czekać na filmy w archiwach lokalnych, ile pieniędzy pochłaniają takie poszukiwania... Nie chciałabym jednak naginać prawa - czy możliwe jest więc, by je tu upubliczniać? Szkoda reszty tych wpisów, na które - może - ktoś czeka...
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Zapraszam do BIBLIOTEKI KRESOWEJ.
Z przyjemnością zamieszczę reprodukcje skanów.
Proszę o bezpośredni kontakt ze strony biblioteki http://www.wastan.pl/biblioteka/

Pozdrawiam,
Waldemar
roza.kruza@gmail.com

Sympatyk

Post autor: roza.kruza@gmail.com »

Witam serdecznie!
Proszę o podanie parafii,które są w kręgu Pani zainteresowania.
Poszukuję Kisielina,Torczyna i okolicznych z lat 1925-1939
oraz Krzemieńca do 1918 roku
pozdrawiam
Róża
monika_szaniawska

Sympatyk

Re: Upublicznienie posiadanych skanów z niektórych parafii W

Post autor: monika_szaniawska »

eneanka pisze:Dzień dobry,
chciałam się dopytać - mam nadzieję, że nie jest to zbyt naiwne pytanie - czy znalazłoby się tutaj miejsce (i czy nie byłoby to bezprawne), by upublicznić fragmenty ksiąg z niektórych parafii Wołynia, z diecezji łuckiej, w których prowadzę poszukiwania.
Na każdej stronie księgi mamy zwykle 4 - 6 wpisów; mnie najczęściej interesuje tylko jeden z nich, ale może pozostałe byłyby przydatne dla innych?
Doskonale wiem, ile czasu trzeba czekać na filmy w archiwach lokalnych, ile pieniędzy pochłaniają takie poszukiwania... Nie chciałabym jednak naginać prawa - czy możliwe jest więc, by je tu upubliczniać? Szkoda reszty tych wpisów, na które - może - ktoś czeka...
Witam,

Poszukuję dok. z parafii z Krzemieńca z lat 1929 - 1939 może ten okres jest w kręgu Pani zainteresownaia ?

Pozdrawiam
monika sz
:D
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Re: Upublicznienie posiadanych skanów z niektórych parafii W

Post autor: eneanka »

Kowel, Luboml, Włodzimierz, Binduga, Kisielin również - ze względu na Janowiec, który podlegał pod Kisielin, ale akurat kisielińskich ksiąg jeszcze nie mam...
Krzemieniec - na dzisiaj nie; zobaczymy co przyniesie czas :-)

Jeszcze jedno:
@Waldek - czy to nie będzie na pewno bezprawne? (Mam odczucie, że nie - minęło 100 lat, ale wolę zapytac bardziej obytych z tematem), pozdrawiam - Joanna
monika_szaniawska

Sympatyk

Post autor: monika_szaniawska »

Dziękuje, czekam spokojnie na Krzemieniec,

pozdrawiam
monika s
roza.kruza@gmail.com

Sympatyk

Post autor: roza.kruza@gmail.com »

Witam serdecznnie!
Poszukuję śladów dwojga dzieci które urodziły się i umarły właśnie w okolicach Kisielina,Torczyna,Sczurzyna,Chorochoryna,Kijaża
to są miejscowości gdzie moi dziadkowie Bazyli i Katarzyna Borkowscy mieszkali w latach 1925 - wiosna 1939 roku.Mam dokumanty potwierdzające urodzenie trzech synów Grzegorz 6.02.1927 Kisielin,Edward 26.09.1930 Chorochoryń parafia Torczyn i Jan 15.01.1934 Chorochoryń parafia Torczyn a o zmarłych Antonim /żył 6-7 lat/ i Hannie /zm.jako niemowle/ nic nie mogę ustalić.
Po Pani informacjach odżyła nadzieja
Proszę dać znać jak opublikuje Pani te skany
pozdrawiam
Róża zd.Borkowska
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Witam!

Upublicznienia skanów ksiąg metrykalnych z okresu sprzed ponad 100 lat i na dodatek z terenów które były niegdyś w granicach Rzeczpospolitej jest raczej kwestią moralnego nakazu. Nikt nie ma wątpliwości że skany akt metrykalnych udostępnione na portalach litewskich, łotewskich, polskich łamią czyjeś prawa.
W istocie to nasze dziedzictwo stworzone przez przodków.
Jeżeli zdecydujesz się przesłać posiadane skany a ja je upublicznię poprzez zamieszczenie na ogólnie dostępnym serwerze to cała odpowiedzialność spada na mnie. W Bibliotece Kresowej mamy już trochę tego typu materiałów.

Dla zobrazowania tego o czym powyżej, link do materiału który dotarł do mnie dziś po południu
http://www.wastan.pl/biblioteka/zbior/m ... 6/dir.djvu
To są drobiazgi które "zaśmiecają" nasze dyski i nie interesują autorów dużych projektów. W BK znajdą swoje miejsce, ciesząc poszukiwaczy takich "okazji".

Pozdrawiam,
Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”