Węgierscy i Żakowscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marszycki

Sympatyk

Węgierscy i Żakowscy

Post autor: Marszycki »

Witam

Poszukuję inf.o rodzinie Leona Węgierskiego.Przed 1919 rokiem dzierżawił Nową Hutę w parafii Bieliny.W 1909 roku miał 53 lata.
Może ktos z Forumowiczów wie skąd do Nowej Huty przybył.

Szukam także potomków Piotra Żakowskiego syna Leonarda i Wandy z Żebrowskich .Urodzony Pietrzyków. Zamieszkały Górno w parafii Daleszyce.Ożenił się w 1909 roku z Maria Srzednicką ze Złotnik k.Jędrzejowa c.Bronisława i Józefy z Węgierskich.

Stefan
andrzej.drogosz
Ekspert

Post autor: andrzej.drogosz »

Witam.
Od kilku lat zbieram informacje z historii gminy Bieliny, w tym także dworu w Hucie Nowej. Muszę przyznać, że nie natknąłem się na dokumenty z czasu sprawowania dzierżawy przez Leona Węgierskiego. Wiem tylko, że był przedostatnim dzierżawcą tego majątku, nie wiem skąd przybył i gdzie odszedł.
Na podstawie ukazu z dnia 15 kwietnia 1871 roku folwark w Hucie Nowej został przekształcony w majorat, czyli nadanie ziemskie dla zasłużonych żołnierzy wojsk carskich. W skład majoratu zwanego majoratem Władimirowo wchodził także - jako oddzielna część - folwark Wójtostwo w Daleszycach . Majorat otrzymał pułkownik Włodzimierz Michajłowicz Dobrowolski – dowódca Grenadiernego Tauryckiego Pułku zamieszkały w tym czasie w Rawie . Prawdopodobnie po jego śmierci majorat przeszedł na własność Aleksandra Władimirowicza Dobrowolskiego – korneta Czunguskiego Dragońskiego Pułku zamieszkałego w Łucku (syna pułkownika) .
W sierpniu 1871 roku w kancelarii notarialnej Adama Szczepanowskiego został spisany akt 20-letniej dzierżawy między pełnomocnikiem właściciela - kapitanem Michałem Tokariewem, naczelnikiem żandarmów w powiecie kieleckim a administratorem majoratu Władysławem Michalczewskim (w tym samym dniu Tokariew podpisywał także w imieniu Dobrowolskiego akt dzierżawy majątku w Ciekotach z Wincentym Żeromskim – ojcem pisarza). Michalczewski zrzekał się wynagrodzenia za prowadzenie majątku, ale w zamian korzystał z zysków, wynikających z dobrego gospodarowania. Zobowiązał się przekazywać stale, bez względu na okoliczności, czysty dochód – w pierwszym roku 300 rubli, w następnych dziesięciu latach 650 rubli, w ostatnich 700 rubli rocznie, za cały rok z góry . W akcie notarialnym szczegółowo określone zostały warunki kontraktu.
Władysław Michalczewski nie administrował majątkiem do końca terminu kontraktu. Już w 1879 roku jako dzierżawca majoratu Huta Nowa występuje Michał Grimmblat . Dwanaście lat później administratorem majątku był emerytowany generał wojska carskiego Wojciech Ostrowski, mieszkający w Piórkowie . W 1902 folwark przekazany został na 12 lat w administrację Żyda Lejbusia Rusinka z czynszem rocznym 650 rb. Budynki i uprawy w folwarku znajdowały się w tym czasie jeszcze w dobrym stanie . Przedostatnim dzierżawcą folwarku w Hucie Nowej był Leon Węgierski , a ostatnim od 1919 roku (już po przejęciu majoratu Władimirowo przez skarb państwa) - Mieczysław Brojewski. Dzierżawił 70 mórg gruntów ornych, 80 mórg łąk i 35 mórg pastwiska, reszta gruntów znajdowała się w dzierżawie u okolicznych chłopów .
W 1921 roku w związku z przeprowadzoną reformą rolną przygotowywano parcelację majątku Huta Nowa. Z opisu parcelacyjnego, sporządzonego przez Powiatowego Komisarza Ziemskiego wiemy, że obszar majątku miał powierzchnię 482 mórg, w tym 286 mórg gruntów ornych, 84 – łąk, 37 – pastwisk i 75 – lasu.

Byłbym wdzięczny za informacje o przedostatnim dzierżacy folwarku i jego dalszych losach.
Jeżeli natknę się jeszcze na jakieś dokumenty z czasów jego dzierżawy, to niezwłocznie je udostępnię.
Pozdrawiam
Marszycki

Sympatyk

Witam.
Niestety nic o Leonie nie wiem.Poszukuje tej rodziny z uwago na slub
w parafii Bieliny w 1909 roku
Marii Wandy Srednickiej /Srzednickiej/ lat 22,córka nieżyjącego Bronisława i żyjącej Józefy urodzonej Węgierska; urodzona we wsi i parafii Złotniki powiat jędrzejowski, zamieszkała we wsi Huta Nowa/ obecnie gmina Bieliny pow. kielecki/ przy krewnych.
Świadkowie: Leon Węgierski lat 53 zam. Huta Nowa, właściciel ziemski; i Józef Zarębski lat 53 właściciel ziemski ze wsi Górno /obecnie gmina Górno pow.kielecki/
Akt Nr 66 parafia Bieliny dnia 14/27 Listopada 1909 roku
Nie mam pojęcia skąd pochodził Leon i u jakich to krewnych w Nowej Hucie przebywała Maria.
=========
Nie masz przypadkiem dostępu do zapowiedzi parafii Bieliny?? Może tam trafię na inf.których szukam.
Stefan
andrzej.drogosz
Ekspert

Post autor: andrzej.drogosz »

Niestety nia natknąłem się nigdzie na księgi zapowiedzi z tego okesu. Z tego co pamiętam, w kancelarii parafialnej też nie ma.
Marszycki

Sympatyk

A na urodzenia jaki Żakowskich po 1909 roku?
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”