Źródła - przedział czasowy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
JanNiedźwiadek

Witam!
W swoich poszukiwaniach dotarłem do źródeł takich jak Album studiosorum Universitatis Cracoviensis: Tom 4 . I teraz chcę usatlić jaki przedział czasowy to spisy studentów Akademii Krakowskiej. W niej znajduje się Mathias Andreae Niedzwiadek dictus Vrsinus d. Prem. Proszę o pomoc w usatelniu przedziału
z góry serdecznie dziękuję, Jan Niedźwiadek
W swoich poszukiwaniach dotarłem do źródeł takich jak Album studiosorum Universitatis Cracoviensis: Tom 4 . I teraz chcę usatlić jaki przedział czasowy to spisy studentów Akademii Krakowskiej. W niej znajduje się Mathias Andreae Niedzwiadek dictus Vrsinus d. Prem. Proszę o pomoc w usatelniu przedziału
z góry serdecznie dziękuję, Jan Niedźwiadek
lata 1607-1642
d. prem. - powiat przemyski (districtus premislensis)
uwaga - ma być "Ursinus" (od łac. ursinus = niedźwiedź), a nie "Vrsinus". Strasznie mnie to wku...a jak zamiast U pisze się V zgodnie ze źle pojętą edycją źródeł, połowę starodruków na bibliotekach cyfrowych nikt nie znajdzie z powodu tej dziwnej "nadgorliwości", bo zamiast U lub u jest V lub v, i wyszukiwarka nic nie namierzy jak szukasz słowa z literą u (w którymkolwiek miejscu); słowem wielka bibliotekowa porażka i masakra z tą literą
Roman KK
d. prem. - powiat przemyski (districtus premislensis)
uwaga - ma być "Ursinus" (od łac. ursinus = niedźwiedź), a nie "Vrsinus". Strasznie mnie to wku...a jak zamiast U pisze się V zgodnie ze źle pojętą edycją źródeł, połowę starodruków na bibliotekach cyfrowych nikt nie znajdzie z powodu tej dziwnej "nadgorliwości", bo zamiast U lub u jest V lub v, i wyszukiwarka nic nie namierzy jak szukasz słowa z literą u (w którymkolwiek miejscu); słowem wielka bibliotekowa porażka i masakra z tą literą
Roman KK
-
JanNiedźwiadek

-
JanNiedźwiadek

- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
JanNiedźwiadek

- Kaczmarek_Aneta

-
Warakomski

U mnie działa, ale spróbujcie w Bibliotece Cyfrowej Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
„ALBUM STUDIOSORUM UNIVERSITATIS CRACOVIENSIS” – 5 tomów.
http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... _1780.djvu
Krzysztof
„ALBUM STUDIOSORUM UNIVERSITATIS CRACOVIENSIS” – 5 tomów.
http://www.mtg-malopolska.org.pl/bibliotekacyfrowa.html
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... _1780.djvu
Krzysztof
- Aftanas_Jerzy

Anetko,Kaczmarek_Aneta pisze:Niestety, u mnie też nie działa.
Może ktoś będzie w stanie pomóc ?
Pozdrawiam
AK
może masz starą wersję przeglądarki dokumentów DJVU. Sprawdź naciskając niebieski tekst: "Zainstaluj przeglądarkę dokumentów DJVU" (wyświetla się w górnym prawym rogu).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Kaczmarek_Aneta

-
Sawicki_Julian

Witam i mam pytanie odnośnie podwójnych imion w tych spisach nazwisk uczni - studentów na Uniwersytecie Jagielońskim np. w tomie V jest zapisane w roku1731 po łacinie ; Jan Jan Kudelski, lub w 1749 roku Maciej Maciej Sawicki, czy to drugie imię to imię ojca, bo chyba nie może być dwa imina jednakowe, bo po co. Widzę że jest tak pisane po dwa imiona ( różne ) we wszystkich tomach z wcześniejszych wieków - lat, tak samo dwa imiona z dodaniem skąd pochodzą , może ktoś z Państwa mi podpowie, dla mnie bardzo ważne w genealogii ; pozdrawiam - Julian
- Kaczmarek_Aneta

-
Sawicki_Julian

Witam Anetko, nie patrzmy na przedział czasowy tak jak w temacie, ale piszmy sobie po imieniu, bo ja tu stary bywalec, wiem że czasem komuś psułem nerwy, a ktoś mnie, ale uważam ze w pojedynkę niczego się człowiek nie dorobi, zawsze trzeba z ludźmi razem, na chrzcie, ślubie i pogrzebie,taki żywot człowieka ( poczciwego ).
Tu podam przy okazji taki fajny przykład jak pewien dziennikarz pyta babcie 116 letnią, jak to się robi ze pani żyje tyle lat, babcia odpowiada ; nie wciubiam nosa do cudzych spraw i nie jem śmieciowego jadła.
Dziękuje Anetko za odpowiedź, tak też mi się wydawało ze drugie imię to imię ojca, a to dużo w genealogii ; pozdrawiam - Julian
Tu podam przy okazji taki fajny przykład jak pewien dziennikarz pyta babcie 116 letnią, jak to się robi ze pani żyje tyle lat, babcia odpowiada ; nie wciubiam nosa do cudzych spraw i nie jem śmieciowego jadła.
Dziękuje Anetko za odpowiedź, tak też mi się wydawało ze drugie imię to imię ojca, a to dużo w genealogii ; pozdrawiam - Julian
- Kaczmarek_Aneta

Drogi Julianie,
ja nie mam nic naprzeciw - mówmy sobie po imieniu
Nigdy do końca pewności nie mam, czy każdy życzy sobie formy "na Ty", więc bywa, że zachowuję ostrożność w tej kwestii, ale osobiście jestem zwolenniczką form mniej konwencjonalnych w zwracaniu się do siebie, szczególnie na forum.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Aneta
ja nie mam nic naprzeciw - mówmy sobie po imieniu
Nigdy do końca pewności nie mam, czy każdy życzy sobie formy "na Ty", więc bywa, że zachowuję ostrożność w tej kwestii, ale osobiście jestem zwolenniczką form mniej konwencjonalnych w zwracaniu się do siebie, szczególnie na forum.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Aneta