Szukam przodków Antoniego Kosińskiego z Brzózego k/Mińska Mazowieckiego. Wiem, że jego rodzicami byli Tomasz Kosiński i Marianna Radzikowska, ale nie znalazłam żadnych aktów dotyczących bezpośrednio tych osób. Nie wiem kiedy i gdzie się urodzili, zmarli, brali ślub, nic.
Antoni urodził się w 1785 roku w Warszawie (MB Loretańska), a 1783 roku w tej samej parafii mamy akt chrztu jego brata Kacpra. Drogi braci się rozeszły:
- w par. Mińsk Maz. znajdujemy akt ślubu Antoniego i chrzty wszystkich jego dzieci. Na trop rodziców natykamy się tylko w jego akcie ślubu: wiemy, że w 1813 roku jego ojciec Tomasz już nie żyje, a matka wyrobnica mieszka z nim w Brzózem, brak nazwiska panieńskiego.
- w par. Łomna znajdujemy akty związane z Kacprem Kosińskim: akt ślubu z 1808, z którego dowiadujemy się najwięcej szczegółów: ojciec Tomasz już nie żyje, był "maystrem kunsztu ciesielskiego po różnych miejscach mieszkającym", pada też nazwisko panieńskie matki: Radzikowska. W Łomnej Kacprowi rodzi się dwójka dzieci, lecz obaj chłopcy umierają w dzieciństwie, sam Kacper zmarł również szybko, bo 1813 i jego linia wymiera. Pojawia się jednak inny ważny trop. We wszystkich aktach świadczy Aleksander Kosiński przedstawiany jako brat stryjeczny Kacpra. Wnioskuję z tego, że Tomasz miał brata, którego rozpoznanie mogłoby pomóc w dalszych badaniach. Niestety! Aleksander Kosiński bierze ślub w Łomnie w roku 1807, a akty są dostępne od roku 1808
Aleksander i Teresa rodzą się w Łomnej, znalazłam ich w skorowidzach w czasie kiedy Tomasz był w Warszawie, więc Teresa jest raczej siostrą Aleksandra niż Kacpra. Nie ma za to w skorowidzach ur. Cecylii, patrząc po wieku w chwili zgonu, najstarszej z rodzeństwa oraz slubu jakiegokolwiek Kosińskiego, który mógłby być ich ojcem i bratem Tomasza.
Posumowując, co wiemy o Tomaszu:
- często zmieniał miejsca zamieszkania, więc nie wiadomo, gdzie go szukać
- na pewno był w Warszawie w latach 1783-85
- zmarł przed 1808
- miał brata, który po ślubie (raczej nie od razu) przeniósł się do Łomny
Co wiemy o Mariannie:
- panieńskie nazwisko najprawdopodobniej Radzikowska
- żyła jeszcze w 1813 razem z synem Antonim, w Brzózem par. Mińsk Maz, ale nie ma tam jej zgonu!
W skrócie drzewo:
?? Kosiński:
- Tomasz Kosiński + Marianna Radzikowska
--- Antoni Kosiński 1785-1851 + Katarzyna Brzost
--- Kacper Kosiński 1783-1813 + Marianna Turek
- ?? Kosiński + ??
--- Aleksander Kosiński 1785-1826 + Barbara Woźniak/Pofilas
--- (prawd.) Teresa Kosińska 1780-1827 + Tomasz Irek
--- (prawd.) Cecylia Kosińska ??-1828 + Antoni Tuska; + Piotr Witanowski
Od Aleksandra Kosińskiego i jego żony Barbary Woźniak/Pofilas pochodzą łomnijscy Kosińscy. Być może to czyiś przodkowie i ktoś ma jakieś informacje, których nie mam ja lub ma pomysł jak ustalić losy tej rodziny.
Z góry dziękuję za zaangażowanie
Anna