Szukam wstępnych - Generalczuk, Jeneralski, Łapy, Uhowo

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

karol..n

Sympatyk

Szukam wstępnych - Generalczuk, Jeneralski, Łapy, Uhowo

Post autor: karol..n »

Jak w temacie. Szukam wstępnych rodziny Generalczuk z terenów obecnego Podlasia. Wstępnych Anny (zgon 30.03.1919r.) i Konstantego (zgon 11.07.1937r.) Generalczuk, pochowanych w Uhowie (gm. Łapy). Chciałbym uzyskać informacje o ich rodzicach i przodkach. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 05 paź 2012, 19:04 przez karol..n, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Szukam potomków rodziny Generalczuk, Podlasie

Post autor: Łucja »

karol..n pisze:Jak w temacie. Szukam potomków rodziny Generalczuk z terenów obecnego Podlasia. Potomków Anny (zgon 30.03.1919r.) i Konstantego (zgon 11.07.1937r.) Generalczuk, pochowanych w Uhowie (gm. Łapy). Chciałbym uzyskać informacje o ich rodzicach i przodkach. Pozdrawiam
Obecnie potomkowie to głównie Białystok, mapa nazwisk w Polsce wskazuje z 9 na 11, właśnie w tym mieście. A przodkowie? Być może w aktach zgonu tych dwóch osób będą informacje, trzeba najpierw zajrzeć do tych dokumentów - usc. Łapy, jak rozumiem - zadzwonić i zapytać o te dwie daty.
Położenie miejscowości było takie, że leżała ona tuż poza granicami Królestwa Polskiego (1815-1918), w Rosji. Czyli przy granicy przez 100 lat.
Nazwisko napisane cyrylicą - генеральчук - daje dużo wyników na wschód od naszej granicy, np. na Ukrainie 66 osób. Po wstukaniu nazwiska cyrylicą różne ciekawe rzeczy się wyświetlą, ale nie wiem czy wszystko wiarygodne (jakaś strona zalicza ich do .. Chorwatów, nie wiem na jakiej podstawie, inne strony to powielają, ech..).

Na forum jest kilku specjalistów od tego rejonu, dobrze żeby przeczytali Twoją prośbę, może jeszcze dodaj w tytule "Uhów, Łapy".

Łucja
karol..n

Sympatyk

Witaj, dziękuję za zainteresowanie. Faktycznie nie uzupełniłem pewnych danych, natomiast w USC w Łapach nie ma żadnych dokumentów na ich temat. Byłem, pytałem. Z danych mi wiadomych ustaliłem że ich syn, Konstantego i Anny Generalczuk - Feliks był faktycznie ich synem - w USC jest jego akt zgonu. Od rodziny nie dowiedziałem się niczego o pochodzeniu tych 2 osób. Nikt nie pamięta gdzie byli pochowani, gdzie się urodzili, zmarli, nic. Trop się urywa.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

To skąd są takie dokładne daty zgonu, w takim razie - "Anny (zgon 30.03.1919r.) i Konstantego (zgon 11.07.1937r.) Generalczuk, pochowanych w Uhowie (gm. Łapy)"

Łucja
karol..n

Sympatyk

Już zrozumiałem swój błąd - przepraszam. Nie szukam zstępnych, tylko wstępnych, tzn tych "przed" Konstantym i Anną. Przepraszam za błąd. Przeprawiam nazwę tematu. Źle się wyraziłem
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Łukasz Lubisz Łapiński jest historykiem i bywa na forum, zna historię Łap, mógłby na pewno coś doradzić. Ale jak w tytule nie ma Łap ani Uhowa, to nie zajrzy kto powinien... Jeszcze np. Daniel Paczkowski z Białegostoku, Jerzy Hykiel z Białegostoku.

Łucja

Ps. Na Ukrainie osoby o tym nazwisku mieszkają głównie koło Dubna, na Wołyniu, trzy miejscowości najliczniej: Kostianiec, Warkowicze i Zarudia:
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_3.html
A może chodzi o Uhów? Na Ukrainie? Skoro w Łapach nie ma śladu?? Nie jest koło Dubna, tylko koło Horochowa.
karol..n

Sympatyk

Nie mam najmniejszego pojęcia. Nikt z żyjących dziadków nie jest w stanie mi opowiedzieć czegokolwiek o tych przodkach. Jutro zawitam do jeszcze jednej parafii, może na coś natrafię. Dziękuję za zainteresowanie :)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Dokumentów metrykalnych parafii Uhowo należy szukać w Archiwum Diecezjalnym w Białymstoku ul. Warszawska, dostępne w czwartki i piątki (9,30 - 12,00). Tam w dziale metrycznym powinny być metrykalia od 1865 r po współczesność. Z kolei starsze księgi są w dziale historycznym tegoż archiwum.
jj
karol..n

Sympatyk

Dziękuję serdecznie JJ ;) Jeszcze w tym tygodniu ruszę i zobaczę co da się zrobić. Jak tylko się czegoś dowiem to na pewno poinformuję - do jutra ;)
karol..n

Sympatyk

Witajcie. Otóż okazuje się, że Anna Generalczuk, ma na nazwisko Jeneralska (z d. Szyluk), zmarła w 27.03.1919r. z powodu tyfusu plamiastego, była córką Konstentego, włościanką gminy Zawykowskiej, zmarła mając 62 lata, parafianka kościoła Uhowskiego, pozostawiła męża Konstantego i synów: Feliksa, Józefa, oraz córki Zofię i Izabelę, pochowana 29.03 na cmentarzu grzebalnym w Uhowie.

Tylko dzięki księdzu Krzysztofowi z parafii św. Wojciecha z Uhowa udało mi się natrafić na ślad tej babci. Oczywiście pani z USC też miała swój udział... Dziękuję Wam serdecznie, teraz szukamy dziadka ;)

P.S Czy włościanka znaczy "właścicielka", czy "plebs"? Czy jakichś innych papierów o tej babci muszę szukać w owej gminie Zawykowskiej? (ob. gm. Suraż, wieś Zawyki)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”