Zmarła Maria Krystyna Habsburg-Altenburg

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Zmarła Maria Krystyna Habsburg-Altenburg

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Dziś nad ranem w swoim mieszkaniu (wydzielonym z części zamku w Żywcu) zmarła Maria Krystyna Habsburg-Lotaryńska, córka arcyksięcia Karola Olbrachta Habsburg-Lotaryńskiego i jego morganatycznej żony Alicji Ankarcrony. By zapewnić jej rodowe tytuły i prawa do tronów podjęto decyzję, by nadać jej tytuł księżnej von Altenburg.
Linia arcyksiążęca na Żywcu, mimo austro-niemieckiego pochodzenia, zapisała się bardzo pozytywnie w historii Beskidów, prezentując postawę na wskroś patriotyczną wobec polskiego narodu. Należy tu wspomnieć przede wszystkim o Karolu Olbrachcie, który, czując się Polakiem, walczył w szeregach Wojska Polskiego, a w czasie II wojny światowej odmówił podpisania niemieckiej listy narodowościowej (za co był przez Niemców torturowany i pozbawiony majątku rodowego). W domu habsburskim mówiło się po polsku, ponieważ uważano go za ich język narodowy. Tę postawę kontynuowała jego córka - Maria Krystyna. Wychowywała swe dzieci w duchu polskości.
Często można ją było spotkać podczas spaceru po zamkowym parku, kiedy można było z nią zamienić dwa słowa...
Zmarła dziś na ranem, we śnie, w wieku 89 lat. Pochowana zostanie w rodzinnej krypcie konkatedry żywieckiej.

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Kilka miesięcy temu telewizja wyemitowała krótki film o Żywcu i Pani Krystynie Habsburg,w którym wspominała ona swoją przeszłość,podkreślając przy tym,że zawsze czuła się Polką. Myślę,że postawy życiowej mogliby jej pozazdrościć niektórzy Polacy z dziada pradziada.Pokój Jej duszy.
Julia.
Awatar użytkownika
Herbal_ela

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Herbal_ela »

Marcinie piszesz: "Tę postawę kontynuowała jego córka - Maria Krystyna. Wychowywała swe dzieci w duchu polskości."

Maria Krystyna nigdy nie wyszła za mąż i dzieci również nie posiadała...

pozdrawiam
Ela
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, Maria Krystyna Habsburg- Lotaryńska niech spoczywa w pokoju. To nieporozumienie powyżej, to dowód ze tak mało się zna ludzi co dla kraju poświęcali się sercem i patriotyzmem wobec Polski, choć po wojnie zrobiono ich żebrakami i winnymi upadku Królestwa Polskiego ; pozdrawiam- Julian
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Podziwiałam ją ,jako osobę o wielkim sercu,patriotkę i dobrego człowieka.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/arcy ... 44991.html

http://www.fakt.pl/Zmarla-polska-ksiezn ... 914,1.html

Ela
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Faktycznie napisałem, że "Tę postawę kontynuowała jego córka - Maria Krystyna. Wychowywała swe dzieci w duchu polskości."
To błąd biograficzny wynikający, z tego, że kiedyś-gdzieś czytałem tekst, z którego wynikało, że Maria Krystyna Habsburg miała dzieci i wychowywała je w oparciu o wartości wyniesione z rodzinnego domu.
Niemniej jednak wstyd mi za niedoczytanie. Szczególnie, że temat o europejskiej arystokracji i rodzinach królewskich jest moim 'konikiem', o którym czytam dużo i interesuję się, szczególnie licznymi jego niuansami i tajemnicami.

Jeszcze raz chciałem wyrazić poczucie wstydu. Jest to dla mnie tym większa porażka, że dotąd uważałem się za człowieka o dużej wiedzy na temat.

Marcin
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Marcin nie przejmuj się, koń ma cztery nogi i gdyby nie lejce woźnicy to by też upadał, historia o polskiej szlachcie była długo zakazana ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”