Gdzie mam szukać zatem?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Mam problem ze zrozumieniem określeń polskich - akt ślubu

Post autor: jakozak »

Kochani. Poległam. Znalazłam fantastyczną metrykę ślubu praprapradziadka, ale mam problem z wyciągnięciem z niej wszystkiego, co się da. Chodzi mi o pomoc, gdzie mam znaleźć te akty zgonu i urodzenia. Podkreślone na czerwono.
https://picasaweb.google.com/1159091161 ... 6682302994
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Zgon żony, o ile była to Anna, tu:
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/35
(+29.10.1816 Łoniów)
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję Ci bardzo. Zapisałam sobie na dysku. Może akurat. Ja też od przedwczoraj kopię namiętnie w genbazie. Cuda naznajdowałam, cuda!!! Tylko nie mogę ustrzelić mojego Antoniego urodzonego około 1820-24 syna Antoniego i Marianny z Wąsowskich Samborzec/Zajeziorze. Znalazłam chyba całe rodzeństwo, a jego nie ma, ale wszystko przede mną. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
zapowiedzi z lat 1810-1825 z Łoniowa są w
Archiwum Państwowym w Kielcach Oddział w Sandomierzu
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... %A3oni%F3w
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Gdzie mam szukać zatem?

Kochani. Chodzi mi zwłaszcza o to drugie podkreślenie na czerwono.
Gdzie zatem mam szukać tego aktu urodzenia?
https://picasaweb.google.com/1159091161 ... 4550807330
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Gdzie mam szukać zatem?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jola, przeczytałem tą metrykę dwa razy bo trochę to zawiłe, czy w tym kościele ma być metryka urodzenia, Urodzonego Antoniego Benedykta Podczaskiego Ekonoma w Okalinie koło Opatowa, czy metryka zgonu pierwszej żony. Ale tu chodzi o dane
młodego do ślubu w Łoniowie z Urodzoną panną Marianną Wasowską ur. w parafii Obrazów i zezwolenie jako miała tylko 19 lat było od Notariusza Ur. Wincentego Tarłowskiego w Staszowie. To tak na chłopski rozum jeśli nie pisze w którym kościele w Sandomierzu jest ta metryka urodzenia Antoniego, to znaczy że w najważniejszym i znanym, czyli w Katedrze. Tu są jakieś metryki w necie ( Gen- Pol ) z parafii Sandomierz i trzeba odliczyć 1818 rok minus 43 lata i tam szukać, nr 4 to w styczniu roku 1775 ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Gdzie mam szukać zatem?

Dzięki, Julian. Idę szukać.

Wysłany: 08-10-2012 - 12:58*
Nie potrafię znaleźć. Źle szukam? Nie ma lat 1700 i coś. Od 1810 się zaczyna. :-(

Wysłany: 08-10-2012 - 13:37*
To jednak nie będzie to. Głośno myślę. Wpadłam na to, że tu mamy numer trzy, cztery, pięć. Czy bywały jakieś załączniki do ksiąg? Co to są alegaty? Nie to? Czy w AP Sandomierz mogę zapytać o alegatę do księgi Łoniów 1818? O to chodzi? I tam pod numerem 3,4,5 będą te załączniki?

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Pozdrowienia. Jola Kozak
dpawlak

Nieaktywny

Księgi Metrykalne w XIX w.

Post autor: dpawlak »

Nic dziwnego, że od 1810. Urzędy Stanu Cywilnego rozpoczęły działalność właśnie w tym roku i księgi przez nie wytworzone są podstawą zasobów metrykalnych każdego AP. Szukając lat starszych pozostają już tylko wyłącznie księgi parafialne/kościelne pisane po łacinie i rozsądnie jest szukać ich w parafii bądź archiwum diecezjalnym AD (zależy od polityki kurii, czy najstarsze lata są zabierane z parafii do AD, czy nie, różnie to wygląda w poszczególnych diecezjach i różne są lata graniczne).
Możesz zapytać w AP Sandomierz o alegaty (to inaczej właśnie załączniki) lecz pradziad nie wskazuje, bymieli jakieś z roku 1818 dla Łoniowa, są lata późniejsze. Pozostaje Ci ustalić czy chrzty z Łoniowa z okolic roku 1775 są przechowywane wciąż w parafii, czy już w AD Sandomierz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Tomek1973

Sympatyk

Re: Gdzie mam szukać zatem?

Post autor: Tomek1973 »

dpawlak pisze:Nic dziwnego, że od 1810. Urzędy Stanu Cywilnego rozpoczęły działalność właśnie w tym roku i księgi przez nie wytworzone są podstawą zasobów metrykalnych każdego AP.
A jakim aktem prawnym zostały powołane urzędy s.c. w 1810 roku i na jakim terenie? Dla mnie to duża nowość.

t.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, Tomek w niektórych metrykach pisze nawet że według Kodeksu Napoleona, a weszło chyba w roku 1807, a na wszystkie parafie w Księstwie Warszawskim potem Królestwie Polskim ( kongresowym ) było przeważnie od roku 1810 obowiązkowe pisanie metryk wszystkich zajść, czyli urodzenia, śluby i zgony przez księży jako urzędnik stanu cywilnego i tak się też księża podpisywali ; pozdrawiam - Julian
Tomek1973

Sympatyk

Urzędy s.c. utworzono 1 V 1808.
Jeśli w jakiejś parafii księgi s.c. są dopiero od roku 1810, to chciałbym się dowiedzieć, czy wynika to z braku ksiąg wcześniejszych, czy też sam urząd działał tam rzeczywiście dopiero od roku 1810.

t.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tak przy okazji:
bym chciał znać dokument urzędowy powołujący konkretny USC wraz z datą, "od dnia"
albo lepiej jeszcze listę USC/podmiotów uprawnionych do prowadzenia ksiąg SC "na dzień" i tak rok po roku
przy czym bardziej niż 1808 późniejsze lata

1808/1809 - brak (w AP? w ogóle?) ksiąg nie "brak urzędu":) - moim zdaniem

są późniejsze to i 1808/1809 były można tak sądzić (chyba, że wyodrębnił się nowy), wiadomo przynajmniej czego szukać
gorzej, gdy jakiś powstał/zaniknął po 1826, trudniej w ogóle zidentyfikać, odczuć taki brak- wtedy nie wiadomo, że należy szukać
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Odrobina historii nie zaszkodzi.
Zakładam, że informacja "Urzędy s.c. utworzono 1 V 1808." jest prawdziwa i to o ten akt mi chodzi, tylko widzisz, Księstwo Warszawskie wyglądało wówczas tak:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0412214913
masz więc odpowiedź kiedy i na jakim terenie.
Natomiast w 1809 w wyniku zwycięskiej wojny z Austrią włączono tereny południowe, głównie lubelszczyznę, Kraków i sandomierskie (o którym mowa) aż po linię Wisły. Czy fakt poszerzenia terytorium implikuje konieczność wydania dodatkowego aktu o USC, czy po prostu prawo istniejące zaczyna być stosowane na nowo zajętym terytorium?
@ Włodek:
"1808/1809 - brak (w AP? w ogóle?) ksiąg nie "brak urzędu" - moim zdaniem"
Brak prawa wymuszającego istnienie urzędu i tym samym tworzenie ksiąg, prawo Księstw Warszawskiego nie obowiązywało w 1808 roku w Sandomierzu i okolicy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

masz rację
na usprawiedliwienie mam niewiele -poza niecnym planem odwrócenie uwagi z tego przypadku na ogólniejszy problem

bo mi naprawdę dolega brak ówczesnych spisów uprawnionych do prowadzenia ksiąg
nie odtworzeniowo "zachowało się, więc zbudujmy sieć USC na podstawie zachowanych ksiąg" ale w drugą stronę
"księgi z roku RRRR powinny być, bo ówczesne USC wg listy z roku RRRR były takie:
-
-
"

jakby ktoś miał pomysła...:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tomek1973

Sympatyk

Nic dziwnego, że od 1810. Urzędy Stanu Cywilnego rozpoczęły działalność właśnie w tym roku i księgi przez nie wytworzone są podstawą zasobów metrykalnych każdego AP.
Nie zmienia to faktu, że to zdanie nie jest prawdziwe. Urzędy rozpoczęły działalność w 1808. Urzędy powołano w 1810, ale tylko na niektórych terenach. Odezwałem się dość prowokacyjnie głównie po to, żeby zostało to doprecyzowane.
Dlatego też zapytałem czy istnieje jakiś akt prawny powołujący do życia te "dodatkowe" urzędy, bo nie mam pojęcia, czy dało się to zrobić "z automatu".
Dokumenty administracji centralnej KW spalili barbarzyńcy zza Odry w 1944 i nie wiem czy taka lista była i czy dałoby się ją ewentualnie odtworzyć.

t.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”