Digitalizacja AD Łomża

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Digitalizacja AD Łomża

Post autor: igoriosso »

Witajcie,
jestem po rozmowie z księdzem archiwariuszem z AD ŁOMŻA. Skłania się ku propozycji sfotografowania zasobu AD mającej na celu ochronę ksiąg. Projekt jest w fazie planowania i formalizowania, potrzebni są ochotnicy mogący poświęcić swój wolny czas, a także sprzęt do realizacji celu. Wszelkie propozycje, sugestie i rady mile widziane tutaj lub na priv.
IgorD.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Digitalizacja AD ŁOMŻA

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

sprecyzujmy od razu
do publikacji czy nie do publikacji
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Ksiądz będzie rozmawiał z władzami kościelnymi, na ten i inne tematy. Dla mnie to nie stanowi różnicy, bo w każdym przypadku będę starał się pomóc zachować zasób dla przyszłych pokoleń. Na razie potrzebna mi informacja odnośnie "mocy przerobowych", czyli ile osób jest zainteresowanych pomóc.
pzdr
IgorD.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

hmm ksiądz będzie rozmawiał. Ciekaw jestem, który to z łomżyńskich księży jest zainteresowany dygitalizacją. :)

Jeśli uda się zawrzeć porozumienie, to chętnie pomogę.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Ksiądz Archiwariusz Jerzy Niestępski
Igor
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

Jak już wspominałem dla Igora na innym forum, jestem skłonny osobiście włączyć się do pomocy w ograniczonym zakresie, dotyczących kilku parafii: w tym Jaminy, Krasnybór, Dolistowo, Nowogród, Kleczkowo, Troszyn i być może paru innych, jak tylko projekt ruszy i będzie gotowy pierwszy materiał fotograficzny do indeksacji.

Mam jednak pytanie do osób bardziej doświadczonych. Jaką minimum, ilościowo grupą trzeba zebrać aby ruszyć z miejsca z taką ogromną ilością ksiąg? AD Łomża to co najmniej od kilku do kilkudziesięciu ksiąg parafialnych i kilkadziesiąt parafii.

W samym AD Łomża, są prawdopodobnie skarby sięgające w niektórych przypadkach czasów "potopu szwedzkiego". Jego zasoby są ogromne i mało zbadane. Jest to dosyć wiekowe archiwum zawierające z tego co się orientuję nie tylko akta ściśle metrykalne. Obecnie poza pomysłem, jak rozumiem brak jest wolontariatu.

Z mojego własnego doświadczenia wiem, że przy projekcie pod nazwą Jamiński Zespoł Indeksacyjny pracujemy już ponad rok, w grupie ok 6 aktywnych osób. Wszystko wzięliśmy sami na siebie i sami się zorganizowaliśmy, stawiając w pierwszej kolejności na przygotowanie materiału fotograficznego, dystrybucję, opracowanie.
Jak to zwykle bywa najgorzej jest z pozyskaniem chętnych do pomocy osób, dlatego też ważną rzeczą stała się autoreklama na Facebooku i innych forach.
Mariusz_14

Nieaktywny

Post autor: Mariusz_14 »

No pieknie. Jeszcze sprawa nie nabrała rozpędu a już widzę zachwyt pomysłem. Ksiadz Jerzy wcale nie jest zachwycony pomysłem. Powodów jest mnóstwo. Jednym z nich to ogrom pracy i przerażający krótki czas kiedy archiwum jest otware. Na tak szeroką digitalizacja potrzebne są pieniądze i to dużo. Najważniejsze jednak to musi być instytucja, ktora zagwarantuje, że cel pracy jest jak najbardzie bezinteresowny i nie będzie wykorzystany np. w celach komercyjnych.

pozdrownienia
Mariusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

To po kolei:
- pieniądze, jak wykazuje praktyka, nie są tak duże, żeby ich pozyskanie było poza zasięgiem środowiska (nota bene - digitalizacja nie musi być pełna, lepiej zrobić co można, niż obiecać i nie zrobić)
- może czas otwarcia archiwum (tj udostępnienia pomieszczeń i zasobów w celu digitalizacji) jest negocjowalny? zresztą to nie wyścig - lepiej zrobić co się da w dziesiąt godzin niż nic bo nie można w set godzin)
- gwarancje instytucji..:) nie lepiej oprzeć się na zasadzie funkcjonującej jak świat światem - jeśli coś jest dostępne bezpłatne to nie ma jak tego skomercjonalizować? kopie w metryki bez ograniczeń dostępy chyba najlepiej gwarantują, że nikt nie będzie ich sprzedawał? bo kto będzie chciał płacić, jeśli dostępne są za darmo i łatwo?
dotychczas się nie zdarzyło (a to już lata nie miesiące), aby były sprzedawane kopie, które dostępne są w metryki.genealodzy.pl

a "zachwyt" to raczej zdrowa ocena szans realizacji, kładzenie nacisku nie na chętnych by skorzystać, a chętnych do roboty
więcej optymizmu na pewno się przyda..jak i energii świezej krwi:)
Mariusz_14

Nieaktywny

Jeśli chodzi o te skarby to rzeczywiście np. z parafii szczepankowo są metrykalia od 1690 roku. Ale znaczna część jest na mikrofilmach. No i oczywiscie z braku miejsca w AD są w parafiach często nieudostepniane.

Mariusz
Mariusz_14

Nieaktywny

Tak, to po co robic pospolite ruszenie na forum i szukać chętnych. Od razu proszę skierować oficjalne pismo z ofertą do Jego Eminencji Ks. Biskupa. Pewnie będzie równie zachwycony propozyją jak my. W każdy razie żeby nie było niedomowień ja jest za, ale jestem sceptyczny.

pozdrowienia
Mariusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

pogubiłem się, nie wiem o co chodzi i w czym przeszkadza akurat w tym wypadku wymiana informacji
pozdrawiam! do zobaczenia przy realizacji:)
Mariusz_14

Nieaktywny

Wymiana informacji nie przeszkadza w niczym, tylko trzeba być dobrze poinformowanym.

pozdrownia
Mariusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Czy któraś z odpowiedzi na zgłoszone przez Ciebie wątpliwości i zastrzeżenia wymaga rozwinięcia, abyś był lepiej poinformowany i brał udział w wymianie informacji z przekonaniem, że warto?
Mariusz_14

Nieaktywny

W tym rzecz, że ja w tym temacie nie mam żadnych wątpliwości bo mam informację z pierwszej ręki. Dlatego nie muszę brać udziału w wymianie informacji / jeśli cos sie zmieni to będę o tym wiedział zaraz po księdzu Jerzym Niestępskim.

pozdrowienia
Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 24 wrz 2013, 01:11 przez Mariusz_14, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Zapewne użyłem niewłaściwego słowa na określenie zagadnień poruszonych przez Ciebie. Wątpliwości zatem nie są Twoją niepewnością czy nieznajomością, ale pojawiają się bliżej /dalej?
Skoro masz wiedzę i moje "wyjaśnienia" nie wniosły nic nowego (odniosłem inne, mylne wrażenie), a być może komunikacja jest dwustronna to przekaż wiedzę rozwiewając zastrzeżenia (w AD?).

Nie do końca rozumiem sens Twojej wypowiedzi, ale nie muszę. Być może dla chętnych w uczestnictwie Twoje słowa będą inspiracją, ale tym razem to ja będę sceptyczny -bez urazy:)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”