Lustracje spisy szlachty w powiecie makowskim (Różan)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Lustracje spisy szlachty w powiecie makowskim (Różan)
Witam,
Czy posiadają Państwo informacje na temat zachowania i miejsca przechowywania, XVIII - XIX wiecznych Lustracji (1789), spisów szlachty w powiecie makowskim, chodzi mi szczególnie o okolice Różana wieś Boruty.
Zresztą czy wiadomo Państwu gdzie znajdują się Akta notariuszy Pułtuskich w AP Pułtusk ich niestety nie ma.
Z wyrazami szacunku
Rafał Jurowski
Czy posiadają Państwo informacje na temat zachowania i miejsca przechowywania, XVIII - XIX wiecznych Lustracji (1789), spisów szlachty w powiecie makowskim, chodzi mi szczególnie o okolice Różana wieś Boruty.
Zresztą czy wiadomo Państwu gdzie znajdują się Akta notariuszy Pułtuskich w AP Pułtusk ich niestety nie ma.
Z wyrazami szacunku
Rafał Jurowski
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Panie Rafale jak najbardziej w Pułtusku co wynika z bazy SEZAM http://www.gdansk.ap.gov.pl/bazy-danych/baza-sezam
Są tam różni natariusze ale ci z Pułtuska również. Sprawa wygląda pewnie tak, że powiedziano Panu, iż nie ma ich w danym AP dlatego, że chciał Pan zlecić kwerendę, a te księgi są tak opasłe i nie posiadają skorowidzów, że żaden z archiwistów nie chce się podjąć czytania kartka po kartce aby znaleźć jedno nazwisko. Wiem, bo do Mławy jeździłem osobiście i wpełni rozumiem archiwistów z archiwów.
Są tam różni natariusze ale ci z Pułtuska również. Sprawa wygląda pewnie tak, że powiedziano Panu, iż nie ma ich w danym AP dlatego, że chciał Pan zlecić kwerendę, a te księgi są tak opasłe i nie posiadają skorowidzów, że żaden z archiwistów nie chce się podjąć czytania kartka po kartce aby znaleźć jedno nazwisko. Wiem, bo do Mławy jeździłem osobiście i wpełni rozumiem archiwistów z archiwów.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
Re: Lustracje spisy szlachty w powiecie makowskim (Różan)
Jurowski_Rafał pisze:Witam,
Generalnie - AGAD
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... poly_id=37
Jednak zapowiada sie, ze za naszego zycia nie beda udostepnione.
Jezeli chodzi o spisy podatkowe z Mazowsza, to specjalista w ich dziedzinie (i nie tylko) jest Adam Pszczolkowski i do niego najlepiej sie zwrocic.
Jurowski_Rafał pisze:Zresztą czy wiadomo Państwu gdzie znajdują się Akta notariuszy Pułtuskich w AP Pułtusk ich niestety nie ma.
O ile mi wiadomo, to sa w Pultusku, dzieki nim tak ladne drzewa tam rosna... Popiol to dobry nawoz.
Z tego co zostalo, to jest 1837 z Jaworskiego:
http://archiwalia.genealodzy.pl/index.p ... 83&ja=0001
Oraz szczatki z XX wieku
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
Wielce merytoryczna odpowiedz p. Sokolnickiego zbyje milczeniem.
Pozdrawiam
FJG
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Podłącze się do pytania.
Ten sam obszar, ale interesują mnie lata 1851 – 1877.
Akta metrykalne rozpoczynają się dopiero od 1897 a to co jest w agadzie kończy się w 1802.
Czyli 100 lat dziury w którą trafili moi przodkowie.
Oprócz szansy, że brali śluby w sąsiednich parafiach nie mam żadnego pomysłu.
Może ktoś może coś jeszcze podpowiedzieć?
Pozdrawiam
Maciej
Ten sam obszar, ale interesują mnie lata 1851 – 1877.
Akta metrykalne rozpoczynają się dopiero od 1897 a to co jest w agadzie kończy się w 1802.
Czyli 100 lat dziury w którą trafili moi przodkowie.
Oprócz szansy, że brali śluby w sąsiednich parafiach nie mam żadnego pomysłu.
Może ktoś może coś jeszcze podpowiedzieć?
Pozdrawiam
Maciej
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Witam,
No właśnie, strasznie niewiele akt tam się ostalo, dlatego szukam jakichś innych dróg...i trochę brak mi pomysłu ...
Co do metrykalnych aktów to chyba pytałem już wszędzie... w AD Płock też niczego nie mieli. Duplikaty też widzocznie poszły z dymem ...chyba że w rękach prywatnych przetrwały ?
Można jeszcze okoliczne parafie badać, ale to są spore koszty a niekoniecznie musi być jakiś efekt.
Pozdrawiam
Rafał
Wysłany: 25-10-2012 - 13:49
Dziękuję za informacje Panu Grabowskiemu.
Czyli jednak archiwistka nie kłamała...
Czy XIX wieczne akta mogą znajdować się jeszcze w sądzie w np. Przasnyszu ?
No właśnie, strasznie niewiele akt tam się ostalo, dlatego szukam jakichś innych dróg...i trochę brak mi pomysłu ...
Co do metrykalnych aktów to chyba pytałem już wszędzie... w AD Płock też niczego nie mieli. Duplikaty też widzocznie poszły z dymem ...chyba że w rękach prywatnych przetrwały ?
Można jeszcze okoliczne parafie badać, ale to są spore koszty a niekoniecznie musi być jakiś efekt.
Pozdrawiam
Rafał
Wysłany: 25-10-2012 - 13:49
Dziękuję za informacje Panu Grabowskiemu.
Czy XIX wieczne akta mogą znajdować się jeszcze w sądzie w np. Przasnyszu ?
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
Nie klamala...Jurowski_Rafał pisze:Dziękuję za informacje Panu Grabowskiemu.
Jurowski_Rafał pisze:Czy XIX wieczne akta mogą znajdować się jeszcze w sądzie w np. Przasnyszu ?
Rozne plotki kraza na ten temat. Niestety jak do tej pory pozostaja wylacznie plotkami...
Pozdrawiam
FJG