Przprowadzki wiejskie XVII i XVIII wiek

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witam

Wszystkie dzieci rodzą się w Potoku Wielkim ( niedaleko Jędrzejowa) w tej samej rodzinie:
Konstanty rok 1816 w domu Nr.14
Franciszka rok 1818 w domu Nr.39
Mikolaj rok 1819 w domu Nr.20
Katarzyna kwiecień 1822 w domu Nr.54 ( Konstanty umiera miesiąc wcześniej w domu Nr. 56)

Ci sami rodzice. Ojciec jest karczmarzem i dodatkowo majstrem ślusarskim czyli teoretycznie nie jest zagrodnikiem; który zmienia « swój kąt ». Ksiadz we wszystkich aktach pisze …. » urodzony ( zmarly) w domu rodzicow »....

Taką sytuację widzę często u przodków na kielecczyźnie i w mazowieckim ( też w samej Warszawie) i to bez wzgledu na zawody.

Jak wytłumaczyć te ciągłe przeprowadzki?

Krystyna
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

Raczej częste zmiany w numeracji domostw
Kamil Stąporek
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Przepraszam że tak nie w temat, ale widzę że ma Pani przodków w Potoku Wielkim. Może mamy wspólne korzenie? Napisałaby mi Pani na priv jakie nazwiska są w kręgu Pani zainteresowania w tym rejonie?

Pozdrawiam serdecznie, Oskar Brożek. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Dom jest zapewne ten sam, numer domu ten sam, tylko zgłaszający go nie pamięta, tak jak często nie pamięta ile dokładnie ma lat.
Krzysztof
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Krystyno
Ja miałam podobny problem na północnym Mazowszu . Połowa XIX w. , niewielka wieś ok 25 numerów i mój przodek przy dwunastce dzieci
prawie za każdym razem mieszkał pod innym numerem. Ja myślałam ,ze po prostu nie wiedział dobrze pod jakim numerem mieszka
i podawał za każdym razem inaczej.
Ale bardzo jestem ciekawa opinii innych.
Pozdrawiam
Michalina
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Hmmm ja mam podobny problem ale w Jeleniewie kolo Suwalk.
Mysle jednak, ze moze to byla tak, ze dom byl ten sam tylko liczba domow moze sie zmieniala w okolicy i co kilka lat nastepowala zmiana numeracji, bo logocznie rzecz biorac skoro nie byl zebrakliem czy zagodnikiem etc to po co mial by co pare lat zmieniac dom. Przecierz stac go bylo...
Inna kwestia jest czy w owe czasy posiadal na wlasnosci gpspodarstwo czy tylko byl najemca?... No ale to jak zaznaczylem inna sprawa.
Nalezaloby (duza praca domowa) sprawdzic cale zapisy urodzn i zgonow przez jakis okres czasu i jesli wszyscy tam wymienieni w tym samym np roku wystapuja pod jednym numerem, a za kilka lat te same osoby juz pod innym, to oznacza, ze ilosc domow sie powiekszyla czy to z poczatku miejscowosci czy na koncu...
Jesli ktos ma inny pomysl?
bardzo prosze :-)
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Krystyno,
Ja bym zasugerowała sprawdzić kto mieszkał w tych domach w tym samym czasie. U mnie troche inna sytuacja bo jeden z przodków zamiast zawodu ma wpis, że jest mieszkańcem wioski i to wszystko. Ale na przestrzeni kilku lat podawane są 4 różne numery domów. Okazuje się, że najpierw mieszkał u rodziców, potem u brata, następnie w byłym domu jego żony razem z bratem żony a dopiero ostatni numer wygląda na jego dom.
Z karczmarzem to troche inaczej bo jak ktoś wcześniej wspomniał raczej było go stać... może karczme stracił, a nadal wpisywano to za jego zawód bo pod takim go najbardziej znano?
kulsob

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kulsob »

Witam
Książka „Kultura mazowieckiej wsi pańszczyźnianej XVIII i początku XIX wieku : (wybrane zagadnienia) / Andrzej Woźniak , 1887.
Autor podaje przykład wsi Belsk, Rosochów i Mała Wieś. Na podstawie inwentarzy dóbr Walickiego z lat 1774-1795 stwierdzono, że na 38 gospodarstw tylko 11 (29%) nie zmieniło użytkownika. 43% tj. 16 gospodartw, przeszło w ręce gospodarzy nie będącymi krewnymi poprzedników (mogli być zięciami). 26% (10 gospodarstw) - najpierw gospodarowali spadkobiercy poprzednich gospodarzy, a następnie gospodarstwa objęli chłopi nowo osadzeni lub przeniesieni z innych gospodarstw.
Przy okazji, polecam te książkę- sporo zagadnień interesujących dla genealogów (organizacja wsi, dom i zagroda, wiejska rodzina, mazowieccy budnicy). W dodatku sporo przykładów.
Pozdrawiam Halina
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Dziekuje.
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”