Gmina Dobroń k. Pabianic

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Gmina Dobroń k. Pabianic

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witam wszystkich,

Mam nadzieję, że umieszczam temat w prawidłowej kategorii. Poszukuje współ-forumowicza, który/która mieszka niedaleko Dobronia koło Pabianic.
Mój ś.p. dziadek dawno temu zrobił genealogie swojej rodziny (jedna linia genealogiczna mniej do szukania :) ) gdzie przy swoim wpisie umieścił krótka informacje o swojej żonie, a mojej babci, z domu Orchowskiej. Notatka brzmi: "Rodzina Orchowskich wywodzi się z woj Łódzkiego, przy czym w Dobroniu na ścianie wschodniej kościoła św. Wojciech znajduje się drewniane epitafium Orchowskich z Orchowa koło Lasku."
Niestety nie wiem skąd dziadek taka informacje zdobył, a babcia niestety cierpi na Alzheimera i nie kojarzy nic o takim kościele i takiej miejscowości. Wujcio Google też nie pomógł.
Dlatego zwracam sie z olbrzymią prośbą do was drodzy forumowicze - jeżeli ktoś mieszka w tamtych okolicach, bądz planuje tam wyjazd, czy była by możliwość wstąpić do tego kościółka i sprawdzic czy takie epitafium rzeczywiście istnieje. A jeżeli istnieje zrobić zdjęcie?
Z pozdrowieniami,
Justyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Gmina Dobroń k. Pabianic

Post autor: kwroblewska »

W par. Dobroń jest niewielki drewniany kościół i przypuszczam, że jej proboszcz - goszczący co roku koncerty Kolory Polski – doskonale zna swój teren.
Czy próbowałaś skontaktować się z parafią – telefon, mail http://archidiecezja.lodz.pl/new/par2.p ... =1&p_id=81
aby upewnić się czy jest takie epitafium, co by z Łodzi nie jeździć po próżnicy?

___
Krystyna
gz1411

Sympatyk
Tytan

Gmina Dobroń k. Pabianic

Post autor: gz1411 »

Witam
mieszkam w Dobroniu i wiem , że epitafium wisi na ścianie kościoła.
Nie wiem czy z fotografii uda się je odczytać .
Epitafium jest szczególne wyrzeźbione w drewnie , a litery są wypukłe , a nie jsk sie spotyka wklęsłe.
Obecny Ks. proboszcz doskonale zna histrorię naszej parafii i na pewno postara się udzielić wyczerpującej odpowiedzi.

Tutaj jest strona parafii w Dobroniu . http://parafia-dobron.pl/
Postaram się zrobić zdjęcie i przesłać na adres prywatny .
Grzegorz
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Gmina Dobroń k. Pabianic

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witaj Krystyno i Grzegorzu,

Po poście Krystyny napisałam e-mail do księdza proboszcza. Nie wiem jak to sie stało ale przeglądajac strone parafii pierwszy raz nie zauważyłam adresu e-mail do księdza proboszcza. Czekam teraz niecierpliwie na jego odpowiedz. Dziękuję Grzegorzu za konkretniejsze informacje o tym epitafium, ucieszyło mnie, że ono rzeczywiście istnieje, i to nadal istnieje. Dziękuję również za informacje iż ksiądz proboszcz zna doskonale historię parafii. Mam nadzieję, iż odpowie na mój e-mail i że wie coś więcej o rodzinie Orchowskich (jeżeli jest epitafium to podejrzewam, iż wspierali oni kościół).

Dziekuję również, Grzegorzu, za chęć zrobienia zdjęcia tegoż epitafium :)

Patrzcie, poniedziałek a jednak taki miły dzień :)

Pozdrowienia,
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”