Ewikcja i dowody dziedziczenia - 1833

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

"Artykuł II
W. Alexander Majewski przestając na powyższym opisaniu i że grunt podług ościennych granic opisany zna doskonale, sumę szacunkową ZP Pięć tysięcy następującym opłaca sposobem. To jest, przy spisaniu kontraktu płacu ZP Dwa tysiące, a zaś sumę trzy tysiące od lat szesnastu tytułem zastawu daną na ten grunt w resztujący sumie szacunkowej oddaje. A zaś Ur. Antoni Zaborski mając tem sposobem wypłaconą sume szacunkową ZP Pięć tysięcy z całej sumy szacunkowej niniejszym kontraktem W. Alexandra Majewskiego kupującego w najlepszej prawa formie kwituje Ewikcją bezpieczeństwo szacunkowej sumy na całem majątku zabezpiecza zapisując oraz dozwala podanie do Hypoteki. Dokumenta służące do udowodnienia dziedzictwa wręcza i oddaje, i kwity z opłaconych podatków monarchicznych."

Jest to fragment umowy sprzedaży ziemi z roku 1833. Czy zapisy dotyczące Ewikcji oraz dokumentów służących do udowodnienia dziedzictwa ("wręcza i oddaje") oznaczają że znajdę gdzieś dokumenty o których mowa? We właściwej terytorialnie Hipotece pod nazwiskiem kupującego?

Marek
Awatar użytkownika
Kwos

Sympatyk
Adept

Post autor: Kwos »

Ewikcja - sądowe pozbawienie kogoś prawa własności rzeczy nabytej prawnie na rzecz kogoś innego.
Wydaje mi się że jakieś dokumenty można znaleźć.
Nie wiem jak kiedyś, ale teraz dokumenty, które są potrzebne do sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia to:

akt zgonu spadkodawcy,
akty urodzenia spadkodawców, którzy nie zawierali związków małżeńskich,
akty małżeństwa spadkobierców pozostających w związkach małżeńskich, bądź rozwiedzionych,
testament spadkodawcy jeśli został sporządzony,
numer PESEL spadkodawcy - może być anulowany dowód osobisty bądź numer PESEL wpisany na akcie zgonu przez pracownika Urzędu Stanu Cywilnego wydającego ten dokument.
Więc może odpisy metryk,zgonów itp będą gdzieś w hipotece.
Pozdrawiam
Kasia
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”