Docent w XIX wieku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KvB

Sympatyk

Docent w XIX wieku

Post autor: KvB »

W litewskim archiwum znalazlam dokument pochodzacy ze szkoly parafialnej w Kielmach, podpisany przez czlonka mojej rodziny. Przed nazwiskiem widnieje wyraz "docent". Nad podpisem jest wykaz uczniow wraz z ocenami.

Probowalam wyszukac jakies informacje na temat docentow w szkolach parafialnych, jednak wzmianki sa znikome.

Zastanawia mnie czy ktos z Was orientuje sie w tym temacie?
Nie mam tu na mysli, co dokladnie to slowo oznacza, chociaz i tym sie zadowole:), a np. to z jakiego srodowiska tacy ludzie sie wywodzili, jaka wiedze musieli posiadac itd.
Zakladam pomiedzy docentem w XIX wieku i dzisiejszym nauczycielem, choc zajmuja sie tym samym, jest ogromna przepasc:).

Pozdrawiam,
kvb
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Nie ma to odniesienia do dzisiejszego docenta.
Wywodzi się z łaciny i kiedyś termin ten bywał
używany w znaczeniu "nauczający".
Pewnie nie mógł napisać "nauczyciel"
ponieważ prawdopodobnie w świetle ówczesnego
prawa nim nie był.

Anna Grażyna
kaz53

Sympatyk

Post autor: kaz53 »

W Niemczech "Dozent" do dzisiaj znaczy "nauczający", obojętnie, czy jest profesorem uniwersyteckim, czy prowadzącym kurs szycia. Myślę, że docent jako tytuł służbowy jest wymysłem tęsknoty do wyraźnych hierarchii (asystent, st. asystent itd). Wygląda mi to bardzo wschodnio (Litwa to jeszcze nie wschód).
Pozdrowienia
Kazimierz
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Analogicznie w języku niderlandzkim docent to nauczyciel, wykładowca. Czasownik doceren oznacza uczyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”