Uniwersytet Wileński absolwenci studenci do 1832 roku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Poszukuję informacji gdzie można znaleźć wykazy studentów/absolwentów Uniwersytetu Wileńskiego około 1825-1832 , czy i gdzie są jakieś opracowania w tym zakresie , ewentualnie materiały źródłowe ?
Jak na razie nie trafiłam na właściwy ślad w internecie, wikipedia podaje tylko bardziej znanych absolwentów, w archiwach litewskich raczej ciężko bez znajomości języka.
Bardzo proszę o podpowiedzi jak i gdzie szukać, z góry dziękuję
Irena
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Z informacji które otrzymałem drogą mailow w dziale rękopisów Biblioteki Uniwersytetu Wileńskiego znajdują się listy studentów z okresu19. wieku.

Podaję sygnatury
F2, okres lat 1650 - 1837 oraz listy studentów do zamknięcia Uniwersytetu w 1832 r.

oraz inne dokumenty

F13, okres lat 1584 - 1864
F24 Filomaci, okres lat 1815 - 1865
F26 Wileńskie Towarzystwo Medyczne, okres lat 1805 - 1945

Pozdrawiam
Rafał
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Dziękuję za informację o archiwum Uniwersytetu Wileńskiego, mam jeszcze tylko pytanie o adres e-mail na który można przesłać zapytanie i czy korespondencja po polsku jest możliwa. Zastanawiam się też czy wykazy studentów/absolwentów były publikowane i mogą być dostępne z innych źródeł. W pierwszej kolejności chciałabym sprawdzić wydział prawa
pozdrawiam serdecznie Irena
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witam,

To e-mail do Pani która mi odpisał z biblioteki uniwersyteckiej nijole.vasiliauskaite@mb.vu.lt
Jednakże nie ma raczej możliwości aby wyszukał coś pracowanik biblioteki, ajk to Pani napisała "...pracownicy biblioteki nie mają możliwości wyszukiwania poszczególnych nazwisk, nasi czytelnicy poszukują niezbędnych informacji sami, korzystając z dokumentów w czytelni rękopisów." Oczywiście można pisać w języku polskim

Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”