Grodno - akta metrykalne parafii (pytanie)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Grodno - akta metrykalne parafii (pytanie)
Księgi trzech parafii z Grodna znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Białymstoku, ale dopiero od 1865r.
Czy ktoś może wie gdzie szukać wcześniejszych czyli starszych. Z góry dziękuję za pomoc.
Iwona
Czy ktoś może wie gdzie szukać wcześniejszych czyli starszych. Z góry dziękuję za pomoc.
Iwona
-
anna-grażyna

-
anna-grażyna

- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Witam,
O jaką Parfię dokładnie chodzi ? Z wielu względów lepiej szukać w Wilnie.
W Bibliotece Wróblewskich są odpisy od 1835 w górę http://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=151.0
W Archiwum historycznym też są te roczniki i wcześniejsze.
Pozdrawiam
Rafał
O jaką Parfię dokładnie chodzi ? Z wielu względów lepiej szukać w Wilnie.
W Bibliotece Wróblewskich są odpisy od 1835 w górę http://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=151.0
W Archiwum historycznym też są te roczniki i wcześniejsze.
Pozdrawiam
Rafał
Bardzo dziękuję Panie Rafale 
Dekanat Grodzieński, a więc Parafia Hoża (Hoża-Sylwanowce, z której potem wyodrębnioną moją Parafię Sylwanowce) jest, a więc muszę szukać w Wilnie.
Do tej pory byłam przekonana, że księgi są w Grodnie.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Tutaj jest historia kilku parafii z krańców Puszczy Augustowskiej (Adamowicze, Lipsk, Teolin, Sylwanowce, Sopoćkinie, itd), ale niestety po białorusku, może uda się coś z tego wyłuskać o Parafii Hoża (Sylwanowce):
http://kamunikat.org/k_historyja.html?p ... pubid=1936
http://www.hramy.com/sapockin_kn.htm
Kasia
Dekanat Grodzieński, a więc Parafia Hoża (Hoża-Sylwanowce, z której potem wyodrębnioną moją Parafię Sylwanowce) jest, a więc muszę szukać w Wilnie.
Do tej pory byłam przekonana, że księgi są w Grodnie.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Tutaj jest historia kilku parafii z krańców Puszczy Augustowskiej (Adamowicze, Lipsk, Teolin, Sylwanowce, Sopoćkinie, itd), ale niestety po białorusku, może uda się coś z tego wyłuskać o Parafii Hoża (Sylwanowce):
http://kamunikat.org/k_historyja.html?p ... pubid=1936
http://www.hramy.com/sapockin_kn.htm
Kasia
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Akta metrykalne parafii Hoża na pewno są w AA Białymstok i pewnie w Wilnie bo to dekanat Grodno, ale Sylwanowce to już dekanat Teolin http://www.kami.net.pl/kresy/ więc pewności nie mam. Ale te księgi powinni mieć bo to ta sama metropolia.
Do Wileńskiego archiwum można pisać na istorijos.archyvas@lvia.lt
A do Biblioteki Wróblewskich kuliesiene@mab.lt
UWAGA ! Oba archiwa nie prowadzą poszukiwań, tylko udostępniają metryki ewentualnie mogą wykonać zdjęcie gdy zna się dokładną datę zdarzenia.
Pozdrawiam
Rafał
Do Wileńskiego archiwum można pisać na istorijos.archyvas@lvia.lt
A do Biblioteki Wróblewskich kuliesiene@mab.lt
UWAGA ! Oba archiwa nie prowadzą poszukiwań, tylko udostępniają metryki ewentualnie mogą wykonać zdjęcie gdy zna się dokładną datę zdarzenia.
Pozdrawiam
Rafał
Faktycznie, teraz jest to dekanat Teolin/Sopoćkinie.
W połowie XIXw. parafia Sylwanowce należała chyba do dekanatu augustowskiego?
Na stronie Kurii Łomżyńskiej jest informacja "W latach 1846-1854 pełnił funkcję proboszcza w parafii Hoża - Sylwanowce, w dekanacie augustowskim."
Problem w tym, że te parafie raz występują jako Hoża, raz jako Hoża-Sylwanowce, raz jako Sylwanowce, także już sama nie wiem, czy poszukiwana przeze mnie wieś Bieliczany w poł. XIXw. należała do Parafii Hoża, czy Sylwanowce, czy Hoża-Sylwanowce
Chyba przedwcześnie się ucieszyłam, jeśli to nie jest jednak parafia Hoża dekanat Grodno.
Kasia
W połowie XIXw. parafia Sylwanowce należała chyba do dekanatu augustowskiego?
Na stronie Kurii Łomżyńskiej jest informacja "W latach 1846-1854 pełnił funkcję proboszcza w parafii Hoża - Sylwanowce, w dekanacie augustowskim."
Problem w tym, że te parafie raz występują jako Hoża, raz jako Hoża-Sylwanowce, raz jako Sylwanowce, także już sama nie wiem, czy poszukiwana przeze mnie wieś Bieliczany w poł. XIXw. należała do Parafii Hoża, czy Sylwanowce, czy Hoża-Sylwanowce
Chyba przedwcześnie się ucieszyłam, jeśli to nie jest jednak parafia Hoża dekanat Grodno.
Kasia
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Proszę zapytać się pod podanymi adresami, można pisać tam po Polsku.
A jeżeli jest ktoś zainteresowany parafiami miasta Grodna to w przyszłym roku wybieram się do Wilna na fotografowanie ksiąg metrykalnych.
W planie mam grodzieńską Farę, wykonanie zdjęć jest płatne dlatego szukam osób które były by wstanie partycypować w kosztach.
Zainteresowanych proszę o kontakt jurek7@op.pl
A jeżeli jest ktoś zainteresowany parafiami miasta Grodna to w przyszłym roku wybieram się do Wilna na fotografowanie ksiąg metrykalnych.
W planie mam grodzieńską Farę, wykonanie zdjęć jest płatne dlatego szukam osób które były by wstanie partycypować w kosztach.
Gdyby ktoś szukał Parafii Sylwanowce - to dostałam odpowiedź:Jurowski_Rafał pisze:Proszę zapytać się pod podanymi adresami, można pisać tam po Polsku.
- ksiąg nie ma w archiwum w Wilnie (jest tylko Par. Hoża od 1797 do 1864)
- ksiąg nie ma w Bibliotece Wróblewskich w Wilnie (jest tylko Par. Hoża)
Ponieważ w Grodnie też nie ma i w AAD Białystok też nie - ostatnią deską ratunku pozostaje AD Łomża LUB ksiąg nie ma nigdzie
Kasia
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Dziwne, Dziwne...Może to była filia pełniąca rolę kaplicy parafii Hoża (lub innej) i księgi są w księgach parafii głównej.
Tak jest na przykład z parafią Jeziory i Kaszubińce dekanat Grodno obie bardzo stare, ale księgi (1798-1864) są tylko parafii Jeziory.
Kaszubińce pełniły rolę kaplicy, dopiero od około 1890 pojawiły się osobne księgi parafii w Kaszuibińcach, to jest bardzo możliwe roziwązanie tej zagadki...
Ale tu chyba jednak w AD Łomża trzeba się pytać.
Tak jest na przykład z parafią Jeziory i Kaszubińce dekanat Grodno obie bardzo stare, ale księgi (1798-1864) są tylko parafii Jeziory.
Kaszubińce pełniły rolę kaplicy, dopiero od około 1890 pojawiły się osobne księgi parafii w Kaszuibińcach, to jest bardzo możliwe roziwązanie tej zagadki...
Ale tu chyba jednak w AD Łomża trzeba się pytać.
zainteresowany "yestem szukam sienkowce i okolice dzisiejsza LITWA paraf NACZA , GRODNO JEZIORY RADUN LIDA I..... NIEDZWIECKI / DZKI GOLEC SONKO BIAŁONOS ...KONTAKT HENIEDZ@WP.PLJurowski_Rafał pisze:Proszę zapytać się pod podanymi adresami, można pisać tam po Polsku.
- A.Michałowski

Grodno księgi metrykalne, Litwa metrykalia
Witam,
Czy ktoś orientuje się może,czy dostepne są w internecie księgi metrykalne z Grodna l.1820-50, i Sokółki 1850-65 ?
Pozdrawiam,
Aleksander.
Czy ktoś orientuje się może,czy dostepne są w internecie księgi metrykalne z Grodna l.1820-50, i Sokółki 1850-65 ?
Pozdrawiam,
Aleksander.