Radłowscy - Poszukuję śladów w Galicji, USA, świętokrzyskim

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Radłowscy - Poszukuję śladów w Galicji, USA, świętokrzyskim

Post autor: Kostkowski »

Poszukuję śladów Radłowskich w Galicji, USA, dawnym kieleckim, obecnym Świetokrzyskim;
szczególnie: urodzeń:
~1753 - Krzysztof Radłowski (zm. 14 V 1813 w Czerwonej Górze, par. Ruszków, w wielu lat 60);
~1776 - Franciszek Radłowski (zm. 13 I 1822 w Czerwonej Górze, par. Ruszków, w wielu lat 36);
oraz małżeństw:
1770-85 - Krzysztof Radłowski (ur. ~1753 ?, zm. 14 V 1813 w Czerwonej Górze, par. Ruszków, w wielu lat 60)
1810-12 - Franciszek Radłowski (ur. ~1786 ?, zm. 13 I 1822 w Czerwonej Górze, par. Ruszków, w wielu lat 60) i Marianna Cybula ur. ~1793
Ostatnio zmieniony ndz 01 sty 2017, 13:54 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Radłowscy - Poszukuję śladóww Galicji, USA, dawnym kieleckim

Odświeżam wątek
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Radłowscy - Poszukuję śladóww Galicji, USA, dawnym kieleckim

Post autor: mmaziarski »

W Krośnie jest kilka aktów z Radłowskimi.

Mieczysław
MMaziarski
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Radłowscy - Poszukuję śladóww Galicji, USA, dawnym kiele

mmaziarski pisze:W Krośnie jest kilka aktów z Radłowskimi.

Mieczysław
Dziękuję za podpowiedź. A może wiesz z jakich lat? i gdzie szukać akt?
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

W moim drzewie mam Radłowskich z parafii Chlewiska k/ Szydłowca.
Agata Radłowska ur. 1767 w Smagowie córka Jana i Salomei.

Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

herka pisze:W moim drzewie mam Radłowskich z parafii Chlewiska k/ Szydłowca.
Pozdrawiam
Krzysiek
Dziękuję za podpowiedź. Brakuje mi wiedzy na związek z tą linią.
Najstarsi Radłowscy z mojego drzewa są z parafii Ruszków, Wszechświęte, Denków, Szewna. Nie wiem skąd przybyli w te strony.
Czy ktoś z Twoich Radłowskich wybył z Chlewisk do wyżej wymienionych parafii?
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

Kostkowski pisze:
herka pisze:W moim drzewie mam Radłowskich z parafii Chlewiska k/ Szydłowca.
Pozdrawiam
Krzysiek
Dziękuję za podpowiedź. Brakuje mi wiedzy na związek z tą linią.
Najstarsi Radłowscy z mojego drzewa są z parafii Ruszków, Wszechświęte, Denków, Szewna. Nie wiem skąd przybyli w te strony.
Czy ktoś z Twoich Radłowskich wybył z Chlewisk do wyżej wymienionych parafii?
Niestety nie wiem. Nie analizowałem dalszych losów tej rodziny.

Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
olaziol

Sympatyk
Adept

Post autor: olaziol »

Mam wśród przodków Teresę Radłowską, która wyszła za mąż za Marcina Kosielę. Marcin był świadkiem na ślubie Franciszka Radłowskiego z Marianną Cybulą, Teresa zaś była chrzestną ich syna Szymona ur. 1815. Najprawdopodobniej Franciszek i Teresa byli spokrewnieni, ale nie udało mi się odkryć czy i w jaki sposób. Czy udało się może Panu znaleźć więcej informacji?
Pozdrawiam,
Ola
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

olaziol pisze:Mam wśród przodków Teresę Radłowską, która wyszła za mąż za Marcina Kosielę. Marcin był świadkiem na ślubie Franciszka Radłowskiego z Marianną Cybulą, Teresa zaś była chrzestną ich syna Szymona ur. 1815. Najprawdopodobniej Franciszek i Teresa byli spokrewnieni, ale nie udało mi się odkryć czy i w jaki sposób. Czy udało się może Panu znaleźć więcej informacji?
Pozdrawiam,
Ola
Prawdopodobnie tych Radłowskich należałoby szukać w parafii Wszechświęte.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

olaziol pisze:Mam wśród przodków Teresę Radłowską, która wyszła za mąż za Marcina Kosielę...
Ola
Kiedy? Gdzie?
olaziol pisze:...Marcin był świadkiem na ślubie Franciszka Radłowskiego z Marianną Cybulą, Teresa zaś była chrzestną ich syna Szymona ur. 1815. Najprawdopodobniej Franciszek i Teresa byli spokrewnieni...
Ola
Czy Teresa była córką Ludwika? Poproszę o bliższe informacje ze aktu ślubu Teresy Radłowskiej (wiek, rodziców, daty, miejscowości, czy była panną), najlepiej akt małżeństwa.

Franciszek Radłowski zmarł w styczniu 1822 w Czerwonej Górze, a owdowiała żona w listopadzie 1822 w Ruszkowie poślubiła Błażeja Granata z Ptkanowa. W 1830 w Duklanach urodził się ich syn Józef.

Czy znasz imiona rodziców, a szczególnie matki Franciszka? Czy masz akt urodzenia/chrztu Franciszka? Czy znasz rodzeństwo Franciszka?
olaziol

Sympatyk
Adept

Niestety, aktu małżeństwa nie udało mi się odnaleźć, na pewno było to przed 1800 rokiem, gdyż wtedy w Obręcznej rodzi się im syn Andrzej. Potem rodzina przeprowadza się do Zwoli w par. Momina, gdzie rodzą się kolejne dzieci. Podejrzewam jednak, że łaciński akt ślubu nie będzie miał zapisanych imion rodziców. W akcie zgonu z 1849 roku nie podano też imion rodziców Teresy, stąd staram się znaleźć jakichś jej krewnych, którzy naprowadzili by na jakikolwiek ślad. Zwróciłam uwagę na Franciszka, gdyż on także w niektórych aktach ma zapisane nazwisko Drążkowicz/Drążkiewicz - tak jak Teresa. Teresa urodziła się ok. 1779 roku (na podstawie aktu zgonu)
Ola
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

olaziol pisze:Niestety, aktu małżeństwa nie udało mi się odnaleźć, na pewno było to przed 1800 rokiem, gdyż wtedy w Obręcznej rodzi się im syn Andrzej...
A może akt urodzenia/chrztu Andrzeja załączysz?
olaziol pisze:Potem rodzina przeprowadza się do Zwoli w par. Momina, gdzie rodzą się kolejne dzieci.
Ile tych dzieci i w jakich latach?
olaziol pisze:Podejrzewam jednak, że łaciński akt ślubu nie będzie miał zapisanych imion rodziców.
Dlaczego nie miałby mieć?
olaziol pisze:W akcie zgonu z 1849 roku nie podano też imion rodziców Teresy
Załącz ten akt.
olaziol

Sympatyk
Adept

Proszę, oto link do aktu urodzenia Andrzeja Kosieli (pierwszy na lewej stronie),
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,389100,87
W tym samym domu, gdzie rodzi się Andrzej, mieszka również Krzysztof Drążkiewicz ze swą żoną Marianną w latach 1799-1800 rodzi im się tam dwójka dzieci.

Kolejne dzieci Marcina i Teresy Kosielów:
2.Jacenty/Jacek – ur. 1804 Zwola, małż. 1830 z Marianną Dąbrowską w Ruszkowie (w akcie podano nazwisko matki Drążkiewicz), małż. 1852 Barbara Szczepańska w Mominie, zm. 1857 w Zwoli
3.Wawrzyniec – ur. 1807 Zwola, małż. 1827 Łucja Kubacka w Mominie, zm. 1834 w Zwoli
4.Róża – ur. 1810 Zwola, małż. 1827 z Wincentym Dziobą w Mominie, małż. z Janem Wiatrosem 1851 w Mominie, zm. 1892 w Mominie
5.Zofia – ur. 1813 Zwola, ślub 1828 w Mominie z Ignacy Gruszką, zmarła 1864 w Zwoli
6.Marianna – ur. 1816 Zwola, zm. 1818
7.Paweł – ur. 1819 Zwola(w akcie podano nazwisko matki Drążkowicz), małż. 1839 Agnieszka Skrok (Ruszków), zm. 1909 w Zwoli

Tutaj link do aktu zgonu Teresy Kosieli z domu Radłowskiej
https://zapodaj.net/plik-LN9T3n4WlW

Co do łacińskich aktów ślubu, zazwyczaj nie podawano w nich imion rodziców (czasem zapominano o nazwisku panny młodej, raz nawet spotkałam się z brakiem imienia młodego...). Nie wiem czy księgi małżeństw z Wszechświętych sprzed 1800 zachowały się - to moja pierwsza styczność z tą parafią i nie jestem jeszcze rozeznana.

Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”