Majster kunsztu szewskiego

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Majster kunsztu szewskiego

Post autor: Marynicz_Marcin »

Słyszałem już o księgach cechowych różnych "specjalizacji" (raz nawet byłem świadkiem, kiedy jedna Pani przeglądała jakieś księgi dotyczące podobnych spraw).
Był np. kunszt szewski, kowalski, złotniczy, rymarski, itd.

Mój 4xpradziadek zmarł w 1826r. i został zapisany w akcie zgonu jako "katolik kunsztu szewskiego mayster [...] syn Kazimierza i Małgorzaty tej samej profesji".
Wszystko to dzieje się na terenie parafii Odrowąż (woj. świętokrzyskie).
Zmarły 4xpradziadek to Wojciech Młodawski, zmarł on we wsi Kucębów, zaś jego rodzice pochodzili z Luty, więc zapewne tamże urodził się Wojciech. Dodam jeszcze, że zgłaszający - syn (także) Wojciech zapisany został jako szewc, zaś w innym akcie był wpisany jako formierz.

Jednak nie o to mi chodzi. Aktu chrztu Wojciecha nie udało mi się zdobyć i jestem pewien, że to się nie uda, bo nie ma ksiąg. Jedyną możliwością na zdobycie danych o przodkach to dojście do ksiąg cechowych (lub podobnych). Wydaje mi się, że w takim czymś powinna być wpisana data i miejsce urodzenia, a także dane rodziców. Piękna sprawa - tym bardziej, że chodzi tu o przodka po kądzieli o nazwisku, które nosi moja Mama :)

Niestety nie wiem jak się za to zabrać, a zapewne jest wielu specjalistów w tej dziedzinie.

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”