poszukuje dostępu do archiwów z aktami metrykalnymi miasta Kowel i Stanisławów. Gdzie mógłbym poszukiwać takich dokumentów? Poszukuje aktów urodzeń moich stryjów (urodzeni po 1918). Nazwisko Pacho, będę wdzięczny za wszelką pomoc
Księgi metrykalne miast Kowel i Stanisławów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Księgi metrykalne miast Kowel i Stanisławów
Dzień dobry,
poszukuje dostępu do archiwów z aktami metrykalnymi miasta Kowel i Stanisławów. Gdzie mógłbym poszukiwać takich dokumentów? Poszukuje aktów urodzeń moich stryjów (urodzeni po 1918). Nazwisko Pacho, będę wdzięczny za wszelką pomoc
- Goś_Edmund

Witam!
Metrykalia z Kowla są na mikrofilmach lata 1827-1905 a AGAD Warszawa (Archiwum Główne Akt Dawnych)
i za lata 1906 -1944 znajdują się w:
Urząd Stanu Cywilnego m. st. Warszawy.
III Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich
03-718 Warszawa, ul. ks. Ignacego Kłopotowskiego 1/3
tel: (22) 443-12-81
fax: 818-53-46
www.um.warszawa.pl
W tomacch ks.Żurka wspomnianego nazwiska w parafii Kowel nie znalazłem.
Edek
Metrykalia z Kowla są na mikrofilmach lata 1827-1905 a AGAD Warszawa (Archiwum Główne Akt Dawnych)
i za lata 1906 -1944 znajdują się w:
Urząd Stanu Cywilnego m. st. Warszawy.
III Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich
03-718 Warszawa, ul. ks. Ignacego Kłopotowskiego 1/3
tel: (22) 443-12-81
fax: 818-53-46
www.um.warszawa.pl
Edek
- MariaŁopaciuk

Re: księgi metrykalne miast Kowel i Stanisławów
.... zaś Stanisławówpahoo pisze: poszukuje dostępu do archiwów z aktami metrykalnymi miasta Kowel i Stanisławów. Gdzie mógłbym poszukiwać takich dokumentów? Poszukuje aktów urodzeń moich stryjów (urodzeni po 1918). Nazwisko Pacho, będę wdzięczny za wszelką pomoc
dopisek po 4-ch latach * * * są w STANISŁAWOWIE ! ! !
w Ukraińskim Archiwum Państwowym
( dziś tj. 2016.11.12 wróciłam przywożąc akt urodzenia rz-k z 1897 r .... bo taki mnie interesował )
przeglądałam oryginalne księgi metrykalne rz-k
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Dostęp do nich jednak jest bardzo zawężony ... tylko do osób bezpośrednio zainteresowanych ( najbliższej rodziny )
Pozdrawiam
MariaŁ
Ostatnio zmieniony wt 15 lis 2016, 12:14 przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 3 razy.
- Goś_Edmund

Witam!
Niestety nie minęło 100 lat i dlatego mogą otrzymać tylko osoby z rodziny i to na współczesnych drukach USC.
Co do Stanisławowa to można znaleść część metrykalii z byłego powiatu stanisławowskiego (okoliczne parafie wokół Stanisławowa) w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrainy we Lwowie.Pl. Soborny 3 a 79000 Lwów, Ukraina.
Można też w:Archiwum im. Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka
31-002 Kraków, ul. Kanonicza 13,
Edek
Niestety nie minęło 100 lat i dlatego mogą otrzymać tylko osoby z rodziny i to na współczesnych drukach USC.
Co do Stanisławowa to można znaleść część metrykalii z byłego powiatu stanisławowskiego (okoliczne parafie wokół Stanisławowa) w Centralnym Państwowym Historycznym Archiwum Ukrainy we Lwowie.Pl. Soborny 3 a 79000 Lwów, Ukraina.
Można też w:Archiwum im. Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka
31-002 Kraków, ul. Kanonicza 13,
Edek
- MariaŁopaciuk

poniżej cytuję post Elżbiety (elgra ) z Forgenu z dnia 22 października 2012 r.Goś_Edmund pisze: .........Co do Stanisławowa to można znaleść część metrykalii z byłego powiatu stanisławowskiego (okoliczne parafie wokół Stanisławowa): .........Archiwum im. Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka 31-002 Kraków, ul. Kanonicza 13,
Edek
Archiwum abpa Eugeniusza Baziaka w Krakowie zostało przeniesione do
Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie
Na stronie Uniwersytet Jana Pawła II w Krakowie pojawił się dzisiaj komunikat:
Archiwum abpa Eugeniusza Baziaka w Krakowie
Adres: 30-348 Kraków, ul. Bobrzyńskiego 10
tel. 12 252 35 60 lub 12 421 84 40 w. 110
e-mail: archiwum.baziaka@upjp2.edu.pl
Godziny przyjęć stron:
Archiwista - mgr Artur Kinasz
poniedziałek-środa: 9.00-14.00
czwartek: 9.00-10.00
Istnieje możliwość samodzielnego skorzystania z zasobu mikrofilmów w czytelni archiwum UPJPII, za uprzednią rezerwacją terminu.
http://upjp2.edu.pl/strona/r5j5bbq6u9
Dzień Dobry Edek,Goś_Edmund pisze:Witam!
Metrykalia z Kowla ...(..)...
Edek
Przypuszczam w takim razie, że takie metrykalia akty chrztu (Jerzy Pacho ok. 1926 r, Wiesław Pacho ok 1938) i akt ślubu (Wacław Pacho ze Stefanią z d. Kiersznowską, nie znam roku) dotyczą miasta Stanisławów.
Co do Kowla to może spróbuję się dowiedzieć w Warszawie w USC o którym wspominaliście.
pozdrawiam
Juliusz
Juliusz
-
Zawadzki_Rafał

Witam,
Jeśli nie chodzi Ci o skan metryk lub o odpisy aktów urodzenia, a wyłącznie o dane zawarte w tych aktach, to można spróbować w Księgach Zabużańskich. Jesteś całkiem bliską rodziną dla swoich stryjów
Powodzenia
Rafał
Jeśli nie chodzi Ci o skan metryk lub o odpisy aktów urodzenia, a wyłącznie o dane zawarte w tych aktach, to można spróbować w Księgach Zabużańskich. Jesteś całkiem bliską rodziną dla swoich stryjów
Powodzenia
Rafał
Tak, to Bracia i Rodzice mojego Ojca, wiec myślę że się udam w wolnej chwili na ul. Kłopotowskiego. Z tymże to najpewniej będzie dotyczyło Stanisławowa. W Kowlu tylko mieszkali przez jakiś czas.
pozdrawiam
Juliusz
Juliusz
http://wolyn.ovh.org/miejsca/ksiegi.html#Archiwum Zabużańskie
może tu
może tu
pozdrawiam,
Honorata
moi przodkowie: Ziemak, Uziębło, Pacho, Kuzmin, Gmur, Góreccy
Honorata
moi przodkowie: Ziemak, Uziębło, Pacho, Kuzmin, Gmur, Góreccy
- Goś_Edmund

Witam!
Dzięki Marysiu za info dot. Archiwum Baziaka. Dość dawno nie miałem z nim do czynienia.
Co do powyższej informacji to portal: strony o wołyniu mówi tylko o metrykaliach Wołynia czyli Diecezji Łuckiej. A Stanisławów był w Diecezji Lwowskiej.Dlatego spróbował bym jednak telefonu do wspomnianego Archiwum Baziaka. Bo może posiadają metryki ze Stanisławowa.
Edek
Dzięki Marysiu za info dot. Archiwum Baziaka. Dość dawno nie miałem z nim do czynienia.
Co do powyższej informacji to portal: strony o wołyniu mówi tylko o metrykaliach Wołynia czyli Diecezji Łuckiej. A Stanisławów był w Diecezji Lwowskiej.Dlatego spróbował bym jednak telefonu do wspomnianego Archiwum Baziaka. Bo może posiadają metryki ze Stanisławowa.
Edek
-
Marynicz_Marcin

Zapytam jeszcze tu:
gdzie mogę uzyskać dane lub sam akt (odpis? kserokopia? fotokopia?) z parafii Łokacze?
Akt jest ujęty w "Wykazie..." . Mam dokładne namiary, ale nie wiem, gdzie te księgi są
Odpowiednie terenowo AP (Łuck) nie ma tych ksiąg. Zalezy mi na tym akcie, gdyż dotyczy
on prababci, a w książce ks. Żurka wpisano imię z błędem.
Chodzi o parafię Łokacze. Rok 1902. :/
gdzie mogę uzyskać dane lub sam akt (odpis? kserokopia? fotokopia?) z parafii Łokacze?
Akt jest ujęty w "Wykazie..." . Mam dokładne namiary, ale nie wiem, gdzie te księgi są
Odpowiednie terenowo AP (Łuck) nie ma tych ksiąg. Zalezy mi na tym akcie, gdyż dotyczy
on prababci, a w książce ks. Żurka wpisano imię z błędem.
Chodzi o parafię Łokacze. Rok 1902. :/
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
- Goś_Edmund

Witaj Marcinie!
Dlaczego zakładasz że wpisano w tomach ks. Żurka z błędem. A może tak faktycznie zostało zapisane. Przeglądając codziennie "Wykazy osób...." napotykam wielokrotnie inaczej napisane imiona.Z własnego podwórka mogę przytoczyć imię mojej prababci: Marcjanna/Marcelina/Marianna - każde inne na innym akcie (urodzenia, ślubu, śmierci).
Wszystko co pojawiło się we wspomnianych VII tomach to zasoby Instytutu Archiwów Bibliotek i Muzeów Kościelnych
KUL Lublin tel. 81 4453085
email: redabmk@kul.lublin.pl .
Edek
Dlaczego zakładasz że wpisano w tomach ks. Żurka z błędem. A może tak faktycznie zostało zapisane. Przeglądając codziennie "Wykazy osób...." napotykam wielokrotnie inaczej napisane imiona.Z własnego podwórka mogę przytoczyć imię mojej prababci: Marcjanna/Marcelina/Marianna - każde inne na innym akcie (urodzenia, ślubu, śmierci).
Wszystko co pojawiło się we wspomnianych VII tomach to zasoby Instytutu Archiwów Bibliotek i Muzeów Kościelnych
Edek
-
Marynicz_Marcin

Dziękuję. Kiedyś pisałem do KUL.Goś_Edmund pisze:Witaj Marcinie!
Edek
Kiedyś dzwoniłem nawet do ks. Żurka, ale powiedział, że oni ksiąg nie mająKsięgi metrykalne stanowiące bazę do w/w dzieła są w depozycie
Ośrodka
ABMK w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim.
Stwierdził, że dane spisywał z ... indeksów, które zrobili księża. Szczerze to trochę wątpię, aby z Ukrainy zachowały się tylko indeksy, ale za to jakie dokładne (czasem data urodzenia i rodzice wpisani).
Mam jednak nadzieję, że kiedyś ujrzę akt chrztu babci i prababci.
Są nieścisłości z imieniem ojca.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
-
Marcin_bdg
Witam.
Poszukuję informacji na temat moje rodziny pochodzącej z Kowla
Mój dziadek Bolesław Stawluk urodzony 13.06.1913 w Kowlu imiona rodziców Makary i Anna z domu Wołoszczuk.
Czy znajdę jakieś informację metryki, daty ślubów w Warszawie?
Bardzo mi zalezy na informacji bo nazwisko jest żadkie i chciałbym się dowiedzieć czy czasami nie zostało jakoś przekształcone.
Pozdrawiam.
Poszukuję informacji na temat moje rodziny pochodzącej z Kowla
Mój dziadek Bolesław Stawluk urodzony 13.06.1913 w Kowlu imiona rodziców Makary i Anna z domu Wołoszczuk.
Czy znajdę jakieś informację metryki, daty ślubów w Warszawie?
Bardzo mi zalezy na informacji bo nazwisko jest żadkie i chciałbym się dowiedzieć czy czasami nie zostało jakoś przekształcone.
Pozdrawiam.