Hankiewicz Józef - miejsce pochówku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Hankiewicz Józef - miejsce pochówku

Post autor: Jankowski_Kamil »

T: "Jak odnaleźć? Pomóżcie kochani.."

Mam problem. Otóż Ojciec mojego pradziadka - Józef Hankiewicz urodził się jako Joseph Hankiewicz w roku 1855 ( z tego co udało mi się odczytać w akcie) w Inowrocławiu ( dawniej Inowrazlaw). No i miał on żonę Zofię Kempską ( 1878-1946) której grób jest na naszym inowrocławiskim cmentarzu. Problem mam jednak z ustaleniem miejsca pochówku oraz daty śmierci Józefa. Miał czwórkę dzieci i potem jakby nagle wsiąkł. Może wyjechał na I , lub nawet II Wojnę światową i nie wrócił? Jak ja mogę to sprawdzić? Czy każdy walczący, choćby przymusowo wzięty do walki , był spisany? Gdzie powinienem szukać?

Pozdrawiam Kamil.
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Jak odnaleźć? Pomóżcie kochani..

Post autor: Ewa_Mordalska »

Witam panie Kamilu.
Trochę mało napisał pan o dotychczasowych poszukiwaniach pradziadka i o tym czego pan już dokonał w tym temacie. Osobiście raczej nie zajmowałbym się II wojną gdyż pradziadek w 1945 roku miałby 90 lat. Czy był pan w archiwum USC? Jeśli pradziadek zmarł na ten przykład po 1912 roku, to jego akt zgonu jest jeszcze w archiwum USC (musi minąć 100 lat by go udostępniono w arch. państwowym). Proszę bliżej zapoznać się z miejscem zamieszkania jego dzieci o ile nie jest to Inowrocłw. Dobrze byłoby poszukać w Księgach Ludności Stałej (KLS) i niestałej Inowrocławia. Można też poszukać w zameldowaniach czyli poszukać w księgach komisariatów Inowrocłwia. Spis ludności był robiony w 1931 roku. W archiwum panu powiedzą jak to zrobić. Czy zna pan adres zamieszkania rodziny przed 1939 rokiem? Czasem najdrobniejszy szczegół może być jakąś wskazówką dla dalszych poszukiwań. Jeśli, przed wojną rodzina posiadała jakiś majątek, to można poszukać w aktach biur notarialnych tego okresu. Poza tym proszę dobrze zapoznać się z aktem zgonu Zofii Kempskiej, kto zgłaszał jej zgon. Powinno być odnotowane czy była wdową czy nie. Najlepiej dotrzeć do oryginału tego aktu, a nie prosić o odpis choć nie będzie to łatwe gdyż wszelkie akty po 1945 roku są już wydawane w formie współczesnej. Proszę też prześledzić wszelkie akty dzieci pradziadka. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy - narazie. Może jeszcze to, żeby porozmawiać z najstarszymi z rodu. Pozdrawiam i życzę wytwałości.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Jak odnaleźć? Pomóżcie kochani..

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
A gdzie jest pochowana Jego żona, lub któreś z Jego dzieci? Może razem? Pyta:
Krzycho z Koszalina
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Jak odnaleźć? Pomóżcie kochani..

Post autor: Szymański_Wojciech »

Jankowski_Kamil pisze:Mam problem. Otóż Ojciec mojego pradziadka - Józef Hankiewicz urodził się jako Joseph Hankiewicz w roku 1855 ( z tego co udało mi się odczytać w akcie) w Inowrocławiu ( dawniej Inowrazlaw). No i miał on żonę Zofię Kempską ( 1878-1946) której grób jest na naszym inowrocławiskim cmentarzu. Problem mam jednak z ustaleniem miejsca pochówku oraz daty śmierci Józefa. Miał czwórkę dzieci i potem jakby nagle wsiąkł. Może wyjechał na I , lub nawet II Wojnę światową i nie wrócił? Jak ja mogę to sprawdzić? Czy każdy walczący, choćby przymusowo wzięty do walki , był spisany? Gdzie powinienem szukać?

Pozdrawiam Kamil.
Rzeczywiście ma Pan problem! Dodatkowo, czy zwrócił Pan uwagę na wielką różnicę lat dzielącą Małżonków? Czy na pewno była to pierwsza żona owego Józefa? Zakładając, że tak było, to ślub mógł nastapić najwcześniej ok. roku 1894, a dla poczęcia 4 dzieci potrzeba lat ok. 10. Czyli warto szukać odpowiednich dokumentów z tych lat! I ok.roku 1904 Pradziad Pański mógł zniknąć, np. wyjeżdżając do kopalni węgla w Westfalii, gdzie zginął w wpadku???!!! To oczywiście luźna hipoteza, ale chyba bardziej wiarygodna niż Jego udział w I wojnie światowej i śmierć na froncie!? Takich "dziadków" (59-63 l.!) nie powoływano chyba nawet w samym końcu I wojny!?
Życzę powodzenia!
W.Szymański
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Panie Kamilu, zawsze warto sprawdzić czy przypadkiem nie wyemigrował do USA. Przełom XIX i XX wieku był bardzo obfity w tego typu emigracje.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Kamil, tu piszemy sobie po imieniu, trzeba by wszystko obliczyć na palcach jak to mogło być, np. żona Józefa - Zofia młodsza o 23 lata ożeniła się z Józefem w wieku swym 17 lat, tj. rok 1895 i mają czworo dzieci licząc co dwa lata mamy rok około 1905, wtedy była wojna japońska w 1905 r., ale Inowrocław chyba był w zaborze pruskim nie rosyjskim, pozostaje wyjazd do Ameryki. O takim wyjeździe w domu powinni wiedzieć, chyba że coś nie wyszło i nie chcą wspominać, ale listę na statki z pasażerami, czyli manifesty można przeszukać według nazwiska ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Slub Zofii i Józefa był w roku 1902.
Pierwsze dziecko ur w 1902, ostatnie w 1910.
Raczej nie miał innej żony, jego wnuczka( moja babcia) raczej by wiedziała.
Macie racje, z chwilą narodzin ostatniego dziecka Józef kończy lat 55, raczej więc nie wzieli by go potem na wojnę. Wyjazd do Ameryki raczej bym wykluczył, Wyjechałby sam ? Bez rodziny?
Myslę więc, że albo wyjechał do pracy , albo zmarł.
Sprawa jednak tu się komplikuje, jak wyjechał do pracy? To jak i gdzie?
Jak zmarł - to dlaczego nie leży z żoną, a jeśli leży dlaczego nie jest zapisany na pomniku?
Czy możliwe jest iż pomnik został zniszczony podczas wojny a potem ktoś zapomniał go zapisać?
Jego dzieci wszystkie zmarły w Inowrocławiu i leżą na dwóch cmentarzach - synowie wraz z żonami, a córka z matką Zofią i mężem.
Jest jeszcze możliwość że w latach 1910 i do czasu wojny chowano na cmentarzu dawnym , tzn nieistniejącym dziś już. Wzamian dziś mamy tam skwer. Jak to sprawdzić? Gdzie może znajdować się wykaz pochowanych tego cmentarza?
Z aktu slubu , udało mi się ustalić, wraz z Panią z AP, że Józef przed ślubem mieszkał w Inowrocławiu najprawdopodobniej na Wilhelmstrasse, jednak sprawdziliśmy tę ulicę i nie ma o nim ani jego rodzinie wzmianki.
Możliwe że źle odczytaliśmy.
Co więc radzicie? Sprawdzić cmentarze istniejące, udając się do zarządców? Sprawdzić ten nieistniejący? Jak sprawdzić gdzie wyjechał? Nie musiał się przecież wymeldować. Akt zgonu Zofii trudno zdobyć bo w AP go nie ma jeszcze, a w Urzędzie niechętnie udzielają informacji.
Będę wdzięczny za każdą pomoc :)
Ioczywiście wzamian pomogę na kujawach :)
Założę też nowy wątek o moim drugim pradziadku, tu mam więcej informacji i też prosze, pomóżcie :)
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Kamilu!

Może to jakis ślad?

Dzieje Inowrocławia. T. 1, (Do 1919 r.
http://kpbc.umk.pl/dlibra/results?actio ... eryType=-2

str.413 w Tomie I ,Powstanie Wielkopolskie

„Gdy narada przedłużała się,przybył między godziną 2 a 3,
goniec z Inowrocławia,Józef Hankiewicz ,z prośbą od Straży Ludowej o niezwlekanie z atakiem”

Książka adresowa Inowrocławia i okolic,1903 r.

Adressbuch für die Stadt Inowrazlaw und die Kreise Inowrazlaw und Strelno : mit den Städten Urgenau, Kruschwitz, Strelno sowie Mogilno und Pakosch .
1903 rok

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=9050

str.44 Inowrocław ,adres,zawód
Hankiewicz
Josef
Johann
Adalbert
Roman

Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
heniedz

Sympatyk

Post autor: heniedz »

Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
i inne
REJESTRY
NIEDZWIEDZKI NIEDZWIECKI BIAŁONOS GOLEC SONKO
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

heniedz pisze:Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
i inne
REJESTRY
NIEDZWIEDZKI NIEDZWIECKI BIAŁONOS GOLEC SONKO
witaj
zdajesz sobie chyba sprawę, że wpisanie do poszukiwań samego nazwiska nic nie daje ...
tysiące ludzi ukrywa się pod tymi nazwiskami ...
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”