Chmieleccy - Pomorze

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Johanan

Chmieleccy - Pomorze

Post autor: Johanan »

Witam, mam do was kilka od dawna nurtujących mnie pytań:
1. Czy macie jakieś wiadomości na temat rodu szlacheckiego chmieleckich z okolic Pelplina?
2. Czy macie jakieś informacje na temat tego czy były tam różne rody Chmieleckich (tzn. od innego przodka, których jedyną cechą wspólną jest nazwisko, wzięte z innych źródeł)?
3. Czy macie jakieś informacje na temat osób: Józefa i Rozalii Chmieleckich (Rozalia zmarła w Gdańsku w 2 połowie XX wieku, ciało Józefa nieodnalezione)?
4. Czy na Pomorzu jest miejscowość o nazwie Chmielek, Chmielnik (czy coś w tym rodzaju, z naciskiem na Chmielek)?
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź !
Ostatnio zmieniony ndz 21 kwie 2013, 18:39 przez Johanan, łącznie zmieniany 1 raz.
Malrom

Sympatyk

Chmieleccy - Pomorze

Post autor: Malrom »

proszę najpierw sprawdzić ,
akt ślubu 5/1839 parafii kat. Pelplin
tam powinno być ,
skąd pochodził Jacob Chmielecki i jego zona Marianna Thomaszewska
Nastepnie dalej retrogresywnie prześledzić pochodzenie nazwiska.
Może nazywali się wcześniej Chmiel? . Może to byli przybysze spoza Pomorza,
bo pojawiaja się w parafii Pelplin w 1839 roku.
Na Pomorzu jest m. Chmielno ale nie szlachecka, lęborskiem natomiast mieszkali
Chmielińscy.
pozdrawiam,
Roman M.
Johanan

Dziękuję za odpowiedź.
Byłbym wdzięczny gdyby wytłumaczyłby mi Pan gdzie i jak mogę to sprawdzić (jest to gdzieś w internecie?). Słabo się ta takich rzeczach znam. :(
Poza tym, udało znaleźć mi się ród szlachecki Chmieleckich - z tego co wiem pochodzi z Chmielka, z Zamoyszczyzny.
Z tego co pamiętam (źródła niestety nie podam ;\ ) w czasach ,,okołopotopowcych'' wyemigrowali (w części czy w całości - pojęcia nie mam) na Pomorze, do okolic Czarnolasu.
Dziękuję za upewnienie mnie co do niepochodzenia nazwiska Chmielecki z Pomorza - po części podniosło to szanse na odzyskanie zapomnianego przez dziadków drzewa genealogicznego ( a raczej nie przekazanego).
Pozdrawiam!
Malrom

Sympatyk

Post autor: Malrom »

http://www.ptg.gda.pl/index.php/certifi ... n/searchM/
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certifi ... n/searchB/

w 1839 w parafii Pelplin pojawili się Chmieleccy
a w 1840 rodzą się dzieci.
Może Ktoś z forum ma dostęp do ksiąg metrykalnych parafii Pelplin,
konkretnie chodzi o ślub Chmieleckiego z Tomaszewską z roku 1839.
Powinno tam być wpisane miejsce zamieszkania/ewent. skąd przybyli/ narzeczonych.
Może trzeba będzie pojechać do Arch. Diecezjalnego w Pelplinie,
wstępnie umawiając się z x.prof. A. Nadolnym.

pozdrawiam,
Roman M.
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Być może coś Ci pomogą informacje z Genepedii
Parafia Pelplin
http://genepedia.pl/index.php/Pelplin_- ... a_Mniejsza
Parafia Czarnylas
http://genepedia.pl/index.php/Czarnylas ... sto%C5%82a
Z obu stron masz przejście do indeksów PomGenBazy. Niestety parafia Pelplin ma jeszcze duże braki w indeksach. Masz dwa wyjścia. Właczyć się w indeksację lub jechać do Pelplina gdyż archiwum nie prowadzi kwerend.

Pozdrawiam

Janusz
Johanan

Zatoka, dzięki za odpowiedź! Niestety, nie znalazłem tam nic wartościowego, ale dziękuję za podesłanie linków. :)
Honorato, również dziękuję za odpowiedź.
Być może jesteśmy dalekimi krewnymi. http://www.korzenie.chmieleccy.pl/ Polecam Ci tą stronę, może znajdziesz tu coś ciekawego. Niestety, nie znalazłem tu informacji które pomogły by mi w poszukiwaniach, ale może tobie pomoże (jeżeli takowe poszukiwania przeprowadzasz).
Malrom, dzięki. :)
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Re: Chmieleccy - Pomorze

Post autor: Alfut_Piotr »

Proszę o kontakt na alfuth@wp.p pomagałem tworzyc drzewo genealogiczne rodziny Chmielecki z okolic Czrnegolasu,Nowej Cerkwi,Pelplina ,Starogardu Gdanskiego,nawet powstała publikacja ksiązkowa dla celów rodzinnych rodziny Chmielecki,ktora posiadam.Pozdrawiam Piotr Alfut
Ps.Pelplin 1862 W1147 0097 9m Jacob Chmielecki m 49 lat 11 mies
Joseph pochowany jako Jakob w Pelplinie doipisek w akcie zgonu pozostawił zone Marianna zd.Tomaszewska i 6 dzieci 2 corki i 4 synow zm w Polku 9.6.1862 a w marcu umiera syn 16 letni
Sprawdził bym ten wątek czy nie było błednych danych podczas slubu.
Johanan

Witam ponownie.
L.p. Rok Akt Imię Nazwisko Imię ojca Imię matki Nazwisko matki Miejscowość Data Uwagi Dodał
1 1784 6 Teresa Chmielecka Pelplin
2 1783 8 Józef Chmielecki Pelplin
3 1783 9 Kajetan Chmielecki Pelplin
4 1781 10 Julianna Konstancja Chmielewska Pelplin
5 1783 15 Marianna Chmielewska Pelplin
6 1778 33 Marianna Chmielewska

Idąc za skopiowaną przeze mnie treścią z tutejszej ,,genowyszukiwarki'' (barwna nazwa:) , ale trzeba przyznać, wasza wyszukiwarka pod względem technicznym znacznie przerasta wyszukiwarkę pomorską), Chmieleccy mogli pojawić się w Pelplinie w roku ok. 1780. Ufając tezie, która mówi, że miejscowości koło Pelplina posiadające ,,chmiel'' w nazwie ( np. Chmielnik), nie mają nic wspólnego z nazwiskiem ,, Chmielecki '', odkryłem jak dotąd tylko dwie terioe na temat pochodzenia mojego nazwiska i obydwie nie mają żadnych dowodów, ale oto one:
- wyemigrowali podczas ataku Szwedów w XVIII wieku i osiedlili się na Pomorzu,
-przybyli tu z wojskami Koniecpolskiego.

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś powiedział mi, czy nazwiska z końcówką ,,cki'' były legalne dla mieszczan i chłopów do roku 1780 w Prusach i Polsce. :)

Pozdrawiam, jestem wdzięczny za każdą informację i pomoc!
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Chmielewscy pojawiają się w gminie Łukta. Indeksuje właśnie urodzenia od 1874 i kilka razy się to nazwisko pojawiło. Może tu przywędrowali albo stąd poszli do Pelpina ?

Magda
Johanan

Dziękuję za odpowiedź. :)
Z tego co czytałem, Chmieleccy są (i byli) rozlani po Pomorzu (trochę w Pelplinie, Pączewie, Czarnolesie, itd.) i można powiedzieć, że ,,kolonizowali'' okoliczne miejscowości. Możliwe, że przybyli również do gminy Łukta. :)

Korzystając z tutejszej wyszukiwarki (naprawdę, bardzo wygodna i praktyczna), udało mi się określić, że najwięcej osób o nazwisku ,,Chmielecki '' mieszkało w :
-Kujawsko pomorskim (podejrzane miejscowości :
Chmielewo
- Chmielniki
- Chmielniki
, najbardziej prawdopodobne raczej ,,Chmielewo'' (jako geneza ,,Chmielecki)
-łódzkim ( podejrzani :- Chmielniki
- Chmielnik
- Chmielnik -, tutaj raczej żadna z wsi nie pasuje do ,,Chmiele'' )
-mazowieckim (Chmielniki, Chmielnik, Chmielnik, Chmielowiec)
(reszta województw ma kilku Chmieleckich, lub nie ma w ogóle).

Według mnie, pokazuje to, że jednak, niestety, nazwisko Chmielecki nie wiąże się bezpośrednio z miejscowościami ,,Chmielek, Chmielki'' i niektórzy mogli nazwy ,,Chmieln ...'' prawdopodobnie skojarzyć z nazwiskiem ,,Chmielecki'', albo, że Chmieleccy naprawdę lubili podróżować. :)

Pozdrawiam, z góry dziękuję za wszelkie informację :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”