Sandomierz

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Sandomierz 1775

Post autor: jakozak »

Powiedzcie mi, kochani, gdzie mam szukać aktów urodzenia z 1774,5,6 z Sandomierza.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Sandomierz 1775

Post autor: Łucja »

jakozak pisze:Powiedzcie mi, kochani, gdzie mam szukać aktów urodzenia z 1774,5,6 z Sandomierza.
Może tu:
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=7459

http://www.sandomierz.opoka.org.pl/strd ... p=166&d=15
Parafia posiada akta parafialne od 1646 r. (początkowo niekompletne).

Łucja
Sawicki_Julian

Sympatyk

Sandomierz 1775

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jola, podaje dokładnie co jest w tej bibliotece w Sandomierzu, może są i młodsze księgi, trzeba dzwonić i zapytać, tu był na ten temat taki wątek, ( to urywek ), pozdrawiam - Julian ;

Spis ksiąg metrykalnych z w/w księgi księdza Kirka - Biblioteka Diecezji w Sandomierzu
427 Sandomierz - kolegiata, chrzty (1653-1718, fragment księgi)
593 Sandomierz - parafia miejska, śluby (1647-1718)
594 Sandomierz - parafia miejska, chrzty (1655-1690, bez 1682)
595 Sandomierz - parafia miejska, chrzty (1682-1719), spis zmarłych (nie są podane lata)
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Sandomierz 1775

Post autor: kamil_360 »

Albo Archiwum Diececjalne, ale raczej wątpię.
Ostatnio tylko ksiądz znalazł kawałki ksiąg ze Staszowa, a tak to są dopiero od 1945. No, i jeszcze jedna z 1570? z jakiejś parafii jako wyjątek.
choć porządki cały czas trwają.....

K.
Marszycki

Sympatyk

Sandomierz 1775

Post autor: Marszycki »

Sledzę Wasze wpisy bo także szukam kogos w tej parafii.Srzednicki Wincenty zmarły w 1815 w wieku 40 lat miał urodzic się jak zapisano w księdze zgonów, w sandomierskiej parafii.
Stefan
Awatar użytkownika
Brzozowska_Beata

Sympatyk

Sandomierz NNMP(Katedra) - metryki - wgląd

Post autor: Brzozowska_Beata »

Witam serdecznie, potrzebuję przejrzeć metryki z Sandomierz NNMP(Katedra). Gdzie mogę znaleźć ich podgląd???
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
po zalogowaniu
http://metryki.genbaza.pl/
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Brzozowska_Beata

Sympatyk

Post autor: Brzozowska_Beata »

Dziękuję pięknie. Mam jakieś problemy z rejestracją, ale będę sukcesywnie próbowała
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Sandomierz, Najstarsze Księgi parafii św. Pawła za murami

Post autor: Kostkowski »

W parafii św. Pawła w Sandomierzu za murami zachowały się pierwopisy ksiąg:
Urodzeń/Chrztów 1646-1693, 1755-1797, 1797-1848, 1826-1838,1839-1865, 1866-1887
Zgonów 1755-1795, 1797-1848,
Małżeństw 1755-1797, 1797-1858.
Oczywiście młodsze też są (aż do bieżących), ale tu podaję tylko najstarsze.
Natomiast w AP w Sandomierzu są wtóropisy ale dopiero od połowy roku 1810.
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty 2016, 21:29 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Najstarsze Księgi parafii św. Pawła w Sandomierzu za murami

Witam Władysław i mam pytanie, czy ta parafia pod wezwaniem Św. Pawła za murami, to ta co teraz jest Św. Jakuba koło samego zamku ( za wąwozem ) i dworku ojca Mateusza. Bo tam i ja pytałem młodego zakonnika, ( to tam gdzie Tatarzy pomordowali 49 zakonników, chyba 2 lutego 1241 r. ), zakonnik powiedział mi wtedy, że nie ma ksiąg starszych od powstania styczniowego, bo zabrali księgi ruscy żołdacy; Julian
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Najstarsze Księgi parafii św. Pawła w Sandomierzu za mur

Post autor: Kostkowski »

Sawicki_Julian pisze:Witam Władysław i mam pytanie, czy ta parafia pod wezwaniem Św. Pawła za murami, to ta co teraz jest Św. Jakuba koło samego zamku (za wąwozem)...Julian
To ciut ciut wyżej, na zakręcie. Nazywa się "Nawrócenia Św. Pawła". Po wybudowaniu kościoła "Podwyższenia Krzyża" (na rozjeździe dróg na Opatów i na Ożarów) część miejscowości z tej parafii przeszła do tej nowej. Np. Część Chwałek teraz przynależy tu, a część tam.
Sawicki_Julian pisze:...i dworku ojca Mateusza.
- tego z serialu??? Co z policjantem Mietkiem w szachy gra?
...Bo tam i ja pytałem młodego zakonnika ... zakonnik powiedział mi wtedy, że nie ma ksiąg starszych od powstania styczniowego, bo zabrali księgi ruscy żołdacy; Julian
Ksiąg z tej, o którą pytasz: wtóropisy są w AP od połowy 1810, a pierwopisy są tam wyżej, takie jak wymieniłem (i młodsze też).
Natomiast tam gdzie pytałeś zakonnika to nigdy ksiąg metrykalnych nie było, bo to był zawsze klasztor i nigdy nie był parafią.
W 1839 przybył tam z Janowa (diec. Lubelskiej) zakonnik Rajmund Kostkowski, który od 1840 do śmierci w 1847 był tam przeorem Rajmund Kostkowski i tam zmarł w 1847 i jest pochowany na cmentarzu świętopawłowym. Dwa Akty jego zgonu mam z AP i z od św. Pawła. Jest też książka o cmentarzu świętopawłowym, w której jest wymieniony. Rajmund to imię zakonne, a rodowe prawdopodobnie Jacek.
Ale napisz czego szukasz, bo jeśli rzeczywiście od Jakuba to ciut ciut jest w AD, ale nie metrykalne, jak wyżej wyjaśniłem.
Rozeznania dobrego co jest w AD odnośnie parafii Jakuba to nie ma nikt. Trochę ksiądz Bastrzyk, trochę Anna Szylar, trochę piszący te słowa. A z par. Pawła to w AD nie ma nic (oprócz współczesnych tj. powojennych 1946!)
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Re: Najstarsze Księgi parafii św. Pawła w Sandomierzu za mur

Władysławie, to by się zgadzało ze klasztor śluby daje, a piszą metryki w parafii i tak jest na Świętym Krzyżu ze w Nowej Słupi są metryki, czyli ten zakonnik był tam za młody i nie znał sprawy. Dowiedziałem się w tym wąwozie zwany Królowej Jadwigi koło tego klasztoru w dół jest tam ulica na której mieszkali Kudelscy i Sawickie, a szukam metryki możliwe ze z tego kościoła Św. Pawła.
Mam takie dane z ksiąg wieczystych przy zakupie Ujazdka ze w dniu 13 lutego 1798 roku Jan Bonawentura Sawicki i Agnieszka z Kudelskich brali ślub, ale gdzie, tego nie pisze. Z innej metryki ze ślubu pradziadka Onufrego z Marianną Piskorską w Łagowie ( koło Opatowa) w 1807 roku, jest odpis gdzie ksiądz Piotr Kudelski z Kudelczyna w 1814 roku ten odpis pisał i jest tam za świadka brat Agnieszki, to Łukasz Kudelski z Rytwian, tam był w tym zamku w Rytwianach wtedy Sąd i pewnie tam mieszkał i pracował.
A z kolei ten ksiądz potem Dziekan w Bodzentynie P. Kudelski, też jest bratem tej Agnieszki i jeszcze jednej siostry Karoliny która wyszła za brata Bonawentury - Filipa Sawickiego. A ślub ich może być jak wrócił Filip z wojska od Napoleona, czyli od roku 1814 w naszą stronę lata. Władysław, jak by Ci się takie coś trafiło, to dla mnie coś wspaniałego by było, pozdrawiam ; Julian
Paula_Papież

Sympatyk

Sandomierz

Post autor: Paula_Papież »

Witam.
Mam pytanie. Czy księgi Katedry w Sandomierzu są dostępne?

Dziękuje Paulina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Sandomierz

Witam, jeśli chodzi o księgi z tamtej katedry w Sandomierzu, to są chyba od 1818 roku, to po prawo jak się wyjdzie z tylnych wielkich drzwi i czynne bodajże 2 godziny. Za to w bibliotece diecezji jest kilka ton starych ksiąg i w tym i metrykalne z lat od 1600. W AP są od 1810 r. i metryki i notariaty, bardzo miła obsługa wszędzie ( i smaczne lody np. w zielonej budce z 1563 r. ). Tylko dzwonić, pytać, a samo archiwum kościelne jest na przeciw małych drzwi katedry i w piwnicach, ma akta powojenne, czyli od 1945 r. ; pozdrawiam - Julian
Paula_Papież

Sympatyk

Sandomierz

Post autor: Paula_Papież »

a w tym Archiwum Państwowym to onao jest w Sandomierzu?. Natomiast to archiwum kościelne to też trzeba się umawiać wcześniej czy wystarczy podejść?
Nie bardzo wiem gdzie szukać tych ksiąg w samej Katedrze. Tam gdzie kancelaria?

Pozdrawiam Paulina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”