Starszy jego syn generał-lejtnant Никита Петрович Панкратьев (Nicias Pankratieff) był w latach 1833-36 gubernatorem wojennym Warszawy, tu się po raz drogi ożenił, w Warszawie zmarł i został pochowany na cmentarzu prawosławnym.
Młodszy z synów porucznik Феофил Петрович Панкратьев (Teofil Pankratiew) także sprawował urząd gubernatora tyle, że w Chersoniu.
Poluję na ich herb.
Pobieżny przegląd internetu nie dał rezultatu. Na kilka takich pytań trafiłem i albo zostały bez odpowiedzi albo odpisywano, iż w takim czy innym „herbarzu/spisie” ich nie odnaleziono.
Chyba wujek Google wyrzucił mi raz zdanie o tym, że rodzina o tym nazwisku nie miała zatwierdzonego herbu - strona jednak była zablokowana o ile dobrze pamiętam, więc nie wiem czy informacja mogła dotyczyć tych Pankratiewów.
Zakładając możliwość, iż przyznanego/zatwierdzonego herbu nie mieli wydaje się jednak, że ze względu na stanowiska, jakie piastowali mało prawdopodobnym jest, iż żadnego herbu nie używali.
Czy varsavianiści nie dysponują może jakimś dokumentem opieczętowanym przez Nikitę Pankratiewa?
A może ktoś bieglej poruszający się po forach rosyjskich mógłby taki temat sprawdzić albo rzucić gdzieś zapytanie w tej sprawie?
Dodam, że w rodzinnym wywodzie przodków w miejscu herbu figuruje tylko zastępczo monogram na tarczy (bez korony rangowej). Pokolenie prawnuków/wnuków, więc pamięci o herbie nie zachowało, choć pochodzenie rodu Pankratiewów oceniane musiało być wysoko, może nawet zbyt wysoko. W swoim dzienniku guwernantka córki Teofila zapisała, że „Julie Pankratieff was the daughter of a Russian prince”
Pozdrawiam
Hubert