Mapa I Rzeczypospolitej z zaznaczonymi parafiami

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Lipka_Agnieszka »

Czy istnieje gdzieś mapa I Rzeczypospolitej z zaznaczonymi parafiami oraz z datami ich erygowania?
Jeśli nie ma, to może pokusić się o stworzenie takowej? Bardzo by nam wszystkim pomogła..

A jeśli istnieje to będę wdzięczna za podanie linku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Agnieszka Lipka
www.lipka.org.pl
Awatar użytkownika
Adamiec_Walenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Adamiec_Walenty »

Myślę, że bardzo pomocne będzie to: http://www.kami.net.pl/kresy/ . Pozdrawiam.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jedynie w zakresie kresów IIRP jednak zawsze coś na początek.
Przydałaby się tak podstawowa mapa sieci parafialnej w IRP.
Wystarczyłyby na początek same miejscowości parafialne z latami istnienia parafii, bo wiadomo, że granice zmienne są i na jednej mapie wszystkiego nie dałoby się zmieścić. Później można by było spróbować opracować takie mapy już z granicami diecezji dekanatów i parafii, dla konkretnych okresów np. 1569, czyli roku zawarcia Unii Lubelskiej i późniejszych okresów, dla których już zachowały się księgi, a więc miałaby również wymiar praktyczny.
Ja dla terenów które badam takie podstawowe mapki mam, w przypadku diecezji lubelskiej pojawił się nawet atlas zawierający kilka takich map co prawda jedynie od XIX wieku bo diecezja istnieje od roku 1805 ale obejmowała również tereny dzisiejszej siedleckiej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

topic był i już nie jest "w internecie" - nie znam

a obok trochę: (teraz już nie obok, a w zmienionym temacie
drukiem - wyszło (kilka wydań), bez dat, np Litak Stanisław: Struktura terytorialna kościoła łacińskiego w Polsce w 1772 roku"
i pomimo opisu "na podstawie badań w...., ....,Watykanie"
wątpliwości co do niektórych oznaczeń są -niewyjaśnione, bo nie ma przypisów "do każdego znaczka"

Kilka prac naukowych (w tym doktorskich) o parafiach (np "sieć parafialna na Mazowszu" "sieć parafialna na...") się zdarzyło

[reszta wypowiedzi -po zmianie tematu straciła poprzedni sens - usuwam]
Ostatnio zmieniony pn 10 gru 2012, 13:46 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 3 razy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

dpawlak pisze:Przydałaby się tak podstawowa mapa sieci parafialnej w IRP.
Wystarczyłyby na początek same miejscowości parafialne z latami istnienia parafii, bo wiadomo, że granice zmienne są i na jednej mapie wszystkiego nie dałoby się zmieścić. Później można by było spróbować opracować takie mapy już z granicami diecezji dekanatów i parafii, dla konkretnych okresów np. 1569, czyli roku zawarcia Unii Lubelskiej i późniejszych okresów, dla których już zachowały się księgi, a więc miałaby również wymiar praktyczny.
Darku, dokładnie o czymś takim myślę. Bo podstawowe dane to każdy z nas pewnie ma.
Dość często szukałam na mapie dalszych miejscowości i sprawdzałam w necie informacje o erygowaniu parafii. A można by to zebrać na jednej mapie składającej się tylko i wyłącznie z parafii. Żadnych innych miejscowości nie trzeba, bo przecież w dużych miastach parafie były zawsze.
A granice prafii i dekanatów można by dorysować pózniej, bo najpierw trzeba by ustalić te graniczne daty.
Według mnie ta data 1569 jako początkowa jest jak najbardziej OK. Wcześniej w zasadzie nie było (albo na pewno nie było) ksiąg metrykalnych.

Granice parafii i dekanatów trzeba by wrysować za każdym razem, czyli przy każdym roku przejściowym. Daty graniczne to trzeba by ustalić w zależności od tego co się w kościele działo.

Podstawową bazę parafii można wziąć z opoki.
Tylko na mapę Polski nie mam pomysłu :-(
Ale razem na pewno dalibyśmy radę!

Wysłany: 10-12-2012 - 10:59*
Sroczyński_Włodzimierz pisze:wniosek - tak przydałoby się :) ale wymaga nie "przerysowania" ale porządnego zrobienia
Włodku,
porządne zrobienia zostawiam tym, któzy się na tym znają. Ja myślę o podstawowej mapie do poszukiwań genealogicznych.
A jeśli zostanie ona rozbudowana do porządnego opracowania to tylko cieszyłabym się.

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Lipka_Agnieszka pisze:A można by to zebrać na jednej mapie składającej się tylko i wyłącznie z parafii. Żadnych innych miejscowości nie trzeba, bo przecież w dużych miastach parafie były zawsze.
Gdyby dało się to zrobić zbiorowo (kilka osób robi swój kawałek), to za lubelskie mógłbym się zabrać przy kodowaniu danych na podkładzie jakiejś mapy, czy będzie to google map, czy inne rozwiązanie, to już inna sprawa.
Według mnie ta data 1569 jako początkowa jest jak najbardziej OK. Wcześniej w zasadzie nie było (albo na pewno nie było) ksiąg metrykalnych.
Uchwały soboru trydenckiego (w tym obowiązek prowadzenia ksiąg metrykalnych w parafiach) zostały przyjęte w 1564 przez króla na sejmie w Parczewie. Ich wdrażanie trwało trochę, starszych niż końcówka XVI wieku nie znam, zapewne nie było. Datę zaproponowałem ze względu na ważny moment w historii i szczególnie duży zasięg terytorialny jaki obejmowała wówczas Unia.
Podstawową bazę parafii można wziąć z opoki.
Tu na portalu też jest taki katalog zasobów metrykalnych.
Można go zbiorowo uzupełniać o brakujące parafie.
Są skorowidze i tabele miast i wsi czy schematyzmy, danych w bród a spisywanie z tekstu drukowanego łatwiejsze niż ręcznych bazgrołów.
Wychodzi zresztą seria publikacji schematyzmów poszczególnych diecezji w XIX wieku. Jednak jest to ogrom pracy przy jednoczesnym stosunkowo łatwym dotarciu do tego co już jest samodzielnie, więc może presja na powstanie takiej syntezy mniejsza.
Tylko na mapę Polski nie mam pomysłu :-(
Ale razem na pewno dalibyśmy radę!
Tak swoją drogą NAC/AP-y coś tam wspominały o zrobieniu (geo)graficznego dodatku do pradziada tak przynajmniej wspominał Włodek po ostatnim spotkaniu NAC z PTG - tak coś mi się kojarzy.
Lipka_Agnieszka pisze:Ja myślę o podstawowej mapie do poszukiwań genealogicznych.
Kiedyś takie coś próbowałem zrobić na bazie google dla województwa lubelskiego, ale po przyjęciu bodaj dwustu punktów odmówił dopinania następnych, nie wiem może jest limit na ilość wpinek na jednej mapie? Sama diecezja lubelska to ponad 260 parafii r-k, a gdzie greko-katolickie prawosławne ewangelickie itd., diecezje są mniejsze niż województwa więc tak naprawdę w danym województwie trzeba się liczyć z minimum 500 takimi parafiami. Robienie odrębnych mapek dla każdego dekanatu nie da obrazu całości i będzie uciążliwe. Nie znam się na google map za dobrze ale gdyby się dało chociażby zrobić mapki dla poszczególnych województw, a na wschodzie guberni czy innych odpowiedników regionów to już by mogło być ciekawie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

del
Ostatnio zmieniony pn 10 gru 2012, 19:34 przez Bea, łącznie zmieniany 1 raz.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Beato,

oczywiście, że każdy może stworzyć własną. I zapewne tworzy.
Ale ja mówię o tym, że jak się stworzy jedną dla całej Polski, to będą mogli z niej korzystać także Ci, którzy nie mają tyle samozaparcia.

A I Rzeczypospolita dlatego, że miała największe granice, więc mielibyśmy opracowany największy teren.

PS:
A co do porządnego zrobienia to miałam na myśli zakres terytorialny parafii, a nie fizyczne wykonanie.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to nie jest kwestia "wiedzy informatycznej" czy zmysłu estetyki
wydaje mi się, że nie każdy jest w stanie przygotować w formie nawet nie mapki, a tekstowej: spisu parafii (tylko siedziby nie granice) z dowolnego zakresu (czas, miejsce)
nie mówię o całej I RP, czy całym np Królestwie
ale nawet "kawałek" obszaru i 100 lat - będzie problemem

delikatniej powiem - nie dla każdego będzie problemem, ale dla większości
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Nie jestem techniczny w zakresie wymaganych przy projekcie umiejetnoci, ale, moze to co napisze natchnie kogos z wiekszymi mozliwosciami.

siec parafialna...
- mozna by zaczac np Rejestru diecezjow F. Czaskowkiego. - nie do konca pokrywa sie z obecnym ksztaltem panstwa, ale... cos na poczatek.
- siec biezaca mozna zbudowac w oparciu o dane zawarte na stronach poszczegolnych diecezji. bardzo czesto podawane sa tam rowniez informacje o zmianach terytorialnych

sama mapa zas...
Oczami wyobrazni widze mape dynamiczna, zrobiona np we flashu.
W panelu obok mamy do wyboru rozne diecezje. "click" i mamy odpowiednia mape.
"suwak" na osi czasu pozwala nam "przeskoczyc we wlasciwy okres i zobaczyc ja w nim ksztaltowaly sie granice i siec parafialna danej diec.

zatrymujemy sie np w 1880 (click) w jakis dekanat na mapie i rozwija sie lista z parafiami, a w podliscie wykaz przypisanych do danej parafii miejscowosci (aktualny zgodnie z rokiem w jakim przegladamy).

Popusczajac dalej wodze fantazji widze wyszukiwarke miejscowosci, ktora w odpowiedz na zapytanie podaje liste miejscowosci do wyboru. wchodzac w zakladke danej miejscowosci pojawia sie nam skrocona historia miejscowosci z inf. w jakim okresie czasu do jakiej parafii nalezala.

----------------------
Pewnie mozna prosciej i rownie funkcjonalnie, ale fantazja w mysl sw pewnej piosenki z dziecinstwa:
"bo fantazja, bo fantazja,
bo fantazja jest od tego,
aby bawic sie, aby bawic sie,
aby bawic sie na calego."
Pozdrawiam
Wojciech P.
Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Włodku,

toć nie wymagam tego od większości.
Pomyślałam, że każdy mógłby swoje 5 groszy dorzucić - z tego rejonu, który zna. Darek zaoferował Lubelskie. Ja mogę Podlasie. Ktoś inny Pomorze, albo jego mały kawałeczek.
Nic na siłę.

Wojtku,
Ja nawet nie marzyłam o takiej mapie :)
Ale kto wie - może dzisiaj zwykła płaska mapa, a za dwa - trzy lata będzie taka, o jakiej piszesz? :)
Pozdrawiam,
Agnieszka Lipka
www.lipka.org.pl
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

też tak kiedyś myślałem:))))
ale może się zmieniło i będą chętni do zrobienia, czy też współuczestnictwa: jeśli nie "na mapę od razu" to dane do mapki/map

pozdrawiam!

PS "kazdy" był polemiką z Beą
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Problem opracowania map odwzorowujących strukturę parafialną kościoła katolickiego okresowo powraca w dyskusjach na różnych forach. Nie obraźcie się ale zarówno ta dyskusja jak i na innych forach zawierają sporo naiwności. Nie macie świadomości ile trudu trzeba ponieść by dojść do tego etapu. Dwa lata temu pisałem o swoim projekcie „Parafia – kompendium wiedzy”. Za ok. dwa miesiące skończę I etap realizacji tego projektu (w odniesieniu do Diecezji Chełmińskiej – parafie dla których księgi metrykalne przechowywane są w AD Pelplin) i wtedy opublikuję kompleksowy artykuł omawiający założenia i sposób wykorzystania zawartych w nim informacji. Teraz w skrócie powiem tylko tyle. Dla opracowania tego typu map (w osi czasu) konieczne jest uprzednie opracowanie historii wszystkich parafii w zakresie informacji:
- data erygowania
- data przyłączenia jako filii
- data reaktywacji istnienia
- data likwidacji parafii
- zasięg terytorialny dla powyższych i pośrednich dat

Pozdrawiam

Janusz
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

- Panie Januszu - alez ja mam pelna swiadomosc ogromu pracy jaki wymaga realizacja takiego pomyslu

- tego nie mozna robic regionami/wojewodztwami - tylko i wylacznie diecezjami

Jest rejestr diecezjow i czas obecny, wzglednie okres przedwojenny. mozemy zapomniec o mapie, ale mozna zrobic zestawienia dla tych okresow. Mozna tu sie posilkowac wikipedia np.:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5% ... %931918%29

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5% ... 18-1939%29

dalej - mozna wykorzystac geneteke i metryki. w plikach zrodlowych jest przeciez rubryka: miejscowosc.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Wojtku

Na wstępie jedna uwaga. Tutaj sobie nie „Panujemy”. A to co piszesz – całkowicie błędne założenie. W tych pracach należy oprzeć się na dokumentach kościelnych (gdzie także występują błędy), pozostałe źródła traktując jako materiał pomocniczy. Powód – zbyt duża ilość błędów.

Pozdrawiam

Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”