Ciekawe zdjęcia.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Chciałbym prosić o pomoc w dostarczeniu informacji na temat paru zdjęć.
A mianowicie, chciałbym prosić o pomoc w "odszyfrowaniu" co do miejsca wykonania tego zdjęcia. Gdzie może znajdować się ten kościół ? I czy to przypadkiem nie jest cerkiew ? Może ktoś wie, gdzie stoi ta świątynia ? Zdjęcie to zostało prawdopodobnie zrobione w latach 60. XX wieku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c3 ... 41378.html
To zdjęcie (jeżeli tak to można nazwać, ze względu na jego stan) przestawia mojego prapradziadka. Czy mógłby mi ktoś pomóc co do pochodzenia ? Czy np. po mundurze można dowiedzieć się skąd pochodził i gdzie mieszkał ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb6 ... 4ec51.html
Natomiast tutaj chciałbym prosić o pomoc w odczytaniu zapisu na odwrocie fotografii :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f3 ... 052a1.html
Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
A mianowicie, chciałbym prosić o pomoc w "odszyfrowaniu" co do miejsca wykonania tego zdjęcia. Gdzie może znajdować się ten kościół ? I czy to przypadkiem nie jest cerkiew ? Może ktoś wie, gdzie stoi ta świątynia ? Zdjęcie to zostało prawdopodobnie zrobione w latach 60. XX wieku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c3 ... 41378.html
To zdjęcie (jeżeli tak to można nazwać, ze względu na jego stan) przestawia mojego prapradziadka. Czy mógłby mi ktoś pomóc co do pochodzenia ? Czy np. po mundurze można dowiedzieć się skąd pochodził i gdzie mieszkał ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb6 ... 4ec51.html
Natomiast tutaj chciałbym prosić o pomoc w odczytaniu zapisu na odwrocie fotografii :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f3 ... 052a1.html
Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
pierwsze zdjęcie to zdecydowanie jest cerkiew. niestety ja nie potrafię powiedzieć gdzie konkretnie.
Napis jest po ukraińsku: "Na spomyn pereduszych dniw dlja Beni [chyba] podpisał się o ile się nie mylę Hryc' - ukraińskie zdrobnienie imienia Hryhorij (pol. Grzegorz)
Napis jest po ukraińsku: "Na spomyn pereduszych dniw dlja Beni [chyba] podpisał się o ile się nie mylę Hryc' - ukraińskie zdrobnienie imienia Hryhorij (pol. Grzegorz)
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Ze szczątkowych informacji, które posiadam mogę powiedzieć , że w 99 % jest to gdzieś na Kresach. Czy może być to cerkiew grokokatolicka ? Mój pradziadek był księdzem polskokatolickim, a to jest zdjęcie jego i jego brata, który był kapłanem najprawdopodobniej grekokatolickim. Chciałbym się dowiedzieć, gdzie zostało wykonane to zdjęcie ?
Ciekawe zdjęcia.
Ksiądz jednak chyba najszybciej katolicki...
Jesteś pewien, że to musi być mundur?
Jesteś pewien, że to musi być mundur?
Pozdrawiam - Joanna
"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
tak, z wielkim prawdopodobieństwem to jest cerkiew grekokatolicka.
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Ciekawe zdjęcia.
Poczekaj, ale w sutannie stoi który z braci?
Pozdrawiam - Joanna
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Raczej ksiądz grekokatolicki. Ojciec tych braci był wyznania grekokatolickiego i ci braci również byli grekokatolikami. Natomiast ich matka była Polką (bo ojciec był Ukraińcem) i chodziło do kościoła rzymskokatolickiego. A co do munduru to nie mam pewności. Zaobserwowałem tam jeszcze czapkę, która leży z lewej strony na stoliku.
Na zdjęciu znajdują się dwaj bracia. Ten w centrum fotografii, lepiej widoczny w stule to jest jego parafia i kościół. Natomiast na prawo od niego stoi mój pradziadek, też w stule .
Na zdjęciu znajdują się dwaj bracia. Ten w centrum fotografii, lepiej widoczny w stule to jest jego parafia i kościół. Natomiast na prawo od niego stoi mój pradziadek, też w stule .
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
a nie jest tak, biorąc pod uwagę Twoją podpowiedź, że po lewej stronie (patrząc od widza) stoi ksiądz polskokatolicki a po prawej grekokatolicki?
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Ten ksiądz z czapką na głowie to jest brat mojego pradziadka. Mój pradziadek nie ma nakrycia głowy. Pradziadek został wyświęcony we Lwowie w 1935 roku. I całe życie pełnił funkcję kapłana w kościołach polskokatolickich. Ślub brał w kościele mariawitów. Także tutaj sam stoję przed wielkim znakiem zapytania czy był on wyświęcany w kościele grekokatolickim ??? A to zdjęcie zostało wykonane na 100 % przed kościołem w którym urzędował brat pradziadka.
Ciekawe zdjęcia.
Właśnie podobnie myślę jak Witek - o perspektywie....
Na cerkiew wskazuje kilka rzeczy, ale są też przesłanki, które mogą wskazywać na molennę... Choć kapłani nie za bardzo.
Na cerkiew wskazuje kilka rzeczy, ale są też przesłanki, które mogą wskazywać na molennę... Choć kapłani nie za bardzo.
Pozdrawiam - Joanna
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Zdjęcie mogło zostać wykonane gdzieś w okolicach miejscowości Stryj, gdzie leży jeden z braci .
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
skoro był księdzem polskokatolickim, nie mógł być wyświęcany w kościele grekokatolickim, no chyba, że wcześniej był księdzem unickim, a potem zmienił wyznanie, ale tutaj nie znam się na szczegółach jak to mogło przebiegać. zdjęcie może być po prostu pamiątką ze spotkania braci, którzy byli kapłanami dwóch różnych wyznań.
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Hmm, tylko tutaj przekazy rodzinne mówią o tym, iż jako synowie (bo mieli jeszcze dwóch braci), wszyscy z ojcem chodzili do cerkwi, a córki z matką do koscioła rzymskokatolickiego. I z tego co wiem był wyświęcany we Lwowie w cerkwi grekokatolickiej .
A czy jakieś nowe pomysły dotyczące zdjęcia z mundurem ?
A czy jakieś nowe pomysły dotyczące zdjęcia z mundurem ?
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
No to skoro tak wiesz, warto przy tym pozostać.
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
A zdjęcie z mundurem nic sobą nie mówi ?