Rejestry podymnego woj. trockie 1690 i lubelskie 1676
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Czy ktoś ma może dostęp lub wie, gdzie znaleźć Rejestry podymnego WKL województwa trockiego 1690 oraz Rejestry podymnego woj. lubelskiego 1676 (lub jakikolwiek inny)?
Kasia
Kasia
-
Wiesław_Doboszyński

Jestem w posiadaniu rejestrów podymnego woj. trockiego oraz wileńskiego.Jak mogę pomóc?
Wiesław
Wiesław
Możesz wkleic adres na forum do tych rejestrów,miałbyś spokój a my łatwy dostęp do tej lektury.
Zygmunt
Zygmunt
Re: Rejestry podymnego woj. trockie 1690 i lubelskie 1676
Napisałam PW.Wiesław_Doboszyński pisze:Jestem w posiadaniu rejestrów podymnego woj. trockiego oraz wileńskiego.Jak mogę pomóc?
Wiesław
Kasia
-
Sawicki_Julian

Witam Wiesławie, czy mogę zapytać, czy są w tych województwach wileńskim, trockim czy lubelskim z tych lat powyżej podanych nazwiska - Sawicki, jeśli tak to moja prośba by jakoś mi chociaż w skrócie to przesłać, pozdrawiam i z góry dziekję - Julian
Panie Wiesławie !
Proszę o sprawdzenie czy w województwie trockim występowało nazwisko Urbanowicz?
Pozdrawiam i dziękuję .
Danka
Proszę o sprawdzenie czy w województwie trockim występowało nazwisko Urbanowicz?
Pozdrawiam i dziękuję .
Danka
-
julia_jarmola

-
Wiesław_Doboszyński

Mam dostęp do rej. podymnego woj. trockiego i wileńskiego (pisownia oryginalna):Sawicki_Julian pisze:Witam Wiesławie, czy mogę zapytać, czy są w tych województwach wileńskim, trockim czy lubelskim z tych lat powyżej podanych nazwiska - Sawicki, jeśli tak to moja prośba by jakoś mi chociaż w skrócie to przesłać, pozdrawiam i z góry dziekję - Julian
- Sawicki Izajasz i Piotr Wróblewski 1 dym – Gobiaty Bobrowniki, woj. trockie, powiat grodzieński , parafia jałowska
woj. wileńskie
- Wilno,
Piąta kwatera, zaczyna się od Bramy Rudnickiej ulica na przedmieściu do ś. Stefana: domek Jerzego Sawickiego jeden;
Szósta kwatera, od Saskiej Bramy idąc na Zarzecze - domek Symona Sawickiego, ubóstwo
- Powiat oszmiański, parafia krewska,
Czerkasowszczyzna Bałabanowszczyzna (w kop. Bałabowszczyzna) jm. P. Jerzy Daniel Sawicki, teraz jm. P. Stanisław Owierkowicz (1 dym)
- Powiat brasławski, Pole Arcimowicze, Arcimowicze: p. Symon Sawicki, 1 dym
pozdrawiam
Wiesław
-
Wiesław_Doboszyński

Witam,mdanka pisze:Panie Wiesławie !
Pozdrawiam i dziękuję .
Danka
podane nazwisko występuje tylko raz:
woj. trockie, pow. kowieński,
Ród Żegzdów (wg popisu wojskowego z 1567 r. Żezdrów za Kownem): p. Stanisław Urbanowicz 1 dym
pozdrawiam
Wiesław
-
Misiurek_Dariusz

- Kontakt:
Panie Wieslawie bardzo prosze o sprawdzenie czy występują tam nazwiska Misiurek, Byra, Grząśko. Pozdrawiam i dziekuje. Dariusz
-
Wiesław_Doboszyński

Witam,julia-jarmola pisze:Witam!
Mam ogromną prośbę o sprawdzenie nazwisk: Rewkowski, Jarmoła.
Dziękuję za trud.Julia J.
nazwisko Rewkowski wystepuje w:
woj. trockie;
powiat grodzieński, parafia kryńska,
Pietraszewicze: p. Barbara Łabowska (z Rewkowskich) żona Łukasza Łebkowskiego , zmarła po 1691 r. - 1 dym
woj. wileńskie
pow. wiłkomierski, Owile: p. Jan Rewkowski (w rękopisie Refkowski) – 30 dymów
Nazwisko Jarmoła nie występuje
Pozdrawiam
Wiesław
-
Sawicki_Julian

Czy w takich rejestrach umieszczano wszystkie miejscowości, wsie i miasteczka danego województwa, czy tylko jakieś wybrane lub może te większe?
Pytam, bo dzięki uprzejmości Pana Wiesława wiem, że żadnej z wielu moich wsi nie ma w tym rejestrze.
Być może część wsi miała zmienione nazwy w tamtych czasach lub jeszcze nie istniała, ale wieś Giby (kiedyś Heret, Herety, Gieret) była założona ok. 1594r, więc na pewno wtedy istniała, a nie ma jej w rejestrze.
Z mapki Polski XVII wieku wynika, że na pewno leżała w woj. trockim.
Z tej wsi pochodzi najwięcej moich przodków, głównie z pierwszych osoczników.
Kasia
Pytam, bo dzięki uprzejmości Pana Wiesława wiem, że żadnej z wielu moich wsi nie ma w tym rejestrze.
Być może część wsi miała zmienione nazwy w tamtych czasach lub jeszcze nie istniała, ale wieś Giby (kiedyś Heret, Herety, Gieret) była założona ok. 1594r, więc na pewno wtedy istniała, a nie ma jej w rejestrze.
Z mapki Polski XVII wieku wynika, że na pewno leżała w woj. trockim.
Z tej wsi pochodzi najwięcej moich przodków, głównie z pierwszych osoczników.
Kasia
-
julia_jarmola

-
Wiesław_Doboszyński

Witam, żadne z podanych nazwisk nie występuje w rejestrachMisiurek_Dariusz pisze:Panie Wieslawie bardzo prosze o sprawdzenie czy występują tam nazwiska Misiurek, Byra, Grząśko. Pozdrawiam i dziekuje. Dariusz
pozdrawiam, Wiesław