Borzęcki Józef, Baranów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

majsonik

Sympatyk

Borzęcki Józef, Baranów

Post autor: majsonik »

Temat:"Józef Borzęcki Baranów"

Szukam informacji na temat Józefa Borzęckiego włodarza dworu w Baranowie.
Akt zgonu z 1847r: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... bb32e.html
Wiem, że miał syna Szymona i córę Magdalenę.
Na stronie Redbor jest tylko jego akt zgonu.
dpawlak

Nieaktywny

Józef Borzęcki Baranów

Post autor: dpawlak »

Przeglądałeś już zdjęcia aktów na szwa, indeksy geneteki i lubelskich korzeni?
Mam trochę informacji o Borzęckich z Baranowa.
Ciągle zastanawiam się, czy są jakoś spokrewnieni z moją gałęzią z parafii Żabianka.
To nazwisko pojawia się w okolicznych parafiach:
Nowodwór, Gołąb Żyrzyn, Końskowola, a nawet ostatnio trafiło mi się przy indeksacji parafii Łysobyki.
Niestety mam problem ze sklejeniem ich ze swoją gałęzią, bo nie zachowały się starsze akta z Żabianki.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
majsonik

Sympatyk

Józef Borzęcki Baranów

Darku,
Interesują mnie przodkowie Józefa,bo dotarłem do informacji, że jest moim 4x pradziadkiem . W sąsiednich parafiach też szukam ale przodków z innych rodzin :-) Na "tapecie" mam teraz Nowodwór, Łysobyki, Kock, Okrzeja oraz Ryki i Żabianka ( w obydwóch brak informacji w archiwach).
Nie mam informacji na temat jego przodków, być może był powiązany z Antonim Borzęckim, który na początku XIX w. był wójtem gminy baranowskiej ale informacji brak.
Pozdrawiam
Paweł
dpawlak

Nieaktywny

Józef Borzęcki Baranów

Mnie troszkę niepokoją rozbieżności w latach.
Magdalena rodzi się 1844 i Józef ma wówczas 66 lat czyli * ok.1778
Sam Józef umiera w 1847 w wieku 50 lat czyli * ok. 1897 dwadzieścia lat różnicy to jednak sporo.
Szymon zmarł w wieku 20 lat w 1848 czyli urodzony około 1828, a więc ślubu Józefa z Teresą należałoby szukać przed rokiem 1829
Tylko ślubu oraz urodzeń innych dzieci w AP, bo urodzenie Józefa w XVIII wieku, tylko na parafii lub u mormonów w CHR.
Niestety w AP Lublin nie zeskanowano jeszcze lat 1810-1837 pomogłoby to nieco uściślić dane o Józefie.
Moi najstarsi Borzęccy, to Jan i Elżbieta ( 5xpra) mieszkający w Grabowcach Górnych parafia Żabianka. Ich syn urodził się około 1807 roku więc oni są o te około 20 lat starsi, Jan może być z tego samego pokolenia co Józef, kto wie, może bracia.
Legęda rodzinna głosi że mogą pochodzić od Pitra Borzęckiego marszałka dworu księcia Czartoryskiego w Puławach, jak na razie ani obalona ani potwierdzona. Piotr wiekowo może być ojcem Jana, ale o samym Piotrze niewiele wiadomo, wyskoczył jako chrzestny w Końskowoli w 1784. Jest zapisany w kilku pamiętnikach dotyczących dworu w Puławach i to wszystko, czy był powiązany z twoim Józefem albo Antonim nie wiem.
Szukając Borzęckich trzeba uwzględniać, że byli zapisywani różnie:
Borzęcki, Bożęcki, Borzencki, Bożencki nie mówiąc o żeńskich formach.
Tak naprawdę, to w archiwach nie ma tylko Nowodworu, nawet parafia nie ma tych ksiąg wydobyliśmy je z niewiedzy niecały rok temu. Z dwóch ostatnich jest niewiele, bo brak starszych niż 1890 rok.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
majsonik

Sympatyk

Józef Borzęcki Baranów

Mnie też martwi ta rozbieżność. Być może przy zgłaszaniu śmierci nie wiedzieli ile ma lat i tak wyszło. Druga możliwość to, że było dwóch Józefów ale to raczej mało prawdopodobne.
Trzeba czekać na nowe ( starsze) skany.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Redbor
Kontakt:

Józef Borzęcki Baranów

Post autor: Redbor »

Witajcie. Ostatnio wykonałem heroiczny czyn. Przejrzałem wszystkie dostępne w internecie indeksy metrykalne pod kątem nazwiska Borzęcki i w oparciu o nie zaktualizowałem dane na swojej witrynie. Są pod adresem:
http://www.redbor.pl/genealogia/dokumenty/metryki.htm
Może fakt że teraz wszystkie dane są w jednym miejscu pomoże Wam w dedukcji. Ja również będę starał się to jakoś poskładać ale nie ukrywam zajmie to chyba parę lat. Obecnie mam już ponad tysiąc wpisów metrykalnych a cały czas przybywają nowe. Co gorsze większość wpisów w indeksach jest bardzo lakoniczna i nie ma dołączonych fotokopii metryk a więc będę musiał sam się o nie postarać. To niestety też potrwa i będzie sporo kosztować. A przy okazji postanowiłem założyć tu na forum osobny post dotyczący Borzęckich. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
dpawlak

Nieaktywny

Józef Borzęcki Baranów

Heh. Ja właśnie wczoraj dorzuciłem resztę indeksów z Gołębia, w tym śluby od 1867, ostatni rok zgonów z 1906, a parę dni wcześniej całość urodzeń, wszystko na podstawie zdjęć ze szwa. Owszem indeksy podstawowe, ale dzięki nim można już dotrzeć do wybranych zdjęć zawierających nazwisko Borzęcki. Dotarcie do nich dzięki linkom do szwa, to kwestia kilku kliknięć i całkiem sporo materiału ma się za darmo, poświęcając nieco czasu.
Robienie dokładniejszych indeksów, to też robota na lata i kiedyś będę je uzupełniał. Na razie dokładne jest dla mnie sens robić tylko z materiałów, których opublikować się nie da, bo nie zgody na publikację. Jak doczekam czasów, że źródeł przestanie przybywać, to się wezmę za wzbogacenie indeksów o dodatkowe dane.
Informację o gałęzi z Gołębia wyślę zresztą skrzynkę.
nowak

Sympatyk
Legenda

Józef Borzęcki Baranów

Post autor: nowak »

Jeśli interesuą cie akty Borzęckich z Sokoliny podaj adres e-mail
Pozdrawiam Grażyna
tadeuszszambora
Adept

Post autor: tadeuszszambora »

Czy ktoś z Państwa może mi udzielić informacji, gdzie mogę przekopać rejestry parafi Baranów k/Lublina poczowszy od roku 1912 wstecz. Interesuje mnie nazwiska: Kurek, Marusak, Kosowski, Szambora z miejscowości Wola Czółnowska.
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

tadeuszszambora pisze:Czy ktoś z Państwa może mi udzielić informacji, gdzie mogę przekopać rejestry parafi Baranów k/Lublina poczowszy od roku 1912 wstecz. Interesuje mnie nazwiska: Kurek, Marusak, Kosowski, Szambora z miejscowości Wola Czółnowska.
Dzień dobry,

najprostszym i najszybszym sposobem będzie przeszukanie Regionalnej Bazy Regestrów Ksiąg Metrykalnych Lubelszczyzny na portalu LUBGENS.EU, gdzie wśród niemal 3000000 (trzech milionów) indeksów znajdzie Pan ponad 18000 regestrów ksiąg metrykalnych z parafii rzymskokatolickiej pw. św. Jana Chrzciciela w Baranowie z lat 1810-1945 (dokładny inwentarz spisanych źródeł TUTAJ), a w PoMOCniku Badacza znajdzie Pan między innymi linki do ksiąg online, opublikowanych na stronach szukajwarchiwach.pl (Baranów).

Osoby chętne mogą też dołożyć swoją cegiełkę do budowy Portalu poprzez indeksację brakujących w bazie roczników lub podpinanie linków do już spisanych źródeł.

HTH

(-) Tomek Wojtaszek
tadeuszszambora
Adept

Post autor: tadeuszszambora »

Serdeczne dzięki Panie Tomaszu. Już siedzę i wertuje akta. Pozdrawiam z Mazur.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”