Pazera, Rutkowscy, Brodzińscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Urszula_Pogoń

- Kontakt:
Pazera, Rutkowscy, Brodzińscy
Poszukuję informacji o losach Józefa Pazery, który ur. się w 1865 r. w Pstroszycach pod Miechowem, a także informacji o jego potomkach. Jako młody człowiek Józef Pazera wyjechał do Klimontowa Sosnowieckiego, tam założył rodzinę i tam zamieszkał, tam taż mieszkały jego dzieci - moja mama była u nich przed wojną 1939 r. Podobno Józef miał kilkoro dzieci, min. synów Władysława i Antoniego oraz córki: Franciszkę, Stanisławę i Janinę. Jedna z córek poślubiła wdowca nazwiskiem Rutkowski (i miała tylko pasierbów), druga wyszła za mąż za Brodzińskiego. O synach wiadomo mi tylko tyle, że Władysław ur. się ok. 1885-1890, zaś Antoni był sporo młodszy od niego (był najmłodszym dzieckiem Józefa, ur. ok. 1920). Podobno jeden z nich wyjechał na tzw. Ziemie Odzyskane lub popłynął za ocean - w tej kwestii w mojej rodzinie funkcjonują różne przekazy. Ponieważ są to odległe czasy być może niektóre podane przeze mnie daty mogą nie odpowiadać prawdzie. Ale Jóżef Pazera naprawdę żył i na pewno jego córki nazywały się - Rutkowska i Brodzińska. Proszę o pomoc