Aleksander Fijał - próba ustalenia losów wojennych

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MagdaBilska »

Witam :)
Od kilku lat próbuję ustalić wojenne losy brata mojej babci - Aleksandra Fijał ur w 1913 roku w Zastawiu.
W sierpniu 1939 roku miał kończyć służbę wojskową w Brześciu nad Bugiem. Jego szwagier pojechał po niego z cywilnym ubraniem, jednak Aleks z powodu sytuacji politycznej nie został wypuszczony do domu.
Z tego okresu pochodzi poniższe zdjęcie ( wuja to ten żołnierz bez odznaki).

Obrazek

W toku moich dalszych poszukwiań przez PCK i Bad Arolsen ustaliłam, że 7.10.1944 trafił do KL Mauthausen, gdzie 5.2.1945 zmarł w komando Gusen tego obozu.

To wiem napewno.
Problem pojawia się z ustaleniem jego losów pomiędzy rokiem 1939 a trafieniem do obozu.
Znalazłam w zasobach rodziny poniższe zdjęcie:

Obrazek

Obrazek

a kilka dni temu to:

Obrazek

Obrazek

Mój problem pojawia się właśnie w tym miejscu. Co to za miejsce? Obóz przejściowy ? Obóz jeniecki ? Co to za miejscowość ??

Moja hipoteza jest taka:
Aleksander Fijał wchodził w skład armii gen Kleeberga. (Podobno większość wojska z sierpnia 1939 z Brześcia poszła z gen Kleebergiem). Dostał się do niewoli. Przebywał w obozie przejściowym w Radomiu (znalazłam w internecie wzmiankę, że tam właśnie był obóz przejściowy m.in. dla żołnierzy Września 1939). Mogłaby o tym świadczyć sygnatura na odwrocie obu zdjęć. Muller może być nazwiskiem fotografa, a numery kolejnymi numerami zdjęć wykonanych u niego. (Jedno i drugie zdjęcie dzieli ponad 600 fotografii ??) W Radomiu w okresie przedwojennym, a może także w wojnę działał znany zakład fotograficzny Ludwika Müllera przy ulicy Kilińskiego 15.
Szukałam tej sygantury w sieci, ale niestety nie mogę jej nigdzie znależć :/
Będę wdzięczna za jakieś sugestie gdzie i jak szukać dalej

Magda
pgorzad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: pgorzad »

Witam,

wg mnie zdjęcia zostały zrobione na robotach przymusowych w Niemczech. Bardzo wielu szeregowych, jeńców wojennych, po działaniach wojennych było wysyłanych do prac w rolnictwie. Za tym, że są to pracownicy przymusowi przemawiają romby (prawdopodobnie z literą P = Pole, czyli Polak) oraz zabudowania gospodarskie w tle - pierwsze zdjęcie.
Jako pierwsze (wcześniej) zostało prawdopodobnie zrobione zdjęcie nr2 (jeńcy mają na sobie jeszcze mundury), a gdy mundury zużyły się jeńcy musieli założyć w ubrania cywilne. Aby wyróżnić ich spośród Niemców nakazano im naszycie rombów. O takiej kolejności robienia zdjęć świadczą też przytoczone przez ciebie numery. 600 zdjęć u fotografa w małym miasteczku, to mogło być nawet 2 lata, a może i więcej. Jeśli chodzi o nazwisko Mueller, to jest bardzo popularne nazwisko niemieckie.
Możliwe, że twój przodek trafił do obozu koncentracyjnego za próbę ucieczki lub inne "przestępstwo" przeciwko Niemcom.

Pozdrawiam, Paweł
MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MagdaBilska »

Dziękuję za odpowiedź. Też brałam kiedyś pod uwagę taki scenariusz, o którym piszesz. Też mi się wydaje, że to zdjecie nr 2 było wykonane wcześniej, mimo że to pierwsze jest bardziej zniszczone. Może wynika to z różnych sposobów przechowywania?? Pierwszą fotkę dostałam od siostrzeńca babci a druga nie wiem jakim cudem znalazła się w moich zbiorach. Tylko po pieczęci z tyłu złożyłam te dwa zdjęcia "do kupy". Pewnie ten Radom i nazwisko Muller naprowadziło mnie na fałszywy trop. Z pewnością rozwikłaniem zagadki byłoby zidentyfikowanie tej pieczęci.
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”