Kalsztyn, Kalsztein, Kalsztejn

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KalsztynDorota

Kalsztyn, Kalsztein, Kalsztejn

Post autor: KalsztynDorota »

Witam poszukuje wiadomości o nazwisku Kalsztyn,Kalsztain,Kalsztejn,
jaka jest prawidłowa forma tego nazwiska nie wiem w mojej rodzinie występuje właśnie tak jak napisałam wyżej.Poszukuję też osób spokrewnionych z tym nazwiskiem a szczególnie z okolic Włocławka lub Kowala.
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko:Kalsztyn,Kalsztein,Kalsztejn

Post autor: anowi1958 »

Mam w swojej genealogii nazwisko Kalsztajn, nie wiem jak powinno być pisane, jedna z moich praciotek panna Buczkowska wyszła za mąż w Kowalu za Kalsztajna, bodajże Jana, ale dokładnych informacji mogę Ci udzielić gdzieś najwcześniej za tydzień bo teraz mam remont w domu i nie mam dostępu do materiałów.

Iwona
KalsztynDorota

Post autor: KalsztynDorota »

bardzo dziękuje
Ja wiem tylko tyle że mój pradziadek to Józef Kalsztein zmarł w 1931 roku jego żona to Elżbieta zd.Tylkowska i syn a mój dziadek to Stefan Kalsztejn zmarł 1976 roku żona Marianna zd.Suchomska i mieli syna mojego ojca Jan Kalsztyn tera widać to różnice w nazwisku.(w rodzinie dzieci było więcej ale napisałam w skrócie)
BASIAPUSZ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: BASIAPUSZ »

Nazwisko Kalksztejn, Kalkstein występowało i występuje w Skępem, powiat lipnowski.
Bratanina mojej prababci Zofia Bobrowicz wyszła w Skępem za Zygmunta Kalksteina.Później zamieszkała w Kutnie.
Barbara
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Do Kalsztyn Dorota: Mam w rodzinie Kalsztajn, są to bratankowie,bratanice ich dzieci,mego męża.Ich matka była przed i w czasie 2-giej wojny św. dziedziczką majątku, który posiadali /mają prawdopodobnie mapę na płótnie wykonaną przed wojną ich majątku /,córką Franciszka Kalksztajna i Marii Orzechowskiej vel Kalksztajn, a jej - /Marii Orzechowskiej vel Kalksztajn / - matka była z domu Błędowska,a Zula w drzewie Boretii tu na portalu, to ich krewna. Maria to bratowa mego męża - /żona męża brata / od dawna nie żyje. Dzieci Ich mieszkają koło Poznania w Elblągu, w Łodzi itd. Maria córka Błędowskiej jest z drugiego małżeństwa,gdy owdowiała po Orzechowskim,który miał majątki koło Kutna, wyszła za mąż za Franciszka Kalksztajna,z którym miała właśnie Marię, bo po Orzechowskim byli synowie, którzy przed wojną dostali po majątku koło Kutna, a jeden Błędowska spieniężyła i wniosła Franciszkowi jako swoje wiano.Im aż do wojny udało sie mieć majątki,po wojnie reforma zrobiła swoje, a Im też nastąpiły zmiany. Pozdrawiam -Halina
elababcia

Sympatyk

Post autor: elababcia »

Witam,
W Lipnie po wojnie mieszkal pan Miczyslaw Kalksztejn z zona i corka Barbara. Byl farmaceuta.
Barbara, pozniej mieszkala w Szczecinie.

Ela
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Przed wojną i dalej, gdy Polska inaczej wyglądała w granicach, / takie kiedyś oglądałam w internecie materiały naukowe / Rody szlacheckie Kalksteinów były o konotacjach pruskich i polskich,występowałygłównie w Prusach Wsch., ale i w Wielkopolsce i "coś" na Śląsku, było tego jak dobrze pamiętam i sie nie mylę około 150 rodów,największy zbiór majątków w Prusach Wsch. ,licząc to w skomasowaniu, ale byli ONI też podzieleni na czucie sie Prusakami i Polakami. - Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”