Jak wyjaśnić nieobecność osoby w aktach urodzeń?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

magdalenabartnik

Sympatyk

Post autor: magdalenabartnik »

Dzień dobry, jestem początkującym genealogiem i napotkałam dwukrotnie taki problem - z aktu ślubu moich prapradziadków Franciszka Ciamagi i Pauliny Sieradzkiej (gm. Koprzywnica, świętokrzyskie) wynika jasno, że Franciszek miał wtedy lat 23 i urodził się w Malicach. Ponieważ rosyjski znam bardzo słabo, na wszelki wypadek załączam zdjęcie aktu, ale te dane raczej nie ulegają wątpliwości:
http://www.deeptranslations.pl/storage/ ... radzka.jpg
Znalazłam informację, że Malice podlegają gimnie Obrazów, których akta można znaleźć zdigitalizowane w genobazie. Ale Ciamagi ani w tym roku, ani najbliższych latach okolicznych w indeksie nie mogłam znaleźć. To samo stosuje się do matki panny młodej z wyżej opisanego aktu, Katarzyny Sieradzkiej, która zgodnie z aktem urodzenia Pauliny była włościanką z Niedziewic (gm. Koprzywnica), wiek (choć po polsku) trudno odczytać, ale najpiewniej miała lat 16.
http://www.deeptranslations.pl/storage/ ... dzwice.jpg
Przeszukałam indeksy urodzonych z dość długiego okresu ale żadnej Katarzyny Sieradzkiej nie znalazłam (znów, w aktach z genobazy).
Gorąco proszę o radę, ponieważ akta wyglądają na kompletne, te brakujące informacje są dla mnie bardzo cenne i w związku z tym nieoczekiwanym zwrotem akcji zupełnie utknęłam.

Magdalena Bartnik
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

No cóż.
Spotkałam się z tym u siebie.
W akcie ślubu mojego pra...dziadka on osobiście zeznał, że urodził się w Zajeziorzu. Całe jego rodzeństwo znalazłam, a jego nie-. I całkiem przypadkiem trafiłam na akt jego urodzenia w Święcicy. Urodził się w Święcicy właśnie.

A inny przypadek?
Babcia i jej siostra urodziły się w Opocznie. Aktów jednak nie było. Okazało się, że ich ojciec, a mój pradziadek zgłosił obie córki w Radomiu - tam gdzie rodziły się dwie starsze siostry.
Mojego pra..., który rzekomo urodził się w Kiernoziu też nie ma.
Kto to wie, gdzie może być metryka?

No i ten wiek.... z metryk z mojej rodziny też wynikło, że mężczyzna żenił się, mając 43 lata. A on miał... 69! Mogłam szukać do upojenia!!!

Pocieszę Cię jednak, że takie zwycięstwa bardziej smakują. Wydarzenie się robi bliskie świętu. Zabaw się w detektywa i sprawdzaj, najgłupszy nawet, ślad. Powodzenia.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Re: Jak wyjaśnić nieobecność osoby w aktach urodzeń?

Post autor: sponikowski »

magdalenabartnik pisze:...Znalazłam informację, że Malice podlegają gimnie Obrazów, których akta można znaleźć zdigitalizowane w genobazie...
proponuję jeszcze raz na piechotkę sprawdzić... ale nie akta Obrazowa lecz Malic Kościelnych. W genbaza jest to odrębna jednostka: Malice Kościelne i Malice Kościelne 1
magdalenabartnik pisze:...To samo stosuje się do matki panny młodej z wyżej opisanego aktu, Katarzyny Sieradzkiej, która zgodnie z aktem urodzenia Pauliny była włościanką z Niedziewic (gm. Koprzywnica)...
w metryce urodzenia Pauliny jest napisane że Katarzyna była "włościanką z Niedźwic". To nie znaczy, że się tam urodziła!

powodzenia życzę - Sławek

ps. nie gmina ma znaczenia, a parafia
Ostatnio zmieniony wt 22 sty 2013, 18:24 przez sponikowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Magdaleno,
Akt urodzenia Franciszka 99/1862 parafia Malice Koscielne
spis:
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/49
akt tu:
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/20
Katarzyny nie szukalam.

Pozdrawiam
Grazyna
magdalenabartnik

Sympatyk

Post autor: magdalenabartnik »

Grażyno, serdecznie dziękuję za wyszukanie Franciszka!
Jolu, Sławku - dziękuję za cenne rady, rzeczywiście, muszę się uzbroić w cierpliwość i poszukać Katarzyny dalej i głębiej.

Jeszcze raz dziękuję,
Magda Bartnik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”