Nazwisko: Lewandowska

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=2664&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
ajg25

Post autor: ajg25 »

Witam serdecznie!
Moi dziadkowie Andrzej i Feliksa Lewandowscy mieli
córkę Franciszkę *1912.
Pochodzili z Kujaw,Izbica Kujawska, Piotrków
Kujawski, Goczki, bliżej nie określona
miejscowość. Poszukuję od niedawna, więc nie mam
wielu informacji. Pozdrawiam Adam Gruszczyński
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Bardzo polecam;
http://mlewandowski.pl/etymologia.htm
Wladyslaw
gre-ula

Post autor: gre-ula »

witam serdecznie:)

nie posiadam zbyt wielu informacji,ale...

matka mojej prababci : Bronisława Lewandowska (miała dwie siostry: Anastazję i Joannę),urodzona w Galczyczkach. wyszła bardzo młodo za wdowca Antoniego (?) Nowodworskiego. Moja prababcia urodziła się w Augustynowie koło Izbicy (woj.włocławskie).

pozdrawiam

Bronisława Lewandowska była córką Antoniny (z domu Kubickiej) i Józefa, o którym wiem,że w latach 1880-1936 jeździł do Ameryki (wraz z synem Teodorem,który tam pozostał).
Ostatnio zmieniony wt 13 sty 2009, 21:41 przez gre-ula, łącznie zmieniany 1 raz.
jaco3570

Sympatyk

Post autor: jaco3570 »

Witam. Moja rodzina ze strony mamy nosiła nazwisko Lewandowscy. Niestety nie wiem wiele, ponieważ nie zajmowałem się jeszcze tą rodziną. Ale mój dziadek Józef Lewandowski pochodził z miejscowości Drobin. Miał brata Antoniego oraz 2 siostry. Jego ojciec, albo dziadek, niestety nie pamiętam wyjechał do USA i za zarobione pieniądze zakupił pole w miejscowości Warszewka koło Drobina. Dziadek ożenił się z Marianną Mielczarek pochodzącą z miejscowości Cieszewo koło Drobina.
pozdrawiam

Jacek Godos
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

jako 3570,

jest wiadomosc dla Ciebie w watku;
.. jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Wladyslaw
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Witam;)
Mój prapradziadek Michał Lewandowski urodził się w Kłodawie około 1870roku, jego żona a moja praprababcia to Ewa Wypych mieli liczne potomstwo w tym moja prababcię Mariannę urodzoną w 1906 roku w Kłodawie...
MariaŁ

Post autor: MariaŁ »

Witam ... Ciotka mojego ojca była Franciszka Lewandowska zd. ??? mąż Wincenty Lewandowski ur. 1898 w Woli Jedlińskiej. Oboje zmarli we Wrocławiu.
Mariusz_F.

Sympatyk

Post autor: Mariusz_F. »

Dysponuję informacjami na temat rodu Lewandowskich z m. Byki, parafia Piotrków (obecnie województwo łódzkie).
Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Witam
Nazwisko Lewandowski przewija się w moim drzewie kilkakrotnie. Najwcześniejszą wzmiankę znajduję w miejscowości Szczuka woj. Kujawsko-Pomorskie, rodzi się tam mój prapradziadek Józef Lewandowski zm. w 1918r. w parafii Wrocki okolice Broodnicy. Żeni się z Weroniką Biedrzyńską (ur. około 1851r.) zm. w 1918r. we Wrockach. Mają dwie córki Joannę i Józefę (1891 Mszano, zm. 1941 Saksonia-ofiara egzekucji w ramach akcji T4).
Innym przypadkiem jest moja 3xprababcia Elżbieta Majewska zd. Lewandowska, małżonka Jana Majewskiego. Prawdopodobnie zmarli w Wąbrzeźnie.

Pozdrawiam
Tomasz
Katarzyna26

Sympatyk

Post autor: Katarzyna26 »

Witam, Lewandowscy z Byków koło Piotrkowa Trybunalskiego pojawiają się w moim drzewie. Najstarszy ze znalezionych przeze mnie - Kazimierz Lewandowski miał syna Wincentego, a ten z kolei (z małżeństwa z Katarzyną Jedynak) córkę Petronelę. Petronela wyszła za mąż za Macieja Słodkowicza. To moi 4 x pradziadkowie. Chętnie dowiem się czegoś więcej o Lewandowskich, Słodkowiczach i nie tylko.
Pozdrawiam.
Katarzyna
Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Moja praprababcia, Antonina Lewandowska urodzona około 1841 roku w Luszerwie, parafia Radzanów, mazowieckie. Zamężna za Franciszka Prelewicza. Zmarła w 1887 roku w Szreńsku. Rodzice to Wojciech i Rozalia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”