Bienias, Zarządca dworski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

geodeta

Sympatyk

Bienias, Zarządca dworski

Post autor: geodeta »

T:"zarządca dworski Bienias"

Witam Panstwa serdecznie,
postanowiłem zalozyc watek na tym portalu w celu byc moze poszerzenia informacji o mojej rodzinie.
Powszechnie wiadomym jest w kregach mojej rodziny, ze moi przodkowie pochodza z obszaru Litwy i od wiekow trudnili sie a właściwie byli zarzadcami dworskimi. I oto rodzi sie moje pytanie: czym wlasciwie trudnili sie tacy zarzadcy dworscy, jaki byl ich status spoleczny jak na owe czasu mowa tutat o XVIII I XIX wieku. Nazywam sie Bienias i ostatnia placowka ktora moi przodkowie sie opiekowali był dwór w Święcanach koło Jasła i Biecza.

Proszę o odpowiedź, czy to moze byc prawda co powtarza sie z ojca na syna w mojej rodzinie?

T. Bienias
MirosławaP

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MirosławaP »

Witaj, tak się składa, że posiadam pięknie napisane wspomnienia mojego teścia, którego ojciec był zarządcą majatku w Pieczonogach niedaleko Krakowa ( okolice Proszowic i Skalbmierza) od roku 1894 chyba do lat 30-tych XX w. Z tych wspomnień wynika, ze zarządca zajmował się poprostu gospodarowaniem w imieniu właściciela majatku, czyli tym czym zajmuje się obecnie każdy dobry właściciel dużego gospodarstwa wiejskiego.
Dodam jeszcze, że w czasie okupacji niemieckiej teść wraz z rodziną mieszkał właśnie w Święcanach( ale nie we dworze:) ), W swoich wspomnieniach nie wymienia zbyt wielu nazwisk, więc nazwisko Bienias tam tez nie jest wymienione
pozdrawiam Mirosława
geodeta

Sympatyk

Post autor: geodeta »

Bo to jest bardziej zlozona historia. Moj Pradziadek Paweł już przez 1900 rokiem wyjechał do USA i tam tez poznał moją Prababkę Elżbietę z Gogolów. Siostra mojego Pradziadka wyszła za mąż za Mikołaja Suskiego i była właścicielka Młynu w Tokach kolo Nowego Zmigrodu została ona zamordowana w jakimś obozie koncentracyjnym podobno w Auschwitz ale nic an to nie wskazuje.
Brat mojego pradziadka Ignacy zmarł w 1918 i jest pochowany w Jaśle, z kolei maż córki Ignacego byl Mierniczym Przysięgłym i zmarł w latach 30 XX wieku.
Ale to ojciec i przodkowie mojego pradziadka Pawła byli zarządcami więc żyli gdzieś w XVIII, XIX wieku. Ciężko mi dotrzec do tych czasów.

Do dzisiaj w Święcanach żyją Bieniasowie, pewnie to nawet jakaś rodzina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”