Staroobrzędowcy

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Staroobrzędowcy

Post autor: eneanka »

Utknęłam.

Moja babcia była starowierą; ale nie z owego odłamu sejneńskiego,
mieszkającego w Polsce.

Została wywieziona do Polski (wówczas Niemiec) z Łotwy, z rejonu Łatgalii, wraz z siostrą i bratem - między czerwcem 1940 r. a czerwcem 1941 r.; po tym, jak Łotwa znalazła się pod okupacją Armii Czerwonej, a w sierpniu anektowano ją w skład ZSSR. W lipcu i sierpniu rozpoczęły się represje NKWD przeciwko niedogodnym dla władzy radzieckiej obywatelom Łotwy: wszelkim mniejszościom religijnym, etnicznym, etc. Wśród nich byli także liczni starowierzy, którzy w swojej większości przyjęli okupację kraju podobnie jak większość Łotyszy – z żalem i obawą o przyszłość. Wśród aresztowanych zesłanych na roboty do Niemiec czy na Syberię w dniu masowej deportacji ludności (14 czerwca 1941 roku) znalazła się i moja babcia. Jej brat trafił do Hamburga, ona z siostra na tereny dzisiejszego woj. pomorskiego. Brat i siostra po wojnie wrócili, ona poznała tu mojego dziadka.

Dokumenty /metryki/ dotyczące jej rodzeństwa, rodziców, dziadków i pradziadków udało mi się w mniej lub bardziej okrojonych wersjach uzyskać. Wszystkie ślady wskazują na Psków. I teraz prośba o podpowiedź - może ktos będzie miał jakiś pomysł, czy mozna "dobrać" się (jak?) do archiwów obejmujących wyznawców staroprawosławia? Poza próbami odszukania w metrykach... I jedno i drugie daleko, więc plan trzeba opracować dobrze...

Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam
Asia
Wiktor_Witek

Sympatyk

Staroobrzędowcy

Post autor: Wiktor_Witek »

Jeżeli szukasz przodków w Rosji, najlepiej poradzić się na tym forum: http://www.vgd.ru/

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

W pskowskim archiwum

http://archive.pskov.ru/node/36

w zespole 20 (kancelaria pskowskiego gubernatora) jest sporo dokumentów dotyczących raskolników

w zespole 39 (pskowska duchowna konsystoria)są m in spisy przystępujących do spowiedzi i księgi

Dyskusja o zasobie pskowskiego archiwum:

http://forum.vgd.ru/497/31852/0.htm

on-line chyba nie ma nic-trzeba pisać do archiwum

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Post autor: eneanka »

Dziękuję prześlicznie Annie-Grażynie oraz Wiktorowi, czekam na dalsze rady - wszystko pilnie notuję :-)
Joanna
Pozdrawiam - Joanna

"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”