"Pani Matka" - jest w tym informacja?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Witam Was,

mój ojciec opowiadał mi kiedyś, że w latach jego dzieciństwa babcia (ur. 1903 r.) kazała mu do siebie mówić "Pani Matko" co mu się strasznie nie podobało ponieważ inne dzieci nie miały takiego obowiązku. Babcia urodziła ojca w wieku 48 lat więc była duża różnica wieku, czy to z tego właśnie wynikał ten zwrot? Zakładam, że bardzo prawdopodobne jest, że ona sama też do swojej mamy zwracała się na Pani. Może wynikają z takiej sytuacji też inne zależności i informacje?

Pozdrawiam,
Kamil
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Dla mnie to wyrażenie szacunku, marek
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Z tego co mi wiadomo zwrot "Pani Matko" i tak samo "Panie Ojcze" to formy grzecznościowe, które obowiązywały przed WWI. Napewno nie we wszystkich rodzinach ten zwrot obowiązywał. A przynajmniej podejrzewam, że część rodzin zatraciła tę formę szybciej niz inne rodziny.

Osobiście "Pani Matko" kojarzy się mi z rodzinami szlacheckimi i z "pruskim" wychowaniem.
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

"Uciekła mi przepióreczka w proso,
a ja za nią - nieboraczek - boso.
Trzeba by się Pani Matki spytać,
czy pozwoli przepióreczkę schwytać"
:D
Pozdrawiam-
Joanna
kamilalaskowska

Post autor: kamilalaskowska »

dziwi mnie że w komunie tak można było mówić, raczej stawiam że zaginęło do I wojny.
Ostatnio zmieniony sob 23 mar 2013, 16:42 przez kamilalaskowska, łącznie zmieniany 2 razy.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Widać nie zaniknęło 80 lat wcześniej skoro moja babcia jeszcze do swojej matki mówiła Pani Matko a było to w latach 80-tych. Nie jest dobrze pisać w odniesieniach kategorycznych gdy fakty przeczą ;) Raczej było w zaniku lub w wersji szczątkowej ale nie zaniknęło.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
kamilalaskowska

szukałam tego wszędzie.
Ostatnio zmieniony sob 23 mar 2013, 16:41 przez kamilalaskowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Skoro Ty takim tonem to ja też. OGARNIJ SIĘ kobieto. Ja nie szukam w wydumanych ksiażkach. Ja podaję Ci przykład z życia. Drugi post i od razu pokazujesz miłe podejście do rozmówców jak widzę. No i podejście "wiem wszystko najlepiej i co mi tutaj wciskacie". Smutne.
Pozdrawiam
Dominika

kamilalaskowska

Słomińska_Dominika pisze:Skoro Ty takim tonem to ja też. OGARNIJ SIĘ kobieto. Ja nie szukam w wydumanych ksiażkach. Ja podaję Ci przykład z życia. Drugi post i od razu pokazujesz miłe podejście do rozmówców jak widzę. No i podejście "wiem wszystko najlepiej i co mi tutaj wciskacie". Smutne.
ok.podajesz przykład z socjologii. zaciekawiło mnie to.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Podaję przykład z życia. Socjologia to nauka systematyzujaca różne zjawiska społeczne.
Pozdrawiam
Dominika

kamilalaskowska

niezmiernie miło mi się tego ddowiedzieć, musze popytać rówieśników z innej części Polski:>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”