Chamera, Hamera, Chamerski, Hamerski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam!
Ostatnio przypomniałem sobie, że spory czas temu ktoś napisał do mnie w sprawie nazwiska Chamera i jego odmiany, bodajże z parafii Denków.
Dostałem pliki z XVIII wieku, jednak nie byłem w stanie połączyć nikogo z nich z moimi.
Teraz zgłębiłem nieco wiedzę na temat tego nazwiska, jednak od ponad roku mam nową pocztę, i nie wiem, kto taki do mnie napisał, nie mam jego adresu e-mail .
I tutaj pojawia się prośba o przypomnienie się.
Może teraz uda nam się połączyć osoby o tym nazwisku.
Kamil
Ostatnio przypomniałem sobie, że spory czas temu ktoś napisał do mnie w sprawie nazwiska Chamera i jego odmiany, bodajże z parafii Denków.
Dostałem pliki z XVIII wieku, jednak nie byłem w stanie połączyć nikogo z nich z moimi.
Teraz zgłębiłem nieco wiedzę na temat tego nazwiska, jednak od ponad roku mam nową pocztę, i nie wiem, kto taki do mnie napisał, nie mam jego adresu e-mail .
I tutaj pojawia się prośba o przypomnienie się.
Może teraz uda nam się połączyć osoby o tym nazwisku.
Kamil
Ostatnio zmieniony pn 18 lut 2013, 11:10 przez kamil_360, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Mam to nazwisko w moim drzewku: 4 galezie, ktorych jak dotad nie polaczylam.
Parafia Kunow obok Ostrowca Swietokrzyskiego.
Pozdrawiam
Kasia
Mam to nazwisko w moim drzewku: 4 galezie, ktorych jak dotad nie polaczylam.
Parafia Kunow obok Ostrowca Swietokrzyskiego.
Pozdrawiam
Kasia
Witaj!
Miałem już kontakt z osobą, o którą mi chodziło.
Okazało się, że ona także ma rodzinę Chamerów z Kunowa, jednak mój przodek nie występuje w niej (Mikołaj Chamerski, ur. ok 1797, w 1838 ma syna w Staszowie-jedynego).
Przeszukałem też parafię Koprzywnica, w której to nazwisko występuje, jednak i tam nie ma śladu po Mikołaju.
Jeśli jesteś zainteresowana moimi Chamerami ze Staszowa i zdjęciami ich grobów, mogę przesłać wszystko czym dysponuję.
Pozdrawiam,
Kamil
Miałem już kontakt z osobą, o którą mi chodziło.
Okazało się, że ona także ma rodzinę Chamerów z Kunowa, jednak mój przodek nie występuje w niej (Mikołaj Chamerski, ur. ok 1797, w 1838 ma syna w Staszowie-jedynego).
Przeszukałem też parafię Koprzywnica, w której to nazwisko występuje, jednak i tam nie ma śladu po Mikołaju.
Jeśli jesteś zainteresowana moimi Chamerami ze Staszowa i zdjęciami ich grobów, mogę przesłać wszystko czym dysponuję.
Pozdrawiam,
Kamil
Oczywiscie przyjme wszystko bardzo chetnie.
Adres mailowy wysle zaraz na priv.
Czy moglbys mi pomoc w nawiazaniu kontaktu z osoba, ktora szuka Chamerow w Kunowie?
Pozdrowienia
Kasia
Adres mailowy wysle zaraz na priv.
Czy moglbys mi pomoc w nawiazaniu kontaktu z osoba, ktora szuka Chamerow w Kunowie?
Pozdrowienia
Kasia
Ponieważ to "o mnie chodziło" wyjaśniam ("z przykrością"), że nie mam przodków w Kunowie - mam, ale w Janikowie (i to tylko Chamerskich).
Kunów badałem dla zasady, bo ktoś kiedyś podrzucił mi link do aktu, w którym jako świadek wystąpił jakiś Chamerski. Okazało się, że w Kunowie było sporo osób o nazwisku Chamera/Chamerka (także przez "H"), z których jeden około połowy XVIII wieku zaczął nazywać się Chamerski. Można na tym przykładzie prześledzić proces ewolucji nazwiska.
Ściągnąłem coś koło 110 aktow tych rodzin (praktycznie tylko urodzenia i śluby, zgonów już nie sprawdzałem). Mogę to przesłać (123 MB), żeby nie trzeba było powtarzać mojej pracy.
Pozdrawiam, Marek Chamerski
Kunów badałem dla zasady, bo ktoś kiedyś podrzucił mi link do aktu, w którym jako świadek wystąpił jakiś Chamerski. Okazało się, że w Kunowie było sporo osób o nazwisku Chamera/Chamerka (także przez "H"), z których jeden około połowy XVIII wieku zaczął nazywać się Chamerski. Można na tym przykładzie prześledzić proces ewolucji nazwiska.
Ściągnąłem coś koło 110 aktow tych rodzin (praktycznie tylko urodzenia i śluby, zgonów już nie sprawdzałem). Mogę to przesłać (123 MB), żeby nie trzeba było powtarzać mojej pracy.
Pozdrawiam, Marek Chamerski
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Chrzest: Teresa Stefańska ur. 16.03.1782 r. w Kunowie: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,230617,112
ojciec: Honest. Walenty Stefański
matka: Apolonia Chamerska, córka Hiacynta Chamerskiego
świadkowie: Stanisław Rokoszny (organista) i Katarzyna Pawlikowiczówna
Walenty Stefański i Apolonia Chamerska pobrali się w Kunowie 1776 r.
W parafii Kunów nazwisko Chamera/Hamera było bardzo powszechne. Jedna z linii przeniosła się do miasta Kunowa i zaczęła używać nazwiska Chamerski/Hamerski. Nazwisko Chamera/Hamera (status: laboriosus) widziałem w aktach już od początku XVII wieku.
Pozdrawiam,
ojciec: Honest. Walenty Stefański
matka: Apolonia Chamerska, córka Hiacynta Chamerskiego
świadkowie: Stanisław Rokoszny (organista) i Katarzyna Pawlikowiczówna
Walenty Stefański i Apolonia Chamerska pobrali się w Kunowie 1776 r.
W parafii Kunów nazwisko Chamera/Hamera było bardzo powszechne. Jedna z linii przeniosła się do miasta Kunowa i zaczęła używać nazwiska Chamerski/Hamerski. Nazwisko Chamera/Hamera (status: laboriosus) widziałem w aktach już od początku XVII wieku.
Pozdrawiam,
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com