Wronów - powiat lubelski - rok 1845

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wronów - powiat lubelski - rok 1845

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

T:"Adam Stecki - Wronów - powiat lubelski - rok 1845"

Witam serdecznie,
Wczytałam się uważnie w akt ślubu moich pradziadków Steckich i "odkryłam", że Pan Młody Adam Tomasz Stecki urodził się we wsi Wronów powiatu lubelskiego ok. 1845.

http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/83/str/1/16/#tab2 (akt 39 - 151.jpg)

Chciałam pogrzebać w archiwach i poszukać moich przodków i od tej strony (Adam to ojciec Matki mojego Ojca), ale nie bardzo mi wychodzi odnalezienie tego Wronowa, no i jego parafii. W Słowniku geograficznym ... Wronowów "jak mrówków". Wujaszek google odsyłał mnie do Wronowa, którego parafią był Bełżec, ale czy to na pewno ten? W okolicy znalazłam też inne Wronowa i pogubiłam sie ciutkę.

Na stronie http://www.genealogia.okiem.pl/stecki.htm znalazłam (mojego) Adama Steckiego, o którym wiem że był synem Jana i Tekli z Białoskórskich, ale szczegółów tam nie znalazłam. A nie powiem, chciałabym, chciała...! :wink:

A może ktokolwiek coś widział, może ktokolwiek coś wie? I mi podpowie?! :mrgreen:

Pozdrawiam
Małgorzata
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:z
http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/8 ... oSyMp0kZ1Q
do miejsca urodzenia to chyba przez
http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/129
najpewniej
?
???
Przepraszam, ale nie zrozumiałam. Ciut mało "kumata" jestem. :mrgreen:
Pozdrawiam :k:
Małgorzata
dpawlak

Nieaktywny

Re: Adam Stecki - Wronów - powiat lubelski - rok 1845

Post autor: dpawlak »

Małgorzata_Kulwieć pisze: Chciałam pogrzebać w archiwach i poszukać moich przodków i od tej strony (Adam to ojciec Matki mojego Ojca), ale nie bardzo mi wychodzi odnalezienie tego Wronowa, no i jego parafii. W Słowniku geograficznym ... Wronowów "jak mrówków". Wujaszek google odsyłał mnie do Wronowa, którego parafią był Bełżec, ale czy to na pewno ten? W okolicy znalazłam też inne Wronowa i pogubiłam sie ciutkę.
Stawiam na Wronów w dzisiejszym powiecie puławskim.
Wówczas parafia Końskowola (i chyba do dziś). Z jednej strony dość blisko Warszawy jak na region lubelski, z drugiej nazwisko Stecki pojawia się współcześnie w tym powiecie (mapa na moikrewni). W 1842 dokonano reformy administracyjnej i powiaty zostały przemianowane na okręgi, a obwody na powiaty. Gubernia lubelska miała takich powiatów raptem cztery i były dość rozległe. Wystarczy powiedzieć, że lubelski rozciągał się od lublina aż po rzekę Wieprz na północy i Wisłę na zachodzie, zawierał w sobie takie miejscowości jak Lubartów, Kazimierz, Puławy.
Urodzenia z lat czterdziestych nie są zindeksowane, więc nie wiem czy trafiłem, małżeństwa rodziców Steckiego nie znalazłem ale ślub nie musiał odbyć się w Końskowoli.

Edit:
Włodek odsyła cię do aneksów, zwanych również alegatami, jeśli istnieją dla tego rocznika, w którym odbył się ślub, wówczas zawierają między innymi odpis aktu urodzenia lub chociaż akt znania osoby zamiejscowej. Ponieważ panna młoda była miejscową warszawianką ksiądz mógł sobie zerknąć do własnej księgi sprawdzić ochrzczona więc ślub mogę dać ale pan młody musiał dostarczyć jakiś dokument, że w tym Wronowie się urodził i gdzieś był ochrzczony. Zamiast szukać po omacku możesz sprawdzić w zespole linkowanym przez Włodka akt urodzenia pana młodego.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jw

odpis aktu urodzenia powinien zawierać informację o tym gdzie i przez kogo był wystawiony -więc nie tylko nazwę miejscowości urodzenia, ale i przechowywania ksiąg bedziesz mieć i numer i datę i wszystko co potrzebne
tak jak w tysiącach opublikowanych aneksów - przykładów "mnogo"
jeśli oczywiście był i się zachował
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Bardzo dziekuję. Poszukam.
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”