Nazwisko panieńskie?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
KostekP

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko panieńskie?

Post autor: KostekP »

Witam.
Ma pytanie-może trywialne, ale jako początkujący nie wiem , jak to rozwiązac na przyszłość. Chodzi mi o to, pod jakim nazwiskiem powinna, dla czytelności drzewa, występować kobieta. W moim programie (DG II), kiedy dopisuję pannę młodą do męża, program automatycznie zmienia jej nazwisko. Kiedy dopisuję odwrotnie (męża do żony) już nie i muszę robić to ręcznie. A co z obecnymi dziewczynkami, które za lat naście wyjdą za mąż? Kontrolować całe drzewo i wprowadzać zmiany??? Może powinno się kobiety pozostawić przy nazwisku panieńskim? Prosze o rozwianie moich wątpliwości...
Pozdrawiam-Kostek
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
dpawlak

Nieaktywny

Re: Nazwisko panieńskie?

Post autor: dpawlak »

Zdecydowanie panieńskie (chociaż wolę określenie rodowe bo dotyczy obu płci). Z tym nazwiskiem przychodzi się na świat i pozostaje niezmiennne przez całe życie, natomiast nazwisko po mężu cóż jak się miało ich kilku, rozwodziło się powracało do poprzedniego albo łączyło nowe z poprzednim itp. tylko niepotrzebny galimatias.
Chyba niepotrzebnie ręcznie zmieniasz te nazwiska. Większość programów oferuje opcję wyświetlania nazwiska rodowego lub ślubnego (aktualnie noszonego) ewentualnie obu na raz (wówczas np. rodowe w nawiasie). Widocznie masz ustawioną opcję wyświetlania nazwiska aktualnie noszonego, nic dziwnego, że gdy dopisujesz kobiecie męża jej nazwisko się zmienia. Poszukaj czy nie da się zmienić opcji na wyświetlanie nazwiska rodowego. DG II powinien mieć możliwość takiego ustawienia, może ktoś kto używa pomoże Ci jak to zrobić. Jeśli nie ma, to jest to poważna niedogodność.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Barbara_Domagała

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko panieńskie?

Post autor: Barbara_Domagała »

Witaj Kostku.
Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak Ci wygodniej, najważniejsze jest tylko zachowanie konsekwencji.
Ja po różnych próbach systematyzacji, doszłam do wniosku, że efektywniejsze i czytelniejsze jest zapisywanie kobiet jednak pod nazwiskiem urodzenia i dopisywanie nazwiska po mężu jako dodatkowej informacji, obok takich danych jak wersje nazwiska (przekręcenia, polonizacja itp.).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Nazwisko panieńskie?

Post autor: dorocik133 »

Ja też jestem za nazwiskiem panieńskim, a po mężu jako dodatkowa informacja - zależy jak program mi wyświetla, a robiąc dwa odrębne drewa pracuję na dwóch.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
KostekP

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko panieńskie?

Post autor: KostekP »

Bardzo dziękuję za pomoc i wyjaśnienie problemu.
Pozdrawiam-Kostek
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”