Stanisław_Sawkiewicz pisze:A jak to wygląda od strony kosztów ?
Dzień dobry,
Pytanie jak najbardziej na miejscu. Podzielę się swoimi doświadczeniu w szukaniu "prawdy historycznej" na Ukrainie.
Z racji statusu zawodowego i rodzinnego przez lata nabyłem alergię na urzędy ukraińskie, którą spotęgowały ostatnie roszczenia finansowe ukraińskiego konsulatu w Lublinie. Napisałem (za radą jednego z naszych rosyjskojęzycznych Forumowiczów) do Służby Bezpieczeństwa Ukrainy w sprawie jednego z pradziadków, wywiezionego z rodziną z Lubarskiej Huty na Żytomierszczyźnie w podcharkowskie stepy i tam zamordowanego. Za odpowiedź godną Sokratesa ("wiemy, że nic nie wiemy") musiałem zapłacić 182,- PLN (za usługi konsularne). Nie wchodzę w dywagacje - dużo to czy mało, bo pewnych rzeczy nie da się policzyć. Ale warto było wydać te pieniądze (nawet na zasadzie kupowania kota w worku - przed zapłaceniem nie miałem pojęcia, co dostanę, bo nie było możliwości sprawdzenia), bo oprócz bla-bla "документів не виявлено" przysłali mi dyrektywę KGB z 1955 roku, mówiącą o tym, że każdy akt stanu cywilnego, dotyczący ofiar reżimu stalinowskiego, mógł być urzędowo sfałszowany.
Kilka miesięcy później dostałem zawiadomienie z konsulatu o dwóch kolejnych "znaleziskach" - tym razem z AP w Charkowie. I za każdy pan konsul życzy sobie po 258,- PLN. Przy czym znów kazał mi kupować kota w worku, bo nie chce pary z gęby puścić, czy to jakieś konkretne akta (prawdziwe albo i nie) czy może znowu wariacja na temat Sokratesa. Nie dałem się naciągnąć.
Powtórzę raz jeszcze - nie chcę oceniać wysokości kosztów. W naszym MSZ dowiedziałem się, że dla obywateli innych Państw analogiczne opłaty w polskich placówkach konsularnych za granicą wcale nie są niższe. Ale jestem w posiadaniu (zdobytego w zupełnie inny sposób) lipnego aktu zgonu pradziadka, według którego zmarł na raka w Charkowie w roku 1942. A faktycznie - został rozstrzelany w październiku 1938.
Uważajmy więc komu i za co płacimy. Ile - to już kwestia indywidualnej oceny i zasobności portfela.
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek