Włodarz Dworski... kim był?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Włodarz Dworski... kim był?

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Moi drodzy mam do Was pytanie

znalazłem w jednym akcie jako zawód przodka wpisane "włodarz dworski" szukałem w internecie i jakoś nie znalazłem tego co chciałem...
Czym się taka osobą zajmowała? Tym bardziej, że nie mam w rodzinie nikogo o "szlacheckim pochodzeniu" z którym ten "zawód" się kojarzy.

Korzystając z okazji chciałbym również zapytać co oznacza taki wpis
Marianna Mińkowska służąca ze wsi Antoniewa
I tak prawie przy każdym młodym człowieku wchodzącym w związek małżeński...
Sawicki_Julian

Sympatyk

Włodarz Dworski...

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, u wujka gogle jest i to, podaje link na końcu, co do służącej ze wsi to według mnie pracowała w dworze jak wtedy prawie wszyscy, a mieszkała we wsi Antoniów, lub była to wieś także jakiegoś Antoniego ( tu po rosyjsku ten Antoni ), pozdrawiam - Julian ;
https://www.google.pl/search?q=w%C5%82o ... =firefox-a
Kamila_Dworniczak

Sympatyk

Post autor: Kamila_Dworniczak »

Dobry wieczór,

nie wiem czy powinnam się odzywać jako bardzo początkujący poszukiwacz, ale mam dużo podobnych zapisów dotyczących służby w swoich metrykach.

Zwykle w "moich" przypadkach miejsce zamieszkania i miejsce pełnienia służby to to samo. Nie wiem czy w tym przypadku tak jest. U mnie chodzi o specyfikę takiego życia, przemieszczanie się za pracą po coraz to kolejnych dworach i folwarkach... Tym bardziej, że chłopi byli zatrudniani na służbę na określony czas, na następny okres już niekoniecznie. Dlatego moich przodków bardzo trudno jest wytropić, bywa, że jedno dziecko rodzi się 200 km dalej niż drugie.

A może chodzi o miejscowość Antoniewo...? Być może był tam jakiś folwark albo dwór, warto sprawdzić i wtedy wiadomo, gdzie dana osoba pracowała.

Co do włodarza dworskiego - który jest "zawodem" chłopskim - ja miałam innego rodzaju zagwozdkę. Myślę, że ta funkcja to możliwe źródło pochodzenia mojego nazwiska - włodarz dworski = dwornik (forma żeńska: dworniczka) --> Dworniczak :)

Pozdrawiam serdecznie,
Kamila
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Kamilo, napisze od siebie ze jak najbardziej są tu mile widziani nowi ludzie, przez swoje dodanie własnej wiedzy pomagamy innym, a przez to się wszyscy łączymy jako jedna rodzina nie zależnie od zamieszkania ; pozdrawiam - Julian
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Dziękuje za zainteresowanie tematem ;)

Kamilo witamy ;) Pisz jak najwięcej i udzielaj się jak najcześciej na forum ;)
Marianna rodziła się w Antoniewie i na służbie w Antoniewie zostawała.
O dworze w tym Antoniewie nic nie wiadomo , nigdzie nie ma takiej informacji, ale myślę, że mogła służyć w pobliskim Szymanowie, a ksiądź wpisał Antoniew ;)

Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”