Jeleniewscy, Murawscy, Radziewicze, Skinder z wileńszczyzny
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jeleniewscy, Murawscy, Radziewicze, Skinder z wileńszczyzny
T: "Polce, gm. Kobylnik"
Witam
Szukam kontaktu z krewnymi rodzin mieszkających przed II wojną w Polce na wileńszczyźnie:
Jeleniewscy
Murawscy
Rodziewicze
Skinder
Pozdrawiam
Janusz
Witam
Szukam kontaktu z krewnymi rodzin mieszkających przed II wojną w Polce na wileńszczyźnie:
Jeleniewscy
Murawscy
Rodziewicze
Skinder
Pozdrawiam
Janusz
Polce, gm. Kobylnik
Można zapytać w jakim kontekście szukasz Rodziewiczów? Jakieś dane pomocniczo/orientacyjne typu miejscowości (Kobylnik?), inne związane z nimi nazwiska, w jakim dokładniej okresie?
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Polce, gm. Kobylnik
Witaj Januszu,
Mam u siebie Jeleniewskich:
Józef Jeleniewski z żoną Heleną; troje dzieci: Janina ur. 1915, Halina, Zdzisław (1917 - 1940, Katyń),
Siostra Józefa (o reszcie rodzeństwa niewiele wiem) to Wanda Jeleniewska
Zapraszam po resztę na PW
Mam u siebie Jeleniewskich:
Józef Jeleniewski z żoną Heleną; troje dzieci: Janina ur. 1915, Halina, Zdzisław (1917 - 1940, Katyń),
Siostra Józefa (o reszcie rodzeństwa niewiele wiem) to Wanda Jeleniewska
Zapraszam po resztę na PW
Pozdrawiam - Joanna
"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Polce, gm. Kobylnik
Szukam kontaktu ponieważ moi pradziadowie mieszkali w Polce - z Rodziewiczów pochodziła moja prababcia Rachela Jeleniewska - żona Jerzego.Z ich córką Marią ożenił się Stefan Ogiński. Dotyczy to okresu od 1860 - 1945 i Polce, gm. Kobylnik(obecnie Narocz na Białorusi) pow. Postawy, woj. wileńskie.
Polce, gm. Kobylnik
Nazwisko Jeleniewski nie jest, jak się na razie przekonuję, specjalnie popularnym nazwiskiem. Pomniany przeze mnie Józef był na pewno inżynierem, specjalistą od budownictwa. Jego dzieci urodziły się w Nowogródku, ale potem rodzina wraca (?) do Wilna, gdzie Józef także naucza fachu. Na pewno na tereny dzisiejszej Polski przyjeżdżają bezpośrednio z Wilna, gdzie chociażby za mąż wychodzi jego córka Janina, czy też zaciąga się do wojska syn Zdzisław.
Nie wiem, na dzisiaj, jak na imię miał ojciec Józefa; matką była Zofia z domu Szykier.
Nie wiem, na dzisiaj, jak na imię miał ojciec Józefa; matką była Zofia z domu Szykier.
Pozdrawiam - Joanna
-
Pawel_Jurewicz

Polce, gm. Kobylnik
Bronisława Skinder ur ok 1904r , żona Wojciecha Karola Jurewicza ( wywiezionego za Słonima we wrzesniu 1939r) zmarła w Szczecinie w 1989r, tyle o niej wiem, żyją natomiast ich potomkowie.
Paweł Jurewicz
Paweł Jurewicz
Polce, gm. Kobylnik
Witam
Panie Pawle poszukuje krewnych Skinderów mieszkających kiedyś w Polce - Skinder Franciszek, Skinder Tekla spadkobierczyni Antoniego. Nie wiem czy łączy ich jakaś nić ze Skinerami w Słonimiu.
Dziękuje za info i pozdrawiam
Janusz
Panie Pawle poszukuje krewnych Skinderów mieszkających kiedyś w Polce - Skinder Franciszek, Skinder Tekla spadkobierczyni Antoniego. Nie wiem czy łączy ich jakaś nić ze Skinerami w Słonimiu.
Dziękuje za info i pozdrawiam
Janusz
Polce, gm. Kobylnik
Na blogu "Rodzinnie" jest zdjęcie na którym jest Jan Skinder i inni.
http://spokrewnieni.blox.pl/html/131072 ... tml?424542
Pozdrawiam,
Svetlana.
http://spokrewnieni.blox.pl/html/131072 ... tml?424542
Pozdrawiam,
Svetlana.
Polce, gm. Kobylnik
Witam
Dziękuje Pani Svetłano za info. Już wysłałem majla z zapytaniem czy moi Skinderowie mają związek z ich rodziną.
Pozdrawiam
Janusz
Dziękuje Pani Svetłano za info. Już wysłałem majla z zapytaniem czy moi Skinderowie mają związek z ich rodziną.
Pozdrawiam
Janusz
-
anna-grażyna

Przeglądając podymne z Lidy i metryki z Suwałk
spotkałam to nazwisko-musiało dość często występować ponieważ zapamiętałam je pomimo,że nie miało relacji z moimi.
A tu link do dyskusji.Może bedzie dla kogoś przydatny.
http://www.nobility.by/forum/index.php?topic=489.0
Anna Grażyna
spotkałam to nazwisko-musiało dość często występować ponieważ zapamiętałam je pomimo,że nie miało relacji z moimi.
A tu link do dyskusji.Może bedzie dla kogoś przydatny.
http://www.nobility.by/forum/index.php?topic=489.0
Anna Grażyna