Chciałabym odnaleźć ślad kobiety,której potomkowie mogą być w posiadaniu zdjęć i listów członków mojej rodziny (o ile ich nie zniszczyli).Problem w tym,że nic o niej nie wiem poza imieniem i nazwiskiem (panieńskim?po pierwszym mężu?).
Mogę również w przybliżeniu (+ - 10 lat ) określić rok urodzenia oraz wykluczyć jako miejsce urodzenia województwa (podział dzisiejszy) lubelskie,lubuskie,małopolskie,podkarpackie,śląskie,zachodnio-pomorskie.Najbardziej prawdopodobny obszar obejmujący miejsce urodzenia to szeroko rozumiane okolice Kalisza lub miejscowości z odcinka przedwojennej granicy polsko-niemieckiej (na zachód od Wielunia).W okolicy z której pochodziła mogło występować również nazwisko Mączka.
Poszukuję śladu Felicji Kasznia urodzonej w latach 1910-1925.
Proszę o ocenę czy mam jakieś realne szanse czy odpuścić ponieważ muszę przyznać,że jestem mobilnością moich przodków
już okropnie zmęczona,prawie każdy akt jest w innej parafii a rozrzut mam od Władywostoku po Nowy York i od Petersburga po Nową Zelandię.
Jedynym terenem na którym siedzieli spokojnie przez parę pokoleń na d..... jest dzisiejsza Białoruś a tu są niestety trudności innego rodzaju.
Anna Grażyna