Szpitale - Sosnowiec i okolice przed wojną?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Bardzo proszę o wskazówkę w jakiej miejscowości mogli leczyć się mieszkańcy przedwojennego Sosnowca. Bo tak myślę, że skoro nie ma aktów zgonów w USC w Sosnowcu, to może poszukiwane osoby zmarły np. w szpitalu w innym mieście, tylko gdzie?
VValdek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: VValdek »

Witam
Najlepiej byłoby poszukać w miastach sąsiednich: Będzin, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Katowice.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Moj dziadek mieszkający w Sosnowcu, zmarł w 1945 roku w szpitalu w Dąbrowie Górniczej.
Akt zgonu wystawiony był w Sosnowcu.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

W przedwojennym Sosnowcu były Trzy szpitale - Miejski Szpital Powszechny ul. Pekin (po wojnie przekształcony na zakaźny - wyburzony w latach 70), Szpital Centralny Ubezpieczalni Społecznej ul 3-Maja (do 2010 r istniał jako szp. miejski nr 2, a obecnie w budynku po remoncie znajdują się instytucje państwowe), oraz szpital Żydowski uk. Konrada (budynki istnieją do dziś był po wojnie przekształcony w szpital kolejowy). Sosnowiec w obecnym kształcie terytorialnym jest dopiero od 1974 roku kiedy to zostały przyłączone administracyjnie - "ostatnie" dzielnice. Przed wojną "aktualne dzielnice" Sosnowca były osobnymi osadami i podlegały administracyjnie pod okoliczne miasta (Czeladż, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Sosnowiec) a wszystko podlegało pod powiat Będzin. Wiele informacjii "medycznych" można znaleść np. w " Rocznik Lekarski 1938" i w "Książka adresowo-reklamowa Zagłębia 1924"
Mam nadzieję że coś pomogłem :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”